Φθινοπωρινές εκτιμήσεις Κομισιόν για την οικονομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για 2020 και 2021 σε όλα τα κράτη-μέλη προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη.

    
Europa Finanzen l Steuer auf Finanztransaktionen l Europäische Zentralbank Euro-Skulptur (Getty Images/AFP/D. Roland)

Σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των οικονομικών προβλέψεων για φέτος και κυρίως το 2021 σε όλα τα κράτη μέλη, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με την Ελλάδα για φέτος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 9%, ενώ το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,0% και το 2022 κατά 3,5%. Η διαφορά με τις προηγούμενες προβλέψεις της άνοιξης είναι ότι το δεύτερο κύμα περιορίζει την δύναμη της ανάκαμψης του χρόνου, δεδομένου ότι η Επιτροπή προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 7,9%.

Τα υποστηρικτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση υπέρ της διατήρησης της απασχόλησης αναμένεται να συγκρατήσουν την αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα οι σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες της άνοιξης για την ανεργία. Ωστόσο, η αύξηση των δημόσιων δαπανών υπέρ της απασχόλησης θα έχει δυσμενή επίπτωση τόσο στο έλλειμμα, όσο και στο χρέος, κάτι που συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα κράτη μέλη.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, η Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά από τη πανδημία κυρίως στους τομείς των εξαγωγών και των υπηρεσιών, οι οποίοι επηρεάζονται από τον τουρισμό. Η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη στις προβλέψεις της τις θετικές επιπτώσεις του ταμείου ανάκαμψης, ωστόσο αναφέρει ότι θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα και θα στηρίξουν την ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα θα λάβει από το ταμείο ανάκαμψης 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια.

Πάντως, ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι μετά από σχετική ερώτηση ενθάρρυνε την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες να κάνουν χρήση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων υπό μορφή δανείων που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, η Επιτροπή προβλέπει για φέτος μια μέση υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, της τάξης του 7,8%, ενώ για το χρόνου προβλέπει αύξηση 4,2% από 6,3% που προέβλεπε την άνοιξη. Όπως τονίζει, η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Νικόλαος Μπέλος, Βρυξέλλες

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα