Φόβος στο Αιγαίο: Ο Πούτιν δίνει στον Ερντογάν το ανίκητο όπλο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
17/10/2022 19:15

Ένα νέο όπλο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα σύστημα αεράμυνας φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά από την πλευρά της Τουρκίας, πιθανόν σε συνεργασία με την Ρωσία.

Μπορεί η Ελλάδα να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκαθιστώντας μετά από πολλά χρόνια μια αξιοσέβαστη ισορροπία στο Αιγαίο, όμως και οι Τούρκοι όπως φαίνεται δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού, με πολλά δισεκατομμύρια σε εξαγωγές και πελάτες από χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Η βιομηχανία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΑΕΠ της χώρας, πέρα από την στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ που προσφέρει στην χώρα. Και ως βιομηχανία θέλει να διατηρείται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων ώστε να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των πελατών της.

Η νέα φήμη που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει πολύ την ελληνική πλευρά, είναι ότι οι Τούρκοι εξελίσσουν υπερηχητικούς πυραύλους. Μία νέα γενιά πυραύλων οι οποίοι πρακτικά είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν και αποτελούν εν δυνάμει ένα κορυφαίο όπλο στην χώρα που το διαθέτει.

Την υποψία ότι η Τουρκία ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο ενίσχυσε μία πρόσφατη συνέντευξη του, Σερντάρ Ντεμιρέλ, Αντιπροέδρου της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), στην τουρκική εφημερίδα STAR.

O Ντεμιρέλ δήλωσε ότι “πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, και πρέπει να έχουμε τα όπλα για να κάνουμε την έκπληξη”.

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η δήλωση αυτή κρύβει πίσω της κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, πιθανότατα την εξέλιξη ενός υπερηχητικού πυραύλου τεχνολογίας scramjet. Τέτοια τεχνολογία έχουν προς το παρόν μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Εδώ έρχεται και δένει ένα σενάριο, μέσω του οποίου η Ρωσία μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει σε αυτούς τους πολύ σύγχρονους πυραύλους.

Η τεχνολογία scramjet είναι μία παραλλαγή ενός κινητήρα jet, στον οποίο η καύση γίνεται με ροή αέρα σε υπερηχητικές ταχύτητες. Σε αυτούς τους κινητήρες ο αέρας συμπιέζεται με δύναμη πριν από την καύση και χάρη σε μία εντελώς διαφορετική σχεδίαση επιτρέπει στον κινητήρα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.

Oι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να ταξιδέψουν με πολλαπλάσιες ταχύτητες από εκείνη του ήχου και είναι προφανώς εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστούν αλλά και να αναχαιτιστούν από σχεδόν όλα τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.

Αν οι Ρώσοι έχουν ανταλλάξει τεχνολογία για υπερηχητικούς πυραύλους με την Τουρκία, πιθανότατα να μιλάμε για τον πύραυλο Kinzhal, ο οποίος υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην Ουκρανία ίσως και στην Συρία.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος εκτοξεύεται από αεροσκάφος, έχει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές. Η ταχύτητα που μπορεί να πιάσει είναι δεκαπλάσια εκείνης του ήχου.

Υπάρχει επίσης και ο πύραυλος Tsirkon με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα 9πλάσια του ήχου  (αν και μάλλον είναι ακόμα στο στάδιο δοκιμών και εξέλιξης).

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι να τονίσουμε ότι αυτού του είδους οι πύραυλοι, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο εξέλιξης, ιδίως των Ρώσων. Πάντως αν όντως υπάρχει κάποια σύνδεση Τουρκίας και Ρωσίας σε αυτό το θέμα, στην πράξη δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να μπλοκάρει επιθέσεις με υπερηχητικούς πυραύλους.

newsauto.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα