Φρ. Σνόουντεν: H πανδημία φέρνει τεκτονικές αλλαγές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με προσκεκλημένο τον Φρανκ Σνόουντεν (Frank Snowden), καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, συνεχίστηκε ο κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων «Συζητώντας με…», που διοργανώνεται από την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συζήτηση, που στράφηκε γύρω από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των πανδημιών, αλλά και την ιδιαιτερότητα του COVID19, ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στο εισαγωγικό του μήνυμα υπογράμμισε την αξία της ιστορικής έρευνας του καθηγητή Σνόουντεν, καθώς και την υποχρέωση όλων μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές να αφήσουμε παρακαταθήκη συγκεκριμένες αρχές για το πώς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο στόχος της Ελληνικής Προεδρίας «είναι η δημιουργία ενός νομικού κειμένου διακήρυξη που θα αποτυπώνει τις αξίες και τις απαντήσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε κατάλληλα τις πανδημίες με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο Φρανκ Σνόουντεν σημείωσε ότι ο COVID19 «προκαλεί μια τεκτονική αλλαγή στον κόσμο μας, καθώς και διαιρέσεις διεθνώς, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν για αυτόν, ενώ δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλη την Αμερική και τη Λατινική Αμερική». Μάλιστα, προέβη στην εκτίμηση ότι «είναι πιθανό να αντιμετωπίζουμε τον COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μεταμορφώσει τη ζωή μας καθώς θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του διεθνώς, σε κοινότητες και στην προσωπική μας ζωή. Βλέπω λοιπόν ότι αυτή είναι μια εποχή μετασχηματισμού».

Ο καθηγητής, όπως τονίζεται, επισήμανε ότι ιστορικά οι πανδημίες αποκαλύπτουν τις αδυναμίες των κοινωνιών, και μεταξύ αυτών στη σημερινή περίπτωση είναι η έλλειψη σεβασμού για την επιστήμη αλλά και τα ελλιπή μέτρα προετοιμασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας. Και προσέθεσε πως αν και ο COVID19 είναι μια πράξη της φύσης, έχουμε παρόλα αυτά μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό του με τις δικές μας αμέλειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Φρανκ Σνόουντεν έκανε μια συγκριτική αποτίμηση των διαφορετικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην αμερικανική και ευρωπαϊκή ήπειρο, επισημαίνοντας συνολικά την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του. Τέλος, έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, αλλά να είμαστε ειλικρινείς, να θυμόμαστε ότι αυτή η ασθένεια δείχνει ότι είμαστε όλοι μαζί και να εκφράζουμε διεθνή αλληλεγγύη.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», Αλεξάνδρα Φωτάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα