Όταν η Λιβύη παρακαλούσε την Αθήνα για υπογραφή ΑΟΖ – Γιατί είπε «όχι» η κυβέρνηση και παγίωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Άρης Δημητρακόπουλος

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι προνομιακή και η Τουρκία είναι ένας οικονομικός εταίρος με πολύ μεγάλη δύναμη. Υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία στο πλαίσιο της ελευθερίας της γνώμης και του αμοιβαίου σεβασμού και οι συμφωνίες με την Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία που καθορίζει τη θαλάσσια δικαιοδοσία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε ο Ντμπέιμπα σε συνέντευξη Τύπου.

Όμως εδώ και δύο χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, η οποία αναγνωρίστηκε από τη νέα κυβέρνηση ουσιαστικά παρακαλούσε την Αθήνα να υπογράψουν συμφωνία για τις ΑΟΖ, καθώς με αυτό τον τρόπο επιθυμούσε ουσιαστικά μία έμμεση αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Μάλιστα την τελευταία φορά η επιθυμία αυτή εκφράστηκε και με επίσημο τρόπο ήταν στις 9 Ιουνίου του 2020, όταν η επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων του λιβυκού κοινοβουλίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως χαιρετίζει την ιταλο-ελληνική συμφωνία για τις ΑΟΖ και φιλοδοξεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε το Τομπρουκ: «Η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή της Λιβύης χαιρετίζει την υπογραφή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας και ζητά από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών να συμμετάσχει σε αυτό».

Όμως η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη Βεγγάζη με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται σε δεινή θέση και το πράγμα να έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό της, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ψηφίσει για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα. Αν ψηφίσει θετικά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

Δεν θα ήταν το ίδιο αν τώρα υπήρχε και μία ελληνολιβυκή συμφωνία για ΑΟΖ.

Το βασικό ερώτημα είναι όμως γιατί εδώ και δύο χρόνια η Αθήνα δεν υπέγραψε συμφωνία με το Τομπρούκ και έφερε την Ελλάδα σε αυτή τη δεινή θέση; 

Φοβήθηκε την Άγκυρα, ή μήπως κάποιους… άλλους;

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/966510_otan-i-livyi-parakaloyse-tin-athina-gia-ypografi-aoz-i-kyvernisi-eipe-ohi
 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα