Ψήφισμα περί Κύπρου από τις νότιες χώρες της ΕΕ – Στην Κύπρο το φθινόπωρο η επόμενη σύνοδος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Με ισχυρό ψήφισμα για το Κυπριακό, αναχώρησε από την Μαδρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο των νοτίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάννο Ραχόι.

Την υποστήριξή τους στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επαναλαμβάνουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ σε Κοινή τους Διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της σημερινής τους Συνόδου στην ισπανική πρωτεύουσα.
Στην Κοινή Διακήρυξη, οι εφτά υπενθυμίζουν ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση, και ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών των εφτά χωρών – Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας – θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.`Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στο twitter αυτή θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

“Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση, και ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο”, σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη, που αποτελείται από 11 παραγράφους.

Αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, πως οι εφτά ηγέτες συναντήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στη Μαδρίτη, για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο να εργαστούν από κοινού για μια ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. “Μαζί θέλουμε να στοχαστούμε πάνω στο κοινό μας εγχείρημα και να συμβάλουμε στην παρούσα συζήτηση σε σχέση με το κοινό μας μέλλον. Διακηρύττουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτή τη  διαδικασία σε μια νέα συνάντηση στην Κύπρο”, σημειώνουν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την άρτια και εξαιρετική οργάνωση από πλευράς του φίλου Μαριάννο της τρίτης συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών του νότου.

Μιλώντας σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που μας απασχόλησε και είναι κοινό το ενδιαφέρον όλων των κρατών είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα θλιβερό, αλλά ταυτόχρονα και ένα σεβαστό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.

“Αυτό που μας απασχόλησε επίσης είναι η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. “Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ”, είπε.

infognomon.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα