147 κορυφαίοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο στρέφονται εναντίον του Ερντογανικού καθεστώτος για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας

9/2/21 | 0 | 0 | 157 εμφανίσεις
Χαστούκι στον Ερντογάν από 147 κορυφαίους Τούρκους συγγραφείς και ακαδημαϊκούς

147 κορυφαίοι Τούρκοι συγγραφείς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το διορισμό ενός πρύτανη που συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Τουρκίας.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ μυθιστοριογράφος Ορχάν Παμούκ και οι εξέχοντες συγγραφείς Oya Baydar, Elif Şafak, Zülfü Livaneli, Murathan Mungan και Haydar Ergülen ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν μια αίτηση υποστήριξης των μαθητών.

«Δεν θα υποκύψουμε στην καταπίεση και τη δίωξη», ανέφεραν οι συγγραφείς σε κοινή δήλωση, σύμφωνα με την Bianet τη Δευτέρα. Χιλιάδες φοιτητές και ακαδημαϊκοί διαδηλώνουν από τις αρχές Ιανουαρίου εναντίον από διορισμού από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μελίχ Μπουλού, πρώην ανώτερου αξιωματούχου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ως πρύτανη του Boğaziçi, του κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας με ισχυρές κοσμικές και φιλελεύθερες ρίζες.

Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες μαθητές σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα και τα Άδανα. Σχεδόν όλοι απελευθερώθηκαν. Μερικοί από τους κρατούμενους ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση ή βασανιστήρια ενώ ήταν υπό κράτηση.

«Η ρητορική μίσους που χρησιμοποιούν οι υψηλότερες δημόσιες αρχές, χαρακτηρίζοντας τους μαθητές ως τρομοκράτες, κρατώντας τους παράνομα και χρησιμοποιώντας αστυνομική βία, δείχνει ότι η χώρα μας έχει απομακρυνθεί από το να είναι ένα συνταγματικό κράτος δικαίου», ανέφεραν οι συγγραφείς στην κοινή δήλωση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews/infognomonpolitics.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας