Όταν οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκτενής κάλυψη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην TAZ με ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δημοσιεύματα για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους 5.500 συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έληξε την Κυριακή στην Αθήνα, αναφέρεται αναλυτικά η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) στη διαδικτυακή της έκδοση. Όπως επισημαίνει «τρία χρόνια μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές το ελληνικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε μία επιστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει θάρρος στο κόμμα του, λέγοντας ότι το συνέδριο ‘είναι η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα’. Ο Τσίπρας δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αδιαφιλονίκητος σταρ του κόμματος που προέκυψε το 2012 από μία εκλογική συμμαχία. Ο 47χρονος εμφανίστηκε δύο φορές, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην αρχή του συνεδρίου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και στο τέλος, το απόγευμα της Κυριακής. Κάθε ομιλία του διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, με τους 5.500 συνέδρους να την διακόπτουν κάθε τόσο με τις επευφημίες τους».

Συγκρίνοντας πρόσωπα και πράγματα σε Ελλάδα και Γερμανία, ο απεσταλμένος της TAZ στην Αθήνα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός ρήτορας που παίζει με τις διαθέσεις του κοινού, συγκρίσιμος ίσως με τον Όσκαρ Λαφοντέν ή τον Γιόσκα Φίσερ στις καλύτερες ημέρες του, αλλά χωρίς να προκαλεί την ίδια εσωκομματική πόλωση». Υποστηρίζει επίσης ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να επιστρέψει ως πρωθυπουργός. Η συντηρητική κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει αδυναμίες και έχει χάσει μέρος της δημοτικότητάς της. Ο Τσίπρας επιτέθηκε (στον Μητσοτάκη), λέγοντας ότι η επιθετική, νεοφιλελεύθερη πολιτική του έχει επιδεινώσει δραματικά την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα».

Το ευρωπαϊκό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣυνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτενείς είναι οι αναφορές της ΤΑΖ στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και στα διδάγματα της αριστερής διακυβέρνησης κατά την περίοδο της ευρωκρίσης: «Η ηχηρή μειοψηφία των αντιπάλων της ΕΕ έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να υποκύψει στη λιτότητα που υπαγόρευε το Eurogroup, μόλις μία εβδομάδα μετά το εντυπωσιακό ‘ΟΧΙ’ του λαού στο δημοψήφισμα. ’Στηρίζουμε μία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη’ είπε την Κυριακή ο Τσίπρας και ανέφερε ότι το αριστερό κόμμα του, υπηρετώντας τον στόχο μίας ενωμένης Ευρώπης, θα συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες».

«Πράγματι», σημειώνει η ΤΑΖ, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μία δύσκολη τήρηση ισορροπιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη μία πλευρά είναι και θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συνασπίζονται τα πολιτικά κόμματα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Χάιντς Μπίερμπαουμ. Από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας συμμετέχει, ως παρατηρητής, στις συναντήσεις των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αυτό οφείλεται και σε στρατηγικό υπολογισμό: σε περίπτωση επιστροφής στην εξουσία να μην βρεθεί και πάλι πολιτικά απομονωμένος στην Ευρώπη, όπως συνέβη την πρώτη φορά. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό αποδεικνύουν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του ιταλικού Partito Democratico, αλλά κυρίως του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος, ακολουθώντας τη γραμμή Τσίπρα, δήλωσε ότι ‘σήμερα είναι σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων’. Από την Ισπανία δεν μεταδόθηκαν μόνο τα μηνύματα των μικρότερων αριστερών κομμάτων Podemos και Izquierda Unida, χαιρετισμό απέστειλε και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Νέοςρόλος για την Τουρκία

Ο Αχμέτ ΝταβούτογλουΕπιστρέφει το δόγμα Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Νέο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας διαβλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το τέλος του ευρωασιατικού οράματος» και με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει κλονιστεί στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα τη διαμεσολάβησή του, ώστε να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή ρόλο που θα αξιολογείται θετικά και θα παραδίδει στη λήθη τις προκλήσεις του, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ήδη εδώ και έναν χρόνο η Τουρκία επαναπροσδιορίζει την εξωτερική της πολιτική, καθώς και την πολιτική ασφάλειας. Μετά από χρόνια προσπαθειών να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή ασκώντας επιθετική πολιτική, τώρα εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες. Έτσι η Άγκυρα επιστρέφει στην πολιτική ‘μηδενικών προβλημάτων’ με τις γειτονικές χώρες, όπως την είχε διατυπώσει ο πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) δημοσιεύει ρεπορτάζ από το Ικόνιο, βιομηχανική πόλη της Τουρκίας που θεωρείται προπύργιο του Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η δραματική άνοδος του πληθωρισμού είναι το μόνιμο θέμα στην Τουρκία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο η αύξηση των τιμών έφτασε το 55% σε ετήσια βάση. Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των τιμών. Αυτό δεν αντισταθμίζεται από την άνοδο του κατώτατου μισθού, τον οποίο λαμβάνουν οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας. Και στο Ικόνιο ο μηνιαίος μισθός για πολλούς βιομηχανικούς εργάτες είναι μόλις 4.250 τουρκικές λίρες (265 ελβετικά φράγκα).

Γιάννης Παπαδημητρίου 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα