Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα

Oι «μάσκες» έπεσαν ολοκληρωτικά στο Μέγαρο Μαξίμο καθώς αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο ο οποίος αντικαθιστά τον Θεμιστοκλή Δεμίρη που πήγε στην ΕΥΠ μετά την «παραίτηση» του Π. Κοντολέοντος.

Ο συγκεκριμένος είναι εκ των βασικών υποστηρικτών της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία παραδόθηκε η Μακεδονία στους Σκοπιανούς.

Ενας από τους διπλωμάτες που στάθηκαν πιστά στο πλευρό του τότε ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κοτζιά, βάζοντας αγόγγυστα πλάτη για να υπογραφεί στο χωριό Ψαράδες από τους Τσίπρα – Ζάεφ η κατάπτυστη συμφωνία υπό την ασφυκτική πίεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να μην έχουν οι Ρώσοι κανένα προπύργιο στα Βαλκάνια, πλην της Σερβίας.

Εκείνη ακριβώς την εποχή ο Θεοχάρης Λαλάκος υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ -έχοντας προηγουμένως περάσει από το τότε Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια- και στάθηκε αυθεντικός μεταφραστής των αμερικανικών διαθέσεων και των υποδείξεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το γεγονός ότι ήταν και είναι εν ενεργεία διπλωμάτης ήταν απαγορευτικό για τη δημόσια εκδήλωση των απόψεών του.

Όλοι όμως στο ΥΠΕΞ και στα πέριξ γνωρίζουν ότι ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτής της ετεροβαρούς συμφωνίας που «έλυσε» το θέμα του ονόματος των Σκοπίων εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν έλθει στο φως αντιδράσεις από το εσωτερικό της Ν.Δ. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, οι μουρμούρες και οι γκρίνιες είναι, έντονες για τη θεαματική αναβάθμιση του μέχρι χθες διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου.

Ο Θεοχάρης Λαλάκος είναι γεννημένος το 1957 και εισήχθη στη διπλωματική υπηρεσία το 1986. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ιστορίας από το Amherst College της Μασαχουσέτης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το School of Advanced International Studies του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Έχει υπηρετήσει ως πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είχε δύο θητείες ως επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα (1994-1998 και 2010-2013) και θεωρείται από τους ανθρώπους που έχουν επαρκή γνώση των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού.

Το διάστημα 2009-2010 ανέλαβε επικεφαλής της Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ε.Ε. και το 2016 γίνεται πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, όπου είχε ξαναϋπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας την περίοδο 2000-2004. Από εκεί το 2020 μετατέθηκε πρέσβης στη Λευκωσία έως το 2021, οπότε και επέστρεψε στην Αθήνα.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/enan-ek-ton-fanatikon-ypostirikton-tis-kataptystis-symfonias-ton-prespon-ekane-g-g-tou-ypeks-o-k-mitsotakis/