ΨΩΜΙ, ΤΑΜΠΛΕΤ, ΟΥΕΜΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ

Στο σαλόνι του θείου μαζεύονταν λογιώ λογιώ άνθρωποι. Ήταν το σόι από το χωριό, λιγομίλητοι και χαμηλοβλεπούσες, πάντα με λατρευτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του και ένα φόβο μην πετάξουν κοτσάνα. Ήταν το σόι της θρυλικής καλλονής εκλιπούσης συζύγου του, που η καλλονή της, το γαλλικό της χαϊδευτικό και οι τρεις ντουλάπες με φίνες τουαλέτες δεν της επέτρεψαν να γίνει μητέρα. Κόρη βιομηχάνου της Δυτικής Μακεδονίας, ανηψιά τάδε, “τόσες χιλιάδες λίρες”. Όλες, κάτι Κίτσες, κάτι Νίτσες, πολλά πρόβατα, μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, “πολλά λεφτά”. Ήταν δυό τρεις παλιοί πολιτευτές από τη δεκαετία του ’50, παροπλισμένοι πια, διάβαζαν Μακεδονία και Μακεδονική Ζωή, όλα τα τεύχη. Ήταν δυό τρεις γειτόνισσες, φιλενάδες της παρακόρης ανηψιάς του από το δικό του χωριό -το άγονο και φτωχό- που έρχονταν για να αποδώσουν τιμές από τη γειτονιά και να μεταφέρουν την άλλη μέρα στο γαλακτοπωλείο “Λάκης” ό,τι άκουσαν και είδαν. Ήταν η τρίτη γενιά με τους γόνους από τα “πολλά λεφτά” που μάζευαν κάθε πρώτη τα ενοίκια μεταξύ Αριστοτέλους και Ίωνος Δραγούμη και τα ξόδευαν μέχρι το τέλος του μήνα και δεν ήξεραν καλά καλά πού. Αυτοί έφευγαν γρήγορα, γιατί κάπου αλλού είχαν να ευχηθούν, στην πραγματικότητα για να πάνε στο Φίλιππο Νικολάου.

Ήμουνα και γω και χάζευα τα βιβλία. Οι βιβλιοθήκες ήταν όλες χειροποίητες με λυγιστά σκαλίσματα, με στρογγυλεμένες, γυάλινες πόρτες. Μύριζαν βερνίκι κι άστραφταν από καθαριότητα. Μέσα είχαν όλα τα βιβλία δερματόδετα με γράμματα χρυσοτυπίες και κοσμήματα διαφορετικά στη βάση: ρόμβους, φύλλα κισσού, γραμμές σε διάφορα πάχη, δέντρα φουντωτά, άνθη γερμένα, ροζέτες και τελίτσες. Είχε όλη την κλασική λογοτεχνία, τη νομική βιβλιοθήκη, τους αρχαίους συγγραφείς. Μέσα στο γυαλί φαίνονταν να τρώνε, να σκουπίζουν το κραγιόν, να γελάνε, να χτυπάνε από ενθουσιασμό τα χέρια στους μηρούς οι προσκεκλημένοι. Ο θείος, έκανε τόσα για το χωριό, ο θείος είναι ο πατέρας τους, το στήριγμά τους. Στη δύσκολη στιγμή τη γνώμη του θείου έρχονται να ζητήσουν. Κανενός πατέρα η απόφαση δεν έχει ισχύ μεγαλύτερη από του θείου. Και στην πραγματικά μεγάλη ανάγκη, μόνο ο θείος μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο για να αφήσουν στο τμήμα τον ακούρευτο, τη ντροπή της οικογένειας, για να σβήσουν από το φάκελλο της πτυχιούχου κόρης το ποιόν του χαμένου πίσω από το παραπέτασμα πατέρα, για να εμφανίσουν θύμα των συμμοριτών ένα θανόντα από φυσικά αίτια για να εισπράξει η οικογένειά του αποζημιώσεις. Ήταν καλός ο θείος. Δύο μόνο πράγματα ήταν ικανά να τον αναστατώσουν. Να του αποδειχθεί αντιφρονών κάποιος που τον νόμιζε απλό, φιλήσυχο άνθρωπο -και να του κλείσει οριστικά την πόρτα- και να χάσει πέντε μηδέν ο Ηρακλής. Αυτό το τελευταίο δεν ξέρω πώς, αλλά ήταν Ηρακλειδέας παθιασμένος.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κάποιοι είπαν πως αραίωσε τους περιπάτους πιο κάτω από το γαλακτοπωλείο του “Λάκη”, γιατί τον στρίμωξαν κάτι παλιόπαιδα που τον επέρασαν γι’ άλλον και τον αρχίσαν στις σμπρωξιές. Οι χαμηλοβλεπούσες πίστευαν ότι δεν θα πεθάνει ποτέ και πάντα θα βρίσκει γι’ αυτές μια άκρη με το καθεστώς. Πέθανε όμως, πριν μάθει για την ήττα της παρατάξεως, τη σκανδαλώδη κοινωνική άνοδο της ντροπής της οικογένειας και τα απανωτά ρεζιλίκια του Ηρακλή. Οι παριστάμενοι στις επισκέψεις της ονομαστικής του εορτής πέρασαν όλοι από κει. Άφησαν τις βιβλιοθήκες ορθάνοιχτες και τα βιβλία λεηλατημένα. Το αρχείο του φύλλο φτερό στο πάτωμα και τις σκάλες. Πήραν ό,τι λεξικό, εγχειρίδιο, επιστημονική σειρά πίστευαν ότι μπορούσαν να πουλήσουν. Πατημένοι κείτονταν οι αρχαίοι συγγραφείς στις εκδόσεις της Λειψίας, που χάρισε στο αγροτόπαιδο ένας αγαθός μητροπολίτης το 1906, γιατί δεν μπορούσε να τους αγοράσει, μόνος κι έρημος στην Αθήνα. Μου είπε η παρακόρη φεύγοντας να τους πετάξω, γιατί δεν τους ήθελε κανείς. Τους έχω ακόμα και ψάχνω πότε πότε ένα στίχο του Αρχίλοχου, τυπωμένο ανάγλυφα σε κίτρινο, στιβαρό χαρτί, αλύγιστο από δικτατορίες, δημοκρατίες, μακριά μαλλιά, υποκρισίες, από το χρόνο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα