ΥΠΕΘΑ: Μπάχαλο στην ΓΔΑΕΕ που είναι “αναδρομικά ακέφαλη” επί… δώδεκα μέρες! Όλα “στο γόνατο”;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η νέα ηγεσία της Γενικής Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ). Θυμίζουμε ότι κάνουμε… “αντίσταση” θεωρώντας το “Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων” που προβάλλεται ως επίσημη ονομασία, παντελώς γελοίο! Όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις (και όχι… Πολάκης), η έννοια “αμυντικοί εξοπλισμοί” δεν υπάρχει σε αντίθεση με το “επενδύσεις στην άμυνα”. Η δε υιοθέτηση του όρου, οφείλεται στη διαχρονική θεσμική βλακεία που μας “δέρνει”, μη τυχόν και μας πουν… φιλοπόλεμους! Ποιος νοιάζεται όμως.

Η νέα ηγεσία που επελέγη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (δεν είναι απόλυτα σαφές ποιος έκανε την επιλογή) αποτελείται από τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, Θεόδωρο Λάγιο και τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Μισαήλ Παπαδάκη, γνωστόν από την περίφημη υπόθεση των πυρομαχικών που θα πωλούνταν στη Σαουδική Αραβία.

Η εμφάνισή τους αποτελεί μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, αφού όπως γράψαμε και όταν προέκυψε η αλλαγή ηγεσίας στη ΓΔΑΕΕ, η ομαλή διαδοχή και η ταχεία προσαρμογή στην πραγματικότητα της κρίσιμης για την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων Υπηρεσίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση των επειγόντων ζητημάτων που σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το περίεργο στην υπόθεση της διαδοχής στην ΓΔΑΕΕ, είναι ότι στο ΦΕΚ που δημοσιοποιήθηκε, περιέχει δυο “εκπλήξεις”Η πρώτη που αφορά άμεσα στην παρούσα συζήτηση, είναι ότι δεν εμπεριέχεται ο διορισμός των Λάγιου και Παπαδάκη, με αποτέλεσμα να εγείρεται ένα πρώτο ερώτημα, αναφορικά με τους λόγους της συγκεκριμένης παράλειψης.

Η δεύτερη έκπληξη είναι η αναδρομική ισχύς της αντικατάστασης των Κυριακίδη και Μπαλαφούτη από 1ης Νοεμβρίου. Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν δείχνει να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στον αδαή περί των διαδικασιών στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, πολύ πρόσφατα, στις 7 Νοεμβρίου συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού Κοινοβουλίου για τα θέματα της άμυνας, αλλά και για τα εξοπλιστικά προτεραιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ενημέρωση έγινε παρουσία του αναπληρωτή της ΓΔΑΕΕ, αντιστράτηγου Μπαλαφούτη που όμως σήμερα προκύπτει, ότι είχε λήξει η θητεία του από την 1η Νοεμβρίου, χωρίς να το γνωρίζει! Δεν το λες και ορισμό της αξιοπρεπούς στάσης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας…

Για να μην σχολιάσουμε ότι μίλησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τα θέματα, πλην της ΓΔΑΕΕ! Κατά συνέπεια, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα προς διευκρίνιση. Καλό θα ήταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις να πάψουν να μας απασχολούν το συντομότερο.

Μακάρι να έληγε όμως το πρόβλημα κάπου εδώ. Το ΦΕΚ αυτό, λογικά θα πρέπει να δημιουργεί μια σειρά από άλλες περιπλοκές, τις οποίες θα τις θέσουμε υπό τη μορφή ερωτημάτων. Είτε για να μας απαντηθούν, είτε απλώς για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

> Όσα έγγραφα ή διοικητικές αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις, πιστοποιήσεις, άδειες εισαγωγής / εξαγωγής έχουν υπογραφεί από τα πρόσωπα των οποίων η θητεία έληξε την 1 Νοεμβρίου μέχρι την ημέρα που έγινε γνωστό το ΦΕΚ και μπορεί λογικά να ανέρχονται ακόμα και σε δεκάδες, ισχύουν;

Ας το αναπτύξουμε λιγάκι. Εάν με βάση αυτή την υπογραφή ξεκινήσει π.χ. μια διαδικασία εισαγωγής, τι ακριβώς πρέπει να γίνει; Σταματάει;  Όσοι δε έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους από κάτω από τέτοιες αποφάσεις, αγνοώντας ότι έχει λήξει η θητεία τους, για ποιο πράγμα πρέπει να κατηγορηθούν; Για πλαστογραφία ή μήπως για… αντιποίηση αρχής; Κάποιος εισαγωγέας μήπως θα πρέπει να διωχθεί ως… λαθρέμπορος; Υπάρχει κάποιος φελλός στο ΥΠΕΘΑ που φέρει την ευθύνη για όλα αυτά;

> Σήμερα που γίνεται αυτή η συζήτηση, ποιος είναι επικεφαλής αυτής της τόσο σημαντικής Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ; Εκτός κι αν ισχύει η εξαιρετικά συνήθης απάντηση “ωχ αδερφέ μου, μην είσαι τόσο τυπολάτρης”!

> Οι της προηγούμενης ηγεσίας, θα πρέπει να επιστρέψουν -τυπικά- άραγε, ή θα τους καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση γι’ αυτό τον μισό μήνα τον οποίο η διοικητική απειρία, πολιτική ανοησία ή όποιος άλλος χαρακτηρισμός θεωρηθεί κατάλληλος, έχει αφήσει τη ΓΔΑΕΕ “ακέφαλη”; Διότι το “πολιτικό γινάτι” ορισμένων οδηγεί σε μεγάλες διοικητικές ηλιθιότητες.

> Συνδεόμενο με το ανωτέρω είναι και το ακόλουθο: Ποια θα είναι η γνωμοδότηση των “αρμοδίων αρχών”, εάν τεθεί ερώτημα “είναι δυνατόν να υπάρχει αναδρομική λήξη θητείας προσώπων με διοικητική αποφασιστική εξουσία”;

Αλήθεια, σε ποιον/ποιους πέφτει η ευθύνη για την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε κατά πληροφορίες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη λήξη της θητείας αξιωματούχων, χωρίς ταυτόχρονα να έχει προωθηθεί με θεσμικά δόκιμο τρόπο η διάδοχος κατάσταση; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε, που να δικαιολογεί αυτή τη φαιδρή κατάσταση;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι “ναρκοθετούν” το έργο των αξιόλογων διαδόχων, έχοντας προκαλέσει αυτό το μπάχαλο, αλλά και αυτό καθαυτό το έργο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου που καλείται να “τρώει χρόνο” για να μαζεύει… τα ασυμμάζευτα, ενώ η περιοχή μας κατά κυριολεξία “βράζει”;

Πρέπει να τον/τους εντοπίσουν, εάν δεν τον ξέρουν, διότι είναι απλά επικίνδυνος. Θεσμικά τουλάχιστον. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να σκαμπάζει από διαδικασίες, ίσως και από νομικά. Φαίνεται πως δεν αρκούν τα “βαριά βιογραφικά”, αφού όλα κρίνονται επί το έργον.

ΥΠΕΘΑ: Μπάχαλο στην ΓΔΑΕΕ που είναι “αναδρομικά ακέφαλη” επί… δώδεκα μέρες! Όλα “στο γόνατο”;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα