ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εκ των υστέρων, συνήθως, αντιμετώπιση θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής αν δεν οφείλεται σε ένα δόγμα απόλυτης αδράνειας, έχει ως βασική αιτία ότι το υπουργείο εξωτερικών με τη σημερινή δομή δεν μπορεί να αναλύει τον πολύπλοκο κόσμο ο οποίος εξελίσσεται εξίσου πολύπλοκα.
Το υπουργείο εξωτερικών θα πρέπει να συνθέτει. Να έχει, όπως έχει, ένα τμήμα αναλύσεων αλλά θα πρέπει, κυρίως, να συνθέτει προτάσεις που του υποβάλλονται.
Είναι, γι αυτό αναγκαία η δημιουργία κάποιων πολύ σοβαρών ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής.
Το υπάρχον ΕΛΙΑΜΕΠ, κάνει μια δουλειά και είναι το πιο παλιό και πιο προχωρημένο. Έχει, όμως, έναν τρόπο ανάλυσης που ναι μεν είναι η κύρια κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά δεν φτάνει. Η σύνθεση εξωτερικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη Ρωσία και την Κίνα. Ανάλογων κατευθύνσεων κέντρα θα πρέπει να δημιουργηθούν. Αλλά σοβαρά.
Πρέπει, επίσης, να αναβαθμιστούν ως προς τον ρόλο τους τόσο η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όσο και και το ΙΜΧΑ. Δεν αρκούν οι ιστορικές αναλύσεις. Χρειάζονται προτάσεις σύγχρονης πολιτικής.
Αλλά και τα σχετικά ιδρύματα των κομμάτων πρέπει να δώσουν βάθος στις αναλύσεις τους και να περιλάβουν και την εξωτερική πολιτική.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο Στρατός. Ο παλιός γνωστός στρατός που βασιζόταν στους έφεδρους έχει τελειώσει. Στους εννέα μήνες θητείας, με το πληθυσμιακό μέγεθος της Ελλάδας και τη σύγχρονη νοοτροπία, δεν μπορεί ένας στρατός που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις να βασίζεται στους κληρωτούς.
Ναι, χρειάζονται για πολλούς λόγους οι κληρωτοί αλλά δεν μπορεί να είναι ο κύριος πυρήνας συγκρότησης ενός σύγχρονου στρατού.
Πρέπει ο στρατός να γίνει περισσότερο επαγγελματικός. Οι κληρωτοί να κάνουν τις καθημερινές υπηρεσίες και εργασίες γραφειοκρατικές, να φυλάνε σκοπιές και τα σύνορα αλλά τα κύρια σώματα του στρατού θα τα στελεχώνουν επαγγελματίες.
Η τεχνολογία, επίσης, παρέχει σήμερα δυνατότητες απόκτησης στρατιωτικών δυνατοτήτων με λιγότερα απο ό, τι στο παρελθόν χρήματα.
Στρατός, λοιπόν, επαγγελματικός, με τη βοήθεια των κληρωτών και εξοπλισμός με τα πλέον σύγχρονα αποτρεπτικά όπλα.
Και κάτι τελευταίο. Υψηλού επιπέδου δημόσια διοίκηση και, κυρίως, υψηλού επιπέδου διπλωματικό σώμα.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να ”ζουμαρουμε”στο τελευταιο” Υψηλου επιπεδου δημοσια διοικηση και κυριως υψηλου επιπεδου διπλωματικο σωμα”.
    Πως να τα αποκτησουμε αυτα τα δυο, αγαπητες ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ , οταν οι λειτουργοι-ετσι τους ελεγαν για 160 χρονια μετα την παλιγγενεσια -που τωρα ολοι τους λεγονται δημοσιοι υπαλληλοι (δυστυχως υπαλληλοποιηθηκαν και οι διπλωματες ,στρατιωτκοι ,αστυνομικοι και δικαστικοι-χωρις δικτατορια παρακαλω-) ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ και καταρρακωνουν το κυρος των προισταμενων τους, οι οποιοι ειναι και υποχρεωμενοι να ανακοινωνουν την βαθμολογια τους στους υφισταμενους τους ,για να μη συνεργασθουν ποτε.
    Πως επετευχθη αυτο ;;;. Με την επιμονη των συνδικαλιστικων φορεων τους και την κρισιμη ”μαζα” τους για τις εκλογικες αναμετρησεις, που την αξιοποιησαν ολες -μα ολες- οι ”προοδευτικες ” κυβερνησεις απο το 1981 ,οι οποιες ομως δεχονται την αξιολογηση των μαθητων στις ετησιες πανελλαδικες εξετασεις για την τριτοβαθμια εκπαιδευση .
    Φυσικα ο ΓαβρογλουΣυριζα επειδη τους ”κατεβασαν ” την ηλικια της συμμετοχης τους στις εκλογες μετα τα 16 χρονια τους , προσπαθησαν να καταργησουν και τις πανελλαδικες εξετασεις , που θεωρουνται αντικειμενικες και ως προς τα θεματα και κυριως ως προς τους εξεταστες.
    Με τετοοιους ”μανδροτοιχους ” πως να ”κτισεις” νεο κρατος και νεα δημοσια διοικηση;;;.
    Ευοιωνο θα ηταν , ή, να καταργηθει η μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων ,ή,να καταργηθει η αυτοαξιολογηση και να επαναφερθουν οι μεταθεσεις και οι πειθαρχικες ποινες απο τους ιδιους τους προισταμενους , για να αυξηθει το κυρος τους και να διακοπει η προσβαση τους σε πλαγια-κυριως κομματικα μεσα-παραπτωμα , που θα επιβαρυνει τη θεση τους -οπως παληα-.

  2. Γκουγ (στρατός στην Ελλάδα) γκουχ γκουχ…

    κ. Σαββίδη, κάποιοι από μας μέσα στην ατυχία μας βρεθήκαμε να υπηρετούμε την περίοδο των Ιμίων.

    Κάποιοι από μας παρακολουθούσαμε τετ-α-τετ τις αντιδράσεις των “στελεχών” των ΕΔ, εκείνες τις ώρες.

    Τι χρώμα είχαν τα πρόσωπά τους, τι έλεγαν στα κλεφτά μεταξύ τους ενώ πακετάραμε, αν έβγαιναν (ή όχι) τα οχήματα από τον όρχο και πολλά ακόμα.

    κ Σαββίδη, οι σοβαρές χώρες – μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, κατήργησαν την αστειότητα που λέγεται θητεία.

    Οι σοβαρές… οι άλλες σκέφτονται το πολιτικό κόστος αν κλείσει η καφετέρια δίπλα σε κάποια αποθήκη υλικού πολέμου, η οποία είναι χωμένη κάπου, για κάποιο λόγο… που όλοι γνωρίζουμε.

    ΕΛΛΑΣ

    Goodnight and good luck.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα