Ύστατη προσπάθεια για ειρηνική λύση: ΗΠΑ – Τουρκία συνεχίζουν κι αύριο τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μία ύστατη προσπάθεια για ειρηνική λύση φαίνεται πως κάνουν Άγκυρα και Ουάσινγκτον στο θέμα των κουρδικών περιοχών στη Συρία, με το συμβιβασμό πάντως να φαντάζει δύσκολος έως απίθανος.

Μάλιστα δεν φαντάζει δα κι απίθανο οι Τούρκοι να συνεννοούνται με τους Αμερικανούς σχετικά με την έκταση και την ένταση μιας επικείμενης εισβολής ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι νέες διαπραγματεύσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στα βόρεια της Συρίας, η οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, θα επαναληφθούν την Τρίτη στο αρχηγείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των αυτόνομων διοικήσεων και των πολιτοφυλακών των Κούρδων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα ήταν απαράδεκτη και θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και την καταπολέμηση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μοργκάν Ορτάγκους.

Η πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης αυξήθηκε σημαντικά από τον Ιούλιο, όταν δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να μαζεύουν στα νότια σύνορα. Η Άγκυρα έχει χάσει την υπομονή της με τις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν μια σύγκρουση με τη διαπραγμάτευση μιας ασφαλούς ζώνης κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία έχουν σταματήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με την έκταση και τη διαχείριση της ασφαλούς ζώνης, αλλά ο Οτάγκουος είπε ότι η ασφαλής ζώνη εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη λύση της διοίκησης των ΗΠΑ.

Κούρδοι διοικητές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για μια τουρκική επίθεση, αλλά ότι οποιεσδήποτε μάχες στα σύνορα θα τραβήξουν στρατεύματα μακριά από τον αγώνα εναντίον του ISIS, κινδυνεύοντας να αναζωπυρωθεί η εξτρεμιστική τζιχάντ ομάδα.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει να αποτρέψει αυτό με μια προσφορά τελευταίας τάφρου που επεκτείνει την εμβέλεια της ασφαλούς ζώνης σε εννέα μίλια νότια μιας έκτασης 87 μιλίων των συνόρων, ανέφερε η Washington Post την Κυριακή.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί για μια βαθιά ασφαλή ζώνη 20 μιλίων κατά μήκος ενός πολύ μακρύτερου τμήματος των συνόρων.

Οι συνομιλίες για την ασφαλή ζώνη ξεκίνησαν μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και επισκεπτών στρατιωτικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στις 10 π.μ. τοπική ώρα (GMT + 2) τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Suriye kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölgeye yönelik ABD askerî yetkilileri ile görüşmeler bugün saat 10.00’da MSB/Ankara’da başlamıştır.

194 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Παρόλα αυτά, η πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης παραμένει υψηλό, αφού ο συμβιβασμός είναι αδύνατος, δήλωσε ο Aaron Stein, διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής.

“Οι Κούρδοι και η Τουρκία είναι εχθρικοί δρώντες, με ανταγωνιστικές ατζέντες, αυτή είναι η πραγματικότητα της κατάστασης.” Ο συμβιβασμός θα σήμαινε ότι η Άγκυρα θα συμφιλιώσει με το αμερικανικό όραμα για το SDF, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την Άγκυρα.

Ο Stein είπε ότι μια προηγούμενη συμφωνία σχετικά με το Manbij, μια άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από κουρδικές πολιτοφυλακές, είχε αποδειχθεί αντιπαραγωγική λόγω διαφορετικών ερμηνειών από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Αυτό δείχνει τη δυσκολία να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στη βόρεια Συρία, είπε ο Stein.

www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/794704_ustati-prospatheia-gia-eiriniki-lysi-ipa-toyrkia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα