Φουρτούνες με τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που συνεχίζονται παρά την “επαναπροσέγγιση”: Τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Την ώρα που η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας παραμένει μηδενική και μετά τους σεισμούς επιχειρείται να αποκτήσει διάρκεια και βάθος αυτό το κλίμα της «μη έντασης», ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» στην έκδοση ΝΟΤΑΜ’s συνεχίζεται αμείωτος, με την Άγκυρα να συνεχίζει να θέτει μέσω αυτής της διαδικασίας τις γνωστές θέσεις για αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και για ελληνικό εναέριο χώρο…6 ν.μ.

Ενώ και στην Κύπρο φαίνεται να κάνει αναγνωριστικά «βήματα» στέλνοντας σκάφος για επιστημονικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ βορείως του νησιού που είναι υπό τον παράνομο έλεγχο του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τη δήλωση της Τουρκίας ότι τα τουρκικά UAV θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους χωρίς να κατατίθενται σχέδια πτήσεων και χωρίς να γίνεται σεβαστός ο ελληνικός εναέριος χώρος μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. στο Αιγαίο υπάρχει μηδενική δραστηριότητα και έτσι φαίνεται ότι η Άγκυρα απλώς επιδιώκει να καταγράφονται οι θέσεις της και να μην παρεξηγείται αυτή η απουσία δραστηριότητας ως αλλαγή στάσης.

Η Τουρκία εξέδωσε τη Δευτέρα τρεις ΝΟΤΑΜ (Α1910-Α1906-Α1908) με τις οποίες κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις δεσμεύσεις περιοχών που έκανε για ασκήσεις παραβιάζει το καθεστώς «αποστρατικοποίησης» των νησιών τα οποία κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής αναφέρει τόσο με το διεθνές οσο και με το τουρκικό όνομα τους

  • Στις 14 Μαρτίου η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0856/23 κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για πτήσεις τουρκικών UAV εντός του FIR Αθηνών. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ ζητούσε από τα τουρκικά UAV να αποκαταστήσουν επαφή με τις αρμόδιες αρχές στο FIR Αθηνών να μην «επηρεάσουν» τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και επίσης να καταθέσουν τα σχέδια πτήσης τους.

Νέα Τουρκική ΝΟΤΑΜ (Α1817) στις 15 Μαρτίου κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΙCAO, το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. Επίσης, χαρακτηρίζει «πρωτοφανή την πρακτική της Ελλάδας να καθορίζει εύρος των χωρικών υδάτων στα 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ.»

Η Τουρκία δηλώνει ότι «δεν αποδέχεται τις παράνομες αξιώσεις της Ελλάδας και την κατάχρηση αρμοδιοτήτων της προκειμένου να προωθήσει την αβάσιμη εθνική θέση της». Και η ΝΟΤΑΜ καταλήγει με την προειδοποίηση ότι τα τουρκικά UAV θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους σεβόμενα τα 6.ν.μ του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων.

Με την Αθήνα να απαντά με τη ΝΟΤΑΜ (Α0880/23) που τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται καθώς δεν έχουν νομική βάση γίνεται επίκληση των συμφωνιών του ICAO και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία της βάσει του διεθνούς δικαίου από το 1931 σε περιοχή 10 ν.μ. για λόγους αεροπλοΐας, και ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν σέβεται τις προβλέψεις της Διάσκεψης του Σικάγου σχετικά με το FIR Αθηνών.

Όμως και πάλι η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ (Α1871) στις 17 Μαρτίου δηλώνει ότι οι ελληνικές ΝΟΤΑΜ’s είναι άκυρες και ότι τα τουρκικά UAV θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους…

Η Τουρκία χθες έκανε ένα ακόμη αναγνωριστικό βήμα αυτή τη φορά στην Κύπρο, καθώς με τη NAVTEX (0309/23) στέλνει το ερευνητικό σκάφος R/V Bilim-2 για επιστημονικές έρευνες σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ βορείως της Κύπρου.

Στην Κύπρο το Κέντρο της Λάρνακας με ΝAVTEX που εξέδωσε επισημαίνει ότι το σχέδιο ερευνών του R/V BİLİM-2 επικαλύπτει την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και δηλώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΝ για Ανταλλαγή Ευχών με τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR

https://hellasjournal.com/2023/03/fourtounes-me-tis-tourkikes-notam-ke-navtex-pou-sinechizonte-para-tin-epanaprosengisi-ta-irema-nera-sto-egeo/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα