Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Λιβύη η οποία είναι βυθισμένη στο χάος των συμφερόντων. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, η οποία συνιστά ξένη στρατιωτική παρέμβαση και επομένως casus belli, δημιουργεί ισχυρά πολιτικά ρήγματα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχουν προωθηθεί σε θέσεις γύρω από τη Σύρτη, στην προσπάθειά τους να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

27 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters: «Βλέπουμε αυτοκινητοπομπές του ΛΕΣ μέσα στην πόλη της Σύρτης (…) Ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης τώρα. Επίσης, ακούμε πυρά».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις δυνάμεις της GNA.

Ερντογάν: Ξεκίνησε η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη – «Τα σχέδια των Ελλήνων απέτυχαν»

Στρατεύματα στη Λιβύη άρχισε να στέλνει ο Ερντογάν, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών και αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι μονάδες του τουρκικού στρατού έχουν ξεκινήσει να κινούνται προς τη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη, υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε στους σταθμούς CNN Turk και Kanal D.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα η Σαουδική Αραβία, καταδικάζοντας την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας. Τουναντίον, εμείς καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Ριάντ».

https://europost.gr/tympana-polemoy-sti-livyi-o-stratos-toy-chaftar-proelaynei-sti-syrti-vinteo/