Χ.Μάας προς Ελλάδα-Τουρκία: «Χαλαρώστε και ξεκινήστε απευθείας διάλογο» – Εξίσωσε τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  Ο υπουργός  Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια επισήμανε ότι η Γερμανία ζητάει διάλογο και αποκλιμάκωση. Δηλαδή πάλι παρουσιάζει τις δύο πλευρές ως ίδιες και ότι «τσακώνονται» για αμφισβητούμενη «περιουσία».

Μάλιστα ζήτησε (και) από την Ελλάδα «να χαλαρώσει» (και να το απολαύσει μήπως;) την ένταση και να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

Δηλαδή εξίσωσε Ελλάδα και Τουρκία, σαν η Ελλάδα να προκαλεί κι αυτή, σαν να διεκδικεί «γκρίζα» υφαλοκρηπίδα.

«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο.

​Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του ‘Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι να κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Χάικο Μάας στην Ελλάδα και παρέθεσε επιγραμματικά την ατζέντα των συνομιλιών.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε με τον Γερμανό ομόλογό του για τη Λιβύη και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έγινε και συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε:

«Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της.

Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο κ. Μάας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκ

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/908730_live-i-koini-synenteyxi-typoy-ndendia-kai-hmaas-vinteo

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Γερμανία κατέστρεψε ήδη μία φορά την χώρα μας και αρνείται να πληρώσει όχι μόνο πολεμικές ζημιώσεις και επανορθώσεις, αλλά και να αποπληρώσεις το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο, μαζί με τούς τόκους υπερημερίας, έχει υπολογισθεί περίπου στα € 50 δισ. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο δάνειο είχε πάρει η Γερμανία από την Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία, με τις οποίες, όμως, το έχει διευθετήσει το 1956 και το 1971 αντιστοίχως (πηγή).

    Ποιος ζητά και δέχεται αυτούς τούς απατεώνες σαν διαμεσολαβητές, έστω και αν την τρέχουσα περίοδο έχουν την προεδρία τής καταρρέουσας ΕΕ, που κι αυτήν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό των;

    Η Ελλάδα, το μόνο που έχει να κάμει, είναι να προσφύγει επιτέλους σε οποιοδήποτε δικαστήριο θέλει (δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιο ιδιαίτερο) και να απαιτήσει την αποπληρωμή τού ανωτέρω αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Στην συνέχεια κι εφ’ όσον το θέμα αυτό τακτοποιηθεί, να προχωρήσει στην απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα