Υπηρεσία με στόχο την αποσταθεροποίηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΚΟΣΜΟΣ 

Βρετανοί αστυνομικοί στο κέντρο του Σάλισμπερι, τον Μάρτιο του 2018, μετά τον εντοπισμό του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης.

Τους τελευταίους μόλις μήνες, οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι πίσω από την εκστρατεία αποσταθεροποίησης στη Μολδαβία, την απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο εμπόρου όπλων στη Βουλγαρία, το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο και την απόπειρα δολοφονίας Ρώσου πρώην πράκτορα με νευροτοξίνη στη Βρετανία, κρύβεται επίλεκτη μονάδα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ειδικευμένη στην παραπληροφόρηση, τη δολιοφθορά και τις δολοφονίες. Η υπηρεσία, γνωστή ως Μονάδα 29155, αξιοποιεί τις αρχές υβριδικού πολέμου με στόχο τη Δύση, που αποτελούν μείγμα προπαγάνδας, ηλεκτρονικού πολέμου και παραπληροφόρησης.

«Ξεχάσαμε πόσο αδίστακτοι μπορούν να είναι οι Ρώσοι», λέει ο απόστρατος αξιωματικός της αμερικανικής αντικατασκοπείας Πίτερ Ζουάκ. Η Μονάδα 29155, που ανήκει οργανικά στη στρατιωτική αντικατασκοπεία GRU, είναι υπεύθυνη για τη διείσδυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016 και τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πέρυσι, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ άσκησε διώξεις σε αξιωματικούς της GRU, οι οποίοι όμως διαμένουν στη Ρωσία, άρα δεν κινδυνεύουν από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν, ωστόσο, την απορία τους για τη φαινομενική ανικανότητα της υπηρεσίας. Ο Σκριπάλ επέζησε της απόπειρας, όπως και ο Βούλγαρος έμπορος όπλων. Η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο απέτυχε παταγωδώς, ενώ ένα χρόνο αργότερα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Αγνωστο παραμένει εάν οι αποτυχίες αυτές προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου. Ορισμένοι Δυτικοί ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως οι αποτυχίες να ήταν σκόπιμες. «Τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν καταστεί τμήμα του ψυχολογικού πολέμου. Η επιτυχία τους είναι αδιάφορη, καθώς μόνο η αποκάλυψή τους έχει προπαγανδιστική αξία», επισημαίνει ο Εσθονός πρώην πράκτορας Νιλς Κρος.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα