“Φουρτούνιασε” η θάλασσα μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας, “ήρεμα νερά” με την Άγκυρα: Οδεύουν προς μεγάλη διπλωματική κρίση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η στενή συνεργασία, που απαιτείται μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλείται από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει ένα Τούρκο για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η Κύπρος αρνείται να ακολουθήσει την απόφαση της Ελλάδας.

Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλόιδη κρίνει ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Κύπρος βεβαίως θα υποστηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα λάβει μέρος με δικούς της διπλωμάτες ενισχύοντας την ελληνική εκστρατεία. Όμως το θέμα του ΙΜΟ θεωρείται σοβαρότατο για τη Λευκωσία, καθώς η Τουρκία δημιουργεί μονίμως προβλήματα σε πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία προστατεύει ως “κόρη ιφθαλμού” τη σχέση της με την Αθήνα καθώς η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της σε όλα τα διεθνή φόρα.

Σημειώνουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε και ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης χωρίς την παρουσία των συνεργατών τους. Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε “δύσκολη”.

Η Αθήνα ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, πριν ορκιστεί Πρόεδρος, είχε συνάντηση στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στην κωμόπολη Λεύκαρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Λευκωσία εξήγησε ότι η συνάντηση ήταν ιδιωτική, δεν έγινε στο εκλογικό γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν τότε εκλεγμένος Πρόεδρος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή» για διαφωνία της Λευκωσίας με την Αθήνα στην υποστήριξη προς την Τουρκία για τον ΙΜΟ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας.

«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.

«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος (Α) ετοιμάζονται να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

https://hellasjournal.com/2023/03/fourtouniase-i-thalassa-metaxi-tis-athinas-ke-tis-lefkosias-irema-nera-me-tin-agkira-odevoun-pros-megali-diplomatiki-krisi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα