ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Ανάβει πάλι η αντιβουλγαρική ρητορική στη Βόρεια Μακεδονία -λόγω εκλογών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούνιος 2, 2020. 20:53

Η αντιβουλγαρική ρητορική στη Βόρεια Μακεδονία οφείλεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και στις εθνικιστικές απόψεις ορισμένων πολιτικών, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Η αντιβουλγαρική ρητορική στη Βόρεια Μακεδονία είναι μέρος  της εθνικιστικής προσέγγισης, η οποία οφείλεται στις επικείμενες εκλογές στη χώρα.

»Αλλά όταν προσπαθούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν πολιτικό να μιλά με τέτοιο τρόπο, ειδικά για μια γειτονική φιλική χώρα”, δήλωσε η Ζαχαρίεβα στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση.

Τόνισε ότι μια τέτοια ρητορική στη Βόρεια Μακεδονία συνοδεύεται από πολλές ψευδείς ειδήσεις για τη Βουλγαρία και τις απόψεις της Βουλγαρίας.

«Είναι γεμάτη (η χώρα) με ψεύτικα νέα. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τους ‘Μακεδόνες’ να έχουν τέτοια αντι-βουλγαρική ρητορική. Πέρυσι, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη σταθερή θέση της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία (σημ. : για τη γλώσσα και εθνότητα)».

Η Βουλγάρα υπουργός χαρακτήρισε ως οπισθοδρόμηση στις διμερείς σχέσεις τον τερματισμό του έργου της Μεικτής Επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα.

«Ο τερματισμός του έργου της μεικτής επιτροπής με την Βόρεια Μακεδονία ήταν κατόπιν αιτήματός τους λόγω των προσεχών εκλογών.

Αλλά, δεν δέχομαι το επιχείρημα, ότι το έργο της επιτροπής πρέπει να σταματήσει λόγω των εκλογών, γιατί αποτελείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς, και κανείς δεν τους έδωσε πολιτικές οδηγίες».

Η Ζαχαρίεβα επανέλαβε ότι η θέση της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια είναι σαφής.

«Τα Βαλκάνια είναι μέρος από εμάς, της Ευρώπης, και αυτά είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό που έχει δείξει η ΕΕ στην κρίση είναι ότι παρείχε τη μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτές τις χώρες. Αυτό έδειξε ότι η βουλγαρική Προεδρία που είχε τη φιλοδοξία να διατηρήσει αυτό το θέμα στο επίκεντρο των συνομιλιών και αυτό βλέπουμε ότι εκπληρώνεται. Η ΕΕ έχει δείξει καλή θέληση και η διεύρυνση παραμένει προτεραιότητα “, πρόσθεσε η Ζαχαρίεβα.

MKD

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα