Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης Αντιστράτηγος ε.α.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και αναλυτής M. Μπαϊράκογλου τελευταία αποκάλυψε ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση της πρώτης μεγάλης σεισμικής δόνησης τα ξημερώματα (04,17’) της 06 Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών και Τουρισμού, πραγματοποίησαν συνάντηση και αποφάσισαν την ενεργοποίηση των σχετικών με την αντιμετώπιση του σεισμού διαδικασιών καθώς το στράτευμα, η Στρατοχωροφυλακή (Σ/Χ) και η Αστυνομία αποτελούν βασικούς οργανισμούς αρωγής και παροχής ασφαλείας ενώ το Υπουργείο Τουρισμού αποφασίζει για την διάθεση ξενοδοχείων στους σεισμόπληκτους.

Μία ώρα μετά από την απόφαση των τριών Υπουργών και την απόφαση ενεργοποίησης του στρατεύματος, της Σ/Χ και της Αστυνομίας, αυτοί δέχθηκαν κλήση από τον Ερντογάν ο οποίος αφού τους επέπληξε με ταπεινωτικές εκφράσεις, απαίτησε την επιστροφή των στρατιωτικών Μονάδων στους στρατώνες. Ακολούθησε η αντίδραση του λαού καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με την «Ερυθρά Ημισέλινο» (αντίστοιχος του Ερυθρού Σταυρού) αποτελούν τους βασικούς οργανισμούς συνδρομής στον AFAD (Οργανισμός Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών) για την αντιμετώπıση των φυσικών καταστροφών. Μόνο μετά από λαϊκή αντίδραση αναγκάστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει την απόφασή του και με καθυστέρηση 32 ωρών οι στρατιωτικές Μονάδες στάλθηκαν στις περιοχές του σεισμού. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ σχεδόν καθημερινά με δηλώσεις του προσπαθεί να εξηγήσει την ετοιμότητα και άμεση παρέμβαση του στρατεύματος στο σεισμό.

Η αντίδραση αυτή του Ερντογάν δεν πηγάζει μόνο από το πάθος του για συγκεντρωτισμό με βάση το Προεδρικό Σύστημα διακυβέρνησης, αλλά από την αντιπάθειά του προς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και από την αγωνία του το στράτευμα να μην αποκτήσει τη θέση που κατείχε στην τουρκική κοινωνία ως ο αγαπητός θεσμός της κοινωνίας μέχρι την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

https://www.militaire.gr/otan-o-toyrkos-proedros-katsadiase-akar-kai-soiloy-l-kampoyridis/