Όχι στον άτυπο διαγωνισμό εμβολίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δύσκολους μήνες προβλέπει ο επικεφαλής της γερμανικής Biontech που μαζί με την Pfizer ανακοίνωσαν προ μίας εβδομάδας το πρώτο εμβόλιο. Ο επιστήμονας συνιστά υπομονή καθώς ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Ο κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες τουρκικής καταγωγής Ουγούρ Σαχίν και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί είναι από την περασμένη εβδομάδα τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στη Γερμανία. Εντούτοις οι ίδιοι δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί πλήρως. «Δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε άλλωστε και τηλεόραση. Και είμαστε σε lockdown», είπε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της Biontech Ουγούρ Σαχίν από το βήμα του ετήσιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Από τον περασμένο Μάρτιο και ο ίδιος εργάζεται πλέον ως επί το πλείστον από το σπίτι. Φυσικά και χαίρεται ιδιαίτερα για την πρόοδο στο πεδίο των ερευνών, την ίδια ώρα όμως συνιστά να μην καλλιεργείται υπερβολική ευφορία. «Δεν έχουμε πετύχει ακόμη τον στόχο μας. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να διασφαλίσουμε την έγκριση ώστε να διαθέσουμε τα εμβόλια».

Απαιτείται πειθαρχία

Οι δυο τουρκικής καταγωγής γερμανοί επιστήμονες Σαχίν και ΤουρετσίΟι δυο τουρκικής καταγωγής γερμανοί επιστήμονες Σαχίν και Τουρετσί

Ο τουρκικής καταγωγής γερμανός επιστήμονας εκτίμησε ότι επίκεινται δύσκολοι μήνες. «Θα είναι ένας πολύ σκληρός χειμώνας. Πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι θα χρειαστούμε ορισμένα μέτρα για μεγαλύτερο διάστημα», επισήμανε ο Ουγούρ Σαχίν, παραπέμποντας στη χρήση μάσκας και την προστασία σε κλειστούς χώρους. «Πρέπει να έχουμε υπομονή. Δεν πρόκειται να τελειώσει πριν περάσει ο χειμώνας. Οι επόμενοι τέσσερις μήνες απαιτούν πάρα πολλή πειθαρχία απ΄ όλους».

Ο επικεφαλής της Biontech εκτίμησε ότι στις αρχές του 2021 θα εγκριθούν πιθανότατα «τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα εμβόλια». Χθες Δευτέρα και η αμερικανική Moderna παρουσίασε τα πρώτα εξίσου θετικά αποτελέσματα των δικών της δοκιμών. «Από τις αρχές Ιανουαρίου πιθανότατα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με τη διάθεση εμβολίων», επισήμανε ο επιστήμονας και επιχειρηματίας, υπονοώντας προφανώς ότι το εμβόλιο της εταιρίας του δεν θα είναι το μοναδικό. Υπογράμμισε δε ότι οι πρώτοι έξι με οκτώ μήνες του 2021 θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο αυτόν το χειμώνα αλλά και τον επόμενο». Στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή ενός shutdown τον επόμενο χειμώνα, όπως είπε.

Ανάρμοστο να παρουσιάζεται σαν διαγωνισμός

Από αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να διατεθούν τα πρώτα εμβόλιαΑπό αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να διατεθούν τα πρώτα εμβόλια

Στις Biontech και Pfizer βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα παράλληλα πολλές και διαφορετικές διαδικασίες, τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και της παραγωγής. Η παραγωγή των εμβολίων έχει ξεκινήσει ήδη. Στόχος των δυο εταιριών είναι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς η παραγωγή να έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια εμβόλια. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε κιόλας», είπε στο Οικονομικό Φόρουμ ο Σαχίν, εξηγώντας ότι η διάθεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά και διανομή. Μέχρι τον Απρίλιο πάντως οι Biontech και Pfizer προτίθενται να έχουν διαθέσει μεταξύ 300 και 500 εκατομμύρια εμβόλια. Με τα σημερινά δεδομένα τα εμβόλια πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου. «Κατά τη διάρκεια του 2021 αυτό θα αλλάξει». Στόχος είναι να μπορούν να φυλάσσονται τα σκευάσματα και σε θερμοκρασίες δωματίου.

Ο Ουγούρ Σαχίν επέκρινε πάντως το γεγονός ότι συχνά η συζήτηση εξελίσσεται σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποια εταιρία θα είναι η πρώτη και καλύτερη. «Τελείως ανάρμοστο στην παρούσα φάση», όπως είπε. Διότι εν τέλει θα πρέπει να εμβολιαστούν πάνω από επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι και «η Biontech και οι άλλες τρεις, τέσσερις που θα προστεθούν τους επόμενους μήνες δεν θα τα καταφέρουν μόνες». Ο ίδιος κάνει λόγο για μια παγκόσμια πρόκληση. «Γεγονός είναι ότι μέχρι και τα μέσα του 2022 δεν θα έχουμε εμβολιάσει όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό». Μιλώντας στη γλώσσα της αγοράς, που δεν φαίνεται να του ταιριάζει, αλλά ούτε και να του αρέσει, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, αλλά οι παίκτες της αγοράς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παρούσα φάση».

Κώστας Συμεωνίδης (SZ)

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα