Τσαβούσογλου: Ο Αλ Νταμπάιμπα ενημέρωσε την Τουρκία για την προσήλωσή του στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Abdul Hamid al-Dabaiba, «ενημέρωσε την Τουρκία για την προσήλωσή του στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες», αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών 3 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η δήλωση Τσαβούσογλου έρχεται δύο ημέρες αφότου το Εφετείο Τρίπολης εξέδωσε την απόφασή του να αναστείλει την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σχολιάζοντας την απόφαση που εκδόθηκε στην Τρίπολη σχετικά με τη διακοπή της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης, ο Choush Oglu είπε: «Επικοινωνήσαμε αμέσως με (τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Abdul Hamid) al-Dabaiba», σημειώνοντας ότι «αυτή η απόφαση δεν είναι η τελική απόφαση».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη «στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας». Και πρόσθεσε «… Άλλωστε, αυτή η συμφωνία συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για αυτούς ως λιβυκή κυβέρνηση και κράτος. Είπαν ότι βρίσκονται πίσω από αυτό και θα το παρακολουθήσουν στενά», αναφερόμενος στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να συνεχίσει την υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων.

Μια δικαστική απόφαση ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη με την Τουρκία
. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν πέντε δικηγόροι ενώπιον του δικαστηρίου. η δικηγόρος Thuraya Al-Tuwaibi σε δήλωσή της που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι της Σαουδικής Αραβίας , είπε ότι «το Εφετείο Τρίπολης αποφάσισε μόνο στο κατεπείγον της υπόθεσης να αναστείλει την Εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι να κριθεί το θέμα της υπόθεσης και όχι η ακυρότητά της.

Η Al-Tuwaibi πρόσθεσε ότι το δικαστήριο «παρέπεμψε τον φάκελο της υπόθεσης στην έρευνα μέσω ενός ανακριτικού συμβούλου για να εξετάσει τα επιχειρήματα των δύο μερών και όταν παρουσιαστούν τα επιχειρήματα, η υπόθεση περνά στο στάδιο της προφορικής διεκδίκησης, τότε η υπόθεση επιφυλάσσεται μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης» σημειώνοντας ότι «ο ηττηθείς μπορεί μετά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο Τρίπολης να ασκήσει έφεση ενώπιον του Αρείου Πάγου”.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων που υπέγραψε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία πυροδότησε εκτεταμένες αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης, η οποία έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες επειδή είναι προσωρινή, πέραν του τέλους. της εντολής της και την απόσυρση της εμπιστοσύνης από αυτήν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία η κυβέρνηση απορρίπτει.

Η Al- Tuwaibi
εξήγησε ότι το μνημόνιο συνεννόησης «έρχεται σε αντίθεση με πολλούς νόμους της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για το πετρέλαιο, επειδή όριζε την παραχώρηση σε δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίου σε απροσδιόριστες περιοχές», σημειώνοντας ότι αυτό «αντίκειται στον νόμο που καθορίζει τη χορήγηση παραχωρήσεων με την επιλογή της αιτούσας εταιρείας για ορισμένο αριθμό» που ορίζεται από τις εκτάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα άρθρα του μνημονίου συνεννόησης ορίζει τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και της λιβυκής κυβέρνησης για την ανάπτυξη προτάσεων για τη λιβυκή νομοθεσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αυτό «αντίκειται στη συνταγματική διακήρυξη, επειδή η νομοθεσία είναι εγγενής αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων» και επίσης παραβιάζει τον νόμο για την ίδρυση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, επειδή «ανέθεσε ορισμένα καθήκοντα του θεσμού σε τουρκικές εταιρείες.

Η Λίβυος δικηγόρος επεσήμανε ότι το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 «παραβίασε το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να δικάζει σε περίπτωση διαφοράς και παραιτήθηκε από αυτό ορίζοντας ότι η διαφορά θα επιλυθεί μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων». πιθανόν να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον.

https://alwasat-ly.translate.goog/news/libya/384973?_x_tr_sl=ar&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα