Κατάφυτες πλαγιές. Τιρκουάζ νερά. Εξωπραγματικοί γεωλογικοί σχηματισμοί. Κοσμοπολίτικες παραλίες, γεμάτες ζωή και διασκέδαση. Εξωτικές ερημιές για μοναχικές βουτιές. Γραφικά χωριά με αιωνόβια κτίσματα. Βατά μονοπάτια, γεμάτα οργιαστική φύση, που καταλήγουν σε βιότοπους σπάνιας πανίδας. Ιαματικές πηγές. Θαλάσσια σπορ, κατάλληλα κυριολεκτικά για όλους. Ρηχές, ζεστές θάλασσες, ιδανικές για παιδιά κάθε ηλικίας. Ευκαιρίες εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας. Και, φυσικά, ο σημαντικότερος θρησκευτικός προορισμός της Ορθοδοξίας. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για πάντα, και πάλι δεν θα προλαβαίναμε να περιγράψουμε όλες τις ομορφιές της Χαλκιδικής.

Αν μένετε από Κατερίνη και πάνω, έτσι κι αλλιώς δεν περιμένατε εμάς να σας μιλήσουμε για τις ιδιαιτερότητες ενός από τους πιο μαγικούς τόπους της Ελλάδας. Οι νοτιοελλαδίτες, όμως, προσδεθείτε. Γιατί ό,τι κι αν ζητάτε από τις διακοπές σας, ξέρουμε καλά πού θα το βρείτε. Και θα είναι σε κάποιο από τα… καλλίγραμμα πόδια της ομορφότερης χερσονήσου της χώρας μας.

Χαλκιδική σε οικογενειακή συσκευασία

Όσο σημαντικό κι αν είναι το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να μπείτε καν σε πλοίο, στην περίπτωση της Χαλκιδικής δεν αξίζει καν να σταθούμε σε αυτό. Γιατί ακόμη κι αν απαιτούσε 12 ώρες στο κατάστρωμα, ομού μετά των παιδιών, πάλι θα σας λέγαμε να την προτιμήσετε για τις διακοπές σας.

.

Η εντυπωσιακή αμμουδερή παραλία του Γλαρόκαβου, στην Κασσάνδρα

Από τις 1.000 και βάλε παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά – κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό σε Γαλάζιες Σημαίες στην Ελλάδα -, οι περισσότερες βαθαίνουν αργά, επιτρέποντας ανέμελα παιχνίδια. Και μπορεί να βρίσκονται στον Βορρά, όμως οι θάλασσες της Χαλκιδικής παραμένουν θερμότερες κατά δύο ολόκληρους βαθμούς από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας, επιτρέποντας στα πιτσιρίκια να την απολαύσουν χωρίς γκρίνιες και δεύτερες σκέψεις. Κρυμμένες μέσα σε κλειστούς, πεντακάθαρους κόλπους, δεν γνωρίζουν από κύμα και ανέμους, όμως ξέρουν καλά από θαλάσσιες δραστηριότητες, πολλές εκ των οποίων είναι απολύτως κατάλληλες για κάθε ηλικία.

.

Οι σπάνιες ευρωπαϊκές χελώνες απολαμβάνουν το κολύμπι τους στη λίμνη Μαυρόμπαρα

Κάθε μέρα μπορεί να κρύβει κι από κάτι διαφορετικό: Καγιάκ μαζί με τα παιδιά, στα ήρεμα, τιρκουάζ νερά του κόλπου της Βουρβουρούς, περίπατο στο παραδεισένιο δάσος της Κηπουριστάς για να απολαύσετε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Βαρβάρας, εκδρομή στην πανέμορφη λίμνη Μαυρόμπαρα, για μια συνάντηση με τα δυο σπάνια είδη της ευρωπαϊκής νεροχελώνας που κολυμπούν νωχελικά στα νερά της. Και φυσικά, την πιο διασκεδαστική εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, όπου οι αρχαίοι κίονες και τα ιερά στέκουν αγέρωχα πλάι στο κύμα και στο κοντινό «άλσος του Αριστοτέλη», το ξεχωριστό θεματικό πάρκο που εκτός από την υπέροχη θέα του στον κόλπο της Ιερισσού, προσφέρει κι ένα πλήθος από πρωτότυπα διαδραστικά όργανα, που δείχνουν στην πράξη τη λειτουργία των φυσικών νόμων, όπως τους περιέγραψε ο μεγάλος φιλόσοφος στο έργο του «Τα Φυσικά».

Νυχτερινά περπατήματα

Εδώ δεν χωρούν πολλές συστάσεις. Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης, κάθε καλοκαίρι μετακομίζει στις ακτές της Χαλκιδικής, γεμίζοντας τις αμμουδερές παραλίες της με μουσικές και ατμόσφαιρα για κάθε γούστο. Βασίλισσα της διασκέδασης είναι χωρίς αμφιβολία η Κασσάνδρα, που διαθέτει beach bars στα περισσότερα χωριά, αλλά και καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ κάθε είδους.

.

Τα γραφικά πλακόστρωτα και τα ξεχωριστά μαγαζάκια της Αφύτου

Τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής κρατά η Καλλιθέα, όμως και η Άφυτος, ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της περιοχής, θα καλύψει κάθε σας επιθυμία για διασκέδαση – τουλάχιστον στον βαθμό που το επιτρέπουν και οι υγειονομικές συνθήκες. Στη διάρκεια της ημέρας, θα σας μαγέψει με την αρχιτεκτονική και τους πλακόστρωτους δρόμους της. Ολόκληρο το χωριό είναι διάσπαρτο με τα διάσημα γλυπτά του Βασίλη Παυλή, ενώ τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού «λάμπουν» ακόμη εντονότερα, χάρη στις φιλοτεχνημένες από 70 καλλιτέχνες παλιές τους πόρτες.

.

Τα εξωτικά τιρκουάζ νερά στις Καβουρότρυπες μαγεύουν τον επισκέπτη

Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε τις νυχτερινές βόλτες με τη δυνατότητα για άφθονη ηρεμία, η Σιθωνία είναι γεμάτη εκπλήξεις – με προεξάρχουσα τη μαγική παραλία Καβουρότρυπες, με τους απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν βγαλμένοι από άλλο πλανήτη. Εκεί, θα βρείτε ερημικές παραλίες, αλλά και beach bar, για να μπορείτε να επιλέξετε κάθε στιγμή αυτό που σας ταιριάζει.

Ακόμη, όμως κι αν προτιμήσετε το πρώτο πόδι για τη διαμονή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα χωριά Παλιά Νικήτη, Παρθενώνας (που δεν χαρακτηρίζεται από… κίονες, αλλά από παραδοσιακή, μακεδονική ομορφιά) και Αρναία, με τα πέτρινα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές τους.

Ρομαντικές αποδράσεις

Τι ζητά ένα ζευγάρι από τις διακοπές του; Μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, παραλίες για δύο, ρομαντικούς χώρους διαμονής. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει καλύτερο μέρος για να τα βρει από την Χαλκιδική. Εκεί, θα δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις αγκαλιά με το έτερό σας ήμισυ – μπορείτε να βάλετε στη διαδρομή σας και γραφικά ξωκλήσια για να… πάρετε ιδέες – θα βουτήξετε στις πιο ονειρεμένες παραλίες (αρκεί λίγο ψάξιμο για να είστε μόνοι σας με τη φύση), θα κάνετε ένα ρομαντικό περίπατο κατά τη δύση του ηλίου στον Βυζαντινό Πύργο της Νέας Φώκαιας και θα γευτείτε τα πιο ξεχωριστά γεύματα.

.

Η εντυπωσιακή παραλία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμουλιανή

Από την πλευρά μας προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη μια εκδρομή – ή και τη διαμονή σας – στην Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, έναν επίγειο παράδεισο κατάφυτο με ελαιόδεντρα και περιτριγυρισμένο από εξωτικές παραλίες με τιρκουάζ νερά – που εκτός των άλλων είναι και Covid-free, αφού όλοι οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παίρνοντας το καραβάκι από την Τρυπητή (απέχει μόλις 15 λεπτά από την Αμμουλιανή), θα κάνετε τον περίπατό σας στα μικρά σοκάκια, χαζεύοντας τις κεραμιδένιες σκεπές των σπιτιών, το παλιό ναυπηγείο, το πιο παλιό σχολείο της Χαλκιδικής και την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στο 1865.

.

Τα παρθένα Δρένια με τα τροπικά νερά

Πριν επιστρέψετε στην ενδοχώρα, μην χάσετε την ευκαιρία για μια βαρκάδα στα παρθένα Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια), ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων με φανταστικά γαλάζια νερά. Μόνο στο μεγαλύτερο νησάκι, που έδωσε το όνομά του στο σύμπλεγμα, μπορείτε να βρείτε ένα beach bar, όπου έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλιευμένα από τον κόλπο του Αγίου Όρους. Κολυμπώντας ανάμεσά τους, είναι βέβαιο πως θα ανακαλύψετε και μια «πριβέ» παραλία, για να απολαύσετε τη θάλασσα αποκλειστικά με το ταίρι σας.

Γαστρονομικές εμπειρίες

.

Τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδος

Με τόση αγνή και κρυστάλλινη θάλασσα, δεν είναι να απορεί κανείς που η Χαλκιδική έχει να προσφέρει ορισμένα από τα κορυφαία θαλασσινά και ψάρια της Ελλάδας – με τα μύδια Ολυμπιάδος να είναι, φυσικά, διάσημα στους γευσιγνώστες. Γνωρίζατε, όμως, ότι η εξωτική χερσόνησος είναι εξίσου γνωστή και για το μέλι της; Στα τρία πόδια της παράγεται το 40% του συνολικού μελιού της Ελλάδας (!), ενώ εκτιμάται ότι η Νικήτη είναι το πρώτο μελισσοκομικό χωριό στα Βαλκάνια.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις λαχταριστές ελιές, τα παραδοσιακά ψωμιά και τυριά της περιοχής, αλλά και να απολαύσετε τοπικά πιάτα από αγνά, φρέσκα υλικά.

.

Εξερευνώντας την καθημερινότητα – και τις γεύσεις – των μελισσουργών

Αν είστε λάτρεις του κρασιού, μια επίσκεψη σε ένα από τα τοπικά οινοποιία θα σας ξετρελάνει, ενώ μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και τις ευκαιρίες για γευστικές περιηγήσεις στην τοπική κουζίνα, ακολουθώντας ντόπιους μελισσουργούς στα μελίσσια τους και δοκιμάζοντας τα αυθεντικά γεύματα τους, φτιαγμένα από λαχανικά που συλλέχθηκαν από το περιβόλι την ίδια μέρα.

Θαλάσσια σπορ για όλους

.

Οι ήρεμες «δαντέλες» της Βουρβουρούς

Έμπειρος surfer ή παιδί της πόλης που ψάχνει για λίγη περιπέτεια; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, η Χαλκιδική έχει κάτι για εσάς. Η εξερεύνηση στην «Γαλάζια Λίμνη» της Βουρβουρούς είναι must για όλους, ενώ όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να βρείτε εκδρομές με καταμαράν, καγιάκ, paragliding αλλά και πεζοπορία ή surf – για προχωρημένους και πρωτάρηδες.

Τα ρηχά νερά, η άμμος και οι παραλίες με τα μικρά κύματα, συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για τις πρώτες απόπειρες με τη σανίδα, ενώ στην περιοχή θα βρείτε και προγράμματα που προσφέρουν θαλάσσια σπορ και ευκαιρίες αναψυχής για άτομα με αναπηρίες, με ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό. Ούτως ή άλλως η Χαλκιδική διαθέτει τεράστιο αριθμό από παραλίες προσιτές σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, όμως στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, συμμετέχοντες με κάθε μορφής αναπηρία μπορούν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τις καταδύσεις, την ιστιοπλοΐα, την ιστιοσανίδα, την κωπηλασία, το surf ή το καγιάκ.

Ταξίδι στην καρδιά της Ορθοδοξίας

.

Αυστηρή και επιβλητική στην άκρη του βράχου, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος

Στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, αποκομμένο διοικητικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως κομμάτι από την καρδιά της, δεσπόζει το Όρος Άθως, με τις μοναδικές μονές και την μακραίωνη ιστορία του. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει εκεί έναν απίστευτο πλούτο από κειμήλια και αρχεία, να γνωρίσει την ασκητική ζωή και να απαλλαγεί από το βάρος της καθημερινότητας, σε ένα περιβάλλον μεστό από πνευματικότητα και παρθένα φύση.

Φυσικά, η πρόσβαση στο «άβατον» του Αγίου Όρους είναι εφικτή αποκλειστικά για τους άνδρες, μετά την έκδοση ειδικής άδειας, όμως και οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το «περιβόλι της Παναγίας» – έστω κι από απόσταση.

Από το λιμάνι της Ουρανούπολης αναχωρεί καθημερινά πλοίο, που πλέει 500 μέτρα μακριά από την ακτή, επιτρέποντας σε όλους να θαυμάσουν την αυστηρή ομορφιά της αθωνικής πολιτείας. Στις δυόμιση ώρες της διάρκειάς της, η κρουαζιέρα στη δυτική ακτή της χερσονήσου του Άθω, αφήνει άφωνους τους επιβάτες με την ανέγγιχτη φύση και την άγρια ομορφιά του βουνού, αλλά και τα μοναστήρια που κρέμονται στον βράχο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, η διαδρομή να περιλαμβάνει κι έναν μοναδικό συνοδό: Τα δελφίνια που κολυμπούν στο πλάι του πλοίου!

Ανακαλύψτε τις αμέτρητες ομορφιές της Χαλκιδικής εδώ.

in.gr