Χωρίς απρόοπτα η άφιξη Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελόριζου θα παραστεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο που μετέφερε την ΠτΔ στο νησί προσγειώθηκε χωρίς κανένα συμβάν ή παρενόχληση.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δοξολογία που θα γίνει στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης.

Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε πλοία του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια θα μεταβεί στη νησίδα της Ρω όπου πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω». Το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου όπου και θα διανυκτερεύσει.

Το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού.

Το νησί του Καστελορίζου ήταν το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι και το απελευθέρωσε Το Καστελόριζο στη συνέχεια οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Άγγλους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου. Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το νησί γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Το 1945, οι Καστελοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/politics/561077215/sto-kastellorizo-simera-i-k-sakellaropoyloy/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η απρόσκοπτη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο δικό μας Καστελλόριζο αποτελεί θρίαμβο ηθικής νίκης της Ελλάδος επί της Τουρκίας και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης μας ,που είναι και κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης στην φετεινή ”ΔΕΘ-Φόρουμ”.
    ΜΠΡΑΒΟ μας. Οι Καστανιές είχαν και θα έχουν συνέχεια.
    Ας είναι καλά και η Ευρώπη μας και ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του Μακεδόνα Καραμανλή ,που μας έβαλε σαυτήν την Ευρώπη.
    Είναι λυπηρό που τον ξεχνούν ακόμη και οι ”στενοί συγγενείς του”-Νεοδημοκράτες.
    Δεν τον ξεχνά όμως η Ελληνική Ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα