ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ POST PHOTOGRAPHY Μελέτες Φωτολογίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βρισκόμαστε σε μια Post-Photography εποχή, μια Μετα-εικονική εποχή, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η εικόνα δημιουργεί την ανθρώπινη συνθήκη, το πώς της ζωής, το πώς του θανάτου, το πώς του έρωτα. Η ανθρώπινη ύπαρξη αναδύεται πια ως δημιούργημα της εικόνας και όχι το αντίστροφο. Δεν είναι πια ο άνθρωπος που κάνει το «κλικ» στη μηχανή του, αλλά η μηχανή που κάνει το «κλικ» επί του ανθρώπου της.

Ο άνθρωπος στη Μετα-φωτογραφική εποχή γεννιέται από την εικόνα ως εικόνα ο ίδιος, ως εικόνα της δικής του ζωής την οποία δεν θα ζήσει ως δική του. Εικόνες τον κατακλύζουν από παντού, με εικόνες γεμίζει την υπαρξιακή του πείνα, μεταμορφώνεται σε εικόνα σαν κι εκείνες που βλέπει στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις, στο κινητό του τηλέφωνο, στον υπολογιστή. Μεταμορφώνεται σε μια κινούμενη εικόνα ο ίδιος, σε έναν δεδομένο κόσμο από εικόνες οι οποίες σαν ταπετσαρία σκεπάζουν την ανάμνηση του πραγματικού κόσμου που κάποτε υπήρξε.

Αν θέλει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, δεν μπορεί παρά να κοιταχτεί στον έτοιμο καθρέφτη-εικόνα της κοινωνικής συνθήκης που θα του επιβάλει την εικόνα που οφείλει να έχει για τον εαυτό του. Μια εικόνα όπου τα πάντα θα επιτρέπονται, εκτός του να είναι αυτός.

Είναι καιρός να σκεφτούμε αν οι φωτογραφίες παράγουν εμάς τους ίδιους, αν θα υπήρχαμε χωρίς φωτογραφίες. Αν, τελικά, η ζωή μας είναι οι φωτογραφίες που έχουμε βγάλει. Αν η ύπαρξή μας οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαμε ως φωτογραφία.

Σχήμα 14x21, Σελίδες 242, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2020

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την συνέχεια του Homo Photographicus του οποίου η 3η έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση

Ο Φώτης Καγγελάρης είναι Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Université de Paris, Συγγραφέας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα