Κων. Μαζαράκης Αινιάν: η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι έχασε το Αιγαίο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άκρως ενδιαφέρουσα και απολύτως επίκαιρη ήταν η ομιλία που οργανώθηκε από τη Σχολή Γονέων- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 30-1-2017 όπως προέβλεπε και το επιτυχημένο πρόγραμμά του για τη νέα περίοδο.  ΄Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο επίτιμος αρχηγός στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος ΜαζαράκηςΑινιάν. Το περιεχόμενο της διάλεξης του κ.Ναυάρχου αφορούσε την “Αμυντική Θωράκιση της χώρας μας”, θέμα που συμπίπτει με τη θρασύτατη  τουρκική επιθετικότητα που το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονη αλλά και με την επέτειο των 21 ετών από την απώλεια των τριών ηρωικών πιλότων της κρίσης των Ιμίων.  Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου καθώς με ενέργειες του κ.Μαζαράκη έχουν σταλθεί επί Αρχηγίας του το 2013 δύο νάρκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (MK-12) παρόμοιες με αυτές που είχαν ναρκοθετήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1912 και κοσμούν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ..Ναύαρχος αναφέρθηκε στο στρατηγικό αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι  απώλεσε το Αιγαίο ως ζωτικό θαλάσσιο χώρο της. Αυτό με τα χρόνια και την τερατώδη δημογραφική ανάπτυξή της μετεβλήθη σε έμμονη ιδέα της.  Άριστος κάτοχος του θέματος ο Ναύαρχος, λόγω και των διαφόρων αξιωμάτων  που κατείχε κατά καιρούς σε νευραλγικές θέσεις του πολεμικού μας ναυτικού,  αναφέρθηκε  γενικά στις στρατιωτικές μας δυνατότητες αλλά ιδιαίτερα στις ναυτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη χώρα μας έναντι των  τερατωδών βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικά στο χώρο της ανατολικής Μεσογείο  Ο ομιλητής προέβαλε ένα πολύ παραστατικό φιλμ εικονικού και όχι μόνο πολέμου που εντυπωσίασε και στη συνέχεια προέβαλε συγκριτικούς πίνακες των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο κ. Μαζαράκης- Αινιάν  καθόρισε σαν παράγοντες ναυτικής ισχύος την κατάσταση του πολεμικού υλικού, την επιχειρισιακή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, το ηθικό του στρατού και την στρατιωτική εμπειρία. Στο τέλος κατέληξε ότι σε γενικές γραμμές, η ποσοτική και ποιοτική σχέση των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, εξακολουθεί να διατηρεί ικανοποιητικές συνθήκες αποτροπής  στη θάλασσα και τα νησιά, καθώς οι δυσμενείς για την Ελλάδα επιπτώσεις της κρίσης αντισταθμίζονται από τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία ακολουθεί μεγαλόπνοο πρόγραμμα εξοπλισμών σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην  εθνική σχεδίαση και ναυπήγηση πλοίων από την ίδια σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό το στόχο, κατά πολύ μακρύτερα  από ότι προ δεκαπενταετίας. Η διαφορά δυναμικής μεταξύ των προγραμμάτων εξοπλισμών των δυο χωρών, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον. μοναδικό θετικό σημείο, είναι η  ναυτιλία μας, η οποία όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, αλλά δείχνει την τάση διατήρησης της θέσης αυτής για αρκετά ακόμη χρόνια.

Το ερώτημα σήμερα είναι αν η Ελληνική κοινωνία αντέχει στη μακροχρόνια διάθεση των πόρων που απαιτούνται για διατήρηση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των επιθετικών βλέψεων των Τούρκων.

Για το μέλλον των ναυτικών μας δυνάμεων υπέδειξε την επαρκή αμοιβή του προσωπικού, την ανάπτυξη της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας, τα προγράμματα για τη δημιουργία νέων μονάδων και τον προσανατολισμό σε νέα σύγχρονα προγράμματα στρατιωτικής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.

Στην διάρκεια της διάλεξης ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης ανάγνωσε με βαθιά συγκίνηση ως μνημόσυνο για τους τρεις ήρωες των Ιμίων, μήνυμα συναδέρφου χειριστή Ελικοπτέρων του Π.Ν. ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις από την Φ/Γ Ναβαρίνο το βράδυ των Ιμίων και είπε τα εξής «…Κι όταν καταπιάνεσαι με ονόματα όπως του Καραθανάση του Βλαχάκου του Γιαλοψού, θα πρέπει να τα προφέρεις με τη μέγιστη επισημότητα και σεβασμό . Είναι ιερά ονόματα ηρώων. Είναι πεσόντες για την πατρίδα. …Το πλήρωμα του Ελικοπτέρου ΠΝ 21 διατάχθηκε την 31 Ιανουαρίου 1996, από την ανώτατη ηγεσία της χώρας να εκτελέσει νυκτερινή οπτική αναγνώριση επάνω σε βραχονησίδα υπό του εχθρού.
Ένα σχετικά νέο πλήρωμα, ταλαιπωρημένο από τις τριάντα ώρες αϋπνίας , μέσα σε ένα πολεμικό πλοίο που ήταν σε πολεμική ατμόσφαιρα, σε συναγερμό.
Ένα πλήρωμα που έπρεπε να απογειωθεί, μέσα σε μια σκοτεινή βροχερή νύκτα, με περιορισμένη ορατότητα.
Ένα πλήρωμα που έπρεπε να εκτελέσει αποστολή αναγνώρισης, βράδυ, με προβολέα, υπό βροχή, πάνω από έδαφος, που είχε πιθανόν καταληφθεί από τον εχθρό.
Ένα πλήρωμα σε μια αποστολή μέγιστης δυσκολίας, που δεν είχε εκτελέσει παρόμοια κανένα άλλο πλήρωμα…Στον νεαρό κυβερνήτη του ελικοπτέρου, τον Υποπλοίαρχο Καραθανάση , ένα νέο κυβερνήτη, έπεφτε ΟΛΟ το βάρος εκείνης της κρίσης.
Σε αυτή την καρδιά ακουμπούσε όλη η Ελλάδα εκείνη την νύκτα. Μια αφόρητη πίεση. Ο Υποπλοίαρχος Καραθανάσης έμεινε μόνος του. Όλοι στο πεντάγωνο, στη βουλή, στη φρεγάτα, περίμεναν αυτόν να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι κομάντος του εχθρού είχαν καταλάβει την βραχονησίδα… Το πλήρωμα του Ελικοπτέρου ΠΝ 21, δεν συζήτησε ούτε έναν από τους παραπάνω λόγους. Δεν φοβήθηκε την σκοτεινή βροχερή νύκτα. Δεν επικαλέστηκε κάποια βλάβη για να μην απογειωθεί .
Δεν υπολόγισε τις μαύρες κάνες των Μ16, του εχθρού που πιθανόν να παραμόνευαν θανατηφόρα πάνω στη βραχονησίδα.
Το πλήρωμα του ΠΝ 21 προσπέρασε όλους αυτές τις φυσικές και ψυχολογικές αντιστάσεις και υπάκουσε μόνο στον υπέρτατο νόμο της πατρίδας.
Το πλήρωμα του ΠΝ 21 βρέθηκε αντιμέτωπο με γιγαντιαίες δυσκολίες που ξεπερνούσαν τα όρια και του πιο έμπειρου πληρώματος σε κάθε επίπεδο.
Το πλήρωμα του ΠΝ 21 ΔΕΝ ΛΑΚΙΣΕ …Πως και ποιοι είναι αυτοί λοιπόν που μπορούν να κρίνουν το πλήρωμα του Ελικοπτέρου ΠΝ 21; Μόνο οι χειριστές και τα πληρώματα των Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να έχουν άποψη για τέτοια θέματα. Μόνο όταν κάποιος απογειώνεται την νύκτα από το κλυδωνιζόμενο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου και νιώθει το σφίξιμο στην καρδιά του μπορεί να έχει άποψη, κατά προσέγγιση. Όλοι είναι εκτός παιχνιδιού. Ο Καραθανάσης, ο Βλαχάκος και ο Γιαλοψός, ανυψώθηκαν σε δόξα…Έτσι λοιπόν η ιστορία, κατέταξε την αποστολή του Ελικοπτέρου ΠΝ 21 στα Ίμια. Στο χρυσό κεφάλαιο των εξαίρετων ηρωικών πράξεων, ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα. Εκεί που ελάχιστοι από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων είχαν την ψυχική δύναμη ανά τους αιώνες να τολμήσουν να διεκδικήσουν μια θέση. Να κρατήσουν τον πυρσό της ελευθερίας. Αυτοί ήταν κύριοι ο Καραθανάσης, ο Βλαχάκος, ο Γιαλοψός. Αυτό ήταν το πλήρωμα του Ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ΠΝ 21…».

Μετά τη διάλεξη απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων προς τον ομιλητή ο οποίος εντυπωσίασε με το ήθος του, την απλότητα και την ευπρέπεια του χαρακτήρα του και χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους ακροατές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρ. χειριστής Ελικοπτέρων Στρατού κ.Αντώνης Παπαγιανούλης.

Η επόμενη διάλεξη θα γίνει την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Διδάκτορα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριο Μεταλληνό και θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Μέγιστος των Ελλήνων». Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακουστούν Έντεχνα τραγούδια από την Χορωδία καθηγητών «Ολύμπια Ώδή»

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα