Υπάρχει πιθανότητα αποστολής ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο Μαλί; – Με την Άγκυρα να προκαλεί σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Φουντώνει» ξανά η κουβέντα για την αποστολή ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο Μαλί, μετά  αναφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή και προκύπτει το ερώτημα αν σκέφτονται στην κυβέρνηση ότι όλες οι ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως και οι ειδικές δυνάμεις θα χρειαστούν σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» που θα προκαλέσει η Τουρκία;

Η αναφορά του υπουργού έγινε  κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και σε αυτή ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε έμφαση,  την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε.

Αναφορά η οποία ερμηνεύτηκε ως “πρόλογος” της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο πλάι των Γάλλων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα στο προηγούμενο διάστημα η ελληνική συμμετοχή στο πολεθνικό Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία Task Force Takuba, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της γαλλικής πλευράς προς την χώρα μας, πολύ πριν την επίσημη ενεργοποιησή της στις 15 Ιουλίου.

Σκοπός της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι η αντιμετώπιση της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή των συνόρων Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνο Φάσο που αποτελεί σύμφωνα με την Γαλλία το κύριο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των αναταραχών στα κράτη της περιοχής που είναι γνωστά και ως G5 του Σαχέλ (Μάλι, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Τσαντ).

Η στήριξη που έχει μέχρις στιγμής λάβει η Γαλλία στο εγχείρημά της είναι περιορισμένη, καθώς μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν μόνον πολιτικά την επιχείρηση, ενώ παρά το ότι αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Λετονίας, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Τσεχία, αυτή την στιγμή στο έδαφος υπάρχουν μόνον Γαλλο-Εσθονικές δυνάμεις.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα πάντως αναμένεται να υπάρχει ενίσχυση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία στρατιωτικών αξιωματούχων πήγε σε δύο από τις τρείς βάσεις από τις οποίες επιχειρούν οι μονάδες που ανήκουν στην Task Force Takuba, προκειμένου να δουν από κοντά την αποστολή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Ο στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι να αποκτήσουν ιδία αντίληψη της αποστολής, των υλικών που χρησιμοποιούνται αλλά και να ανταλλάξουν μεταξύ τους απόψεις, ωςε πιθανοί εταίροι της συγκεκριμένης προσπάθειας.  Συγκεκριμένα στα στρατόπεδα του Γκάο και της Μενάκα βρέθηκαν στρατιωτικοί απεσταλμένοι από την Δανία, το Βέλγιο,, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Παρά το ότι στην συγκεκριμένη επίσκεψη δεν παρευρέθη Έλληνας εκπρόσωποςοι πιέσεις από την Γαλλική πλευρά συνεχίζονται καθώς η συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων θα αποτελούσε όχι μόνον επιχειρησιακή διευκόλυνση των Γάλλων αλλά μια περαιτέρων «ευρωπαϊκοποίηση»των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Τα δυνητικά οφέλη από την συμμετοχή Ελληνικών δυνάμεων στην συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σημαντικά και σίγουρα δεν περιορίζονται μόνον στην εμπειρία που θα προκύψει για τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι ότι η περίφημη ελληνο-γαλλική προσέγγιση δεν θα είναι μονομερής αλλά θα βασίζεται στην μοναδική πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων του quid pro quo.

Άλλωστε οι Εσθονοί, που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη αποστολή, έστειλαν τις μονάδες τους εκεί,, την ίδια περίοδο που γαλλικά αεροσκάφη άρχισαν να σταθμεύουν στην χώρα τους, με σκοπό την προστασία των χωρών της Βαλτικής.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας δεν είναι αρνητικοί στην προοπτική αποστολής μια αριθμητικά μικρής ομάδας Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή του Σαχέλ. Το κύριο εμπόδιο όμως είναι ότι οι μονάδες από τις οποίες μπορούν να προέλθουν οι στρατιωτικοί αυτοί – με πυρήνα το Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, έχουν κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/eidikes-dynameis/937294_foyntonei-xana-i-koyventa-gia-apostoli-eidikon-dynameon-sto

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα