Χωρίς κοινές δηλώσεις η συνάντηση Στόλτνμπεργκ-Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-12 Ιουνίου τριμερής Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ δέχθηκε σήμερα (4/6) λίγο μετά τις 14:00, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ψηλά στην ατζέντα ήταν το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο, στα Ανάκτορα του Νοτλμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων.

«Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας, δήλωσε  ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από τις συνομιλίες  διήρκεσαν δύο ώρες.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτή η συνάντηση. «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της αλλά θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Τουρκία» επέμεινε, προσθέτοντας ότι σκοπός του είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή «το συντομότερο δυνατόν».

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τη διεύρυνση, αν και έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας.

Σήμερα στη Σουηδία ήταν προγραμματισμένη –και πήρε την άδεια από τις αρχές, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας– μια διαδήλωση κατά του Ερντογάν και κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία της «Συμμαχίας κατά του ΝΑΤΟ» στην οποία μετέχει και η Rojava, μια ομάδα υποστήριξης των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μολονότι «η ελευθερία του συναθροίζεσθαι βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών των κοινωνιών μας (…) οι διαδηλωτές θέλουν να εμποδίσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν».

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com/2023/06/choris-dilosis-ke-enimerosi-i-sinantisi-stoltnmpergk-erntogan-kentriko-thema-i-entaxi-tis-souidias-sto-nato/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα