Τσίπρας: Σε ένα χρόνο από σήμερα βγαίνουμε από τα μνημόνια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα θα βγει από τα μνημόνια αλλά ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές.

«Από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Εσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές περιμένουμε πιο σαφή μέτρα για το χρέος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Οπως είπε «τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε εμείς. Σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια» και πρόσθεσε πως το 2021, που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, θα έχουμε εγκαταλείψει τα μνημόνια.

«Στο τέλος του προγράμματος, τότε θα κριθεί ότι ορθώς πράξαμε αν τα μέτρα πετύχουν. Αν τα μέτρα δεν πετύχουν και ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει» είπε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει ποντάροντας στο μαύρο αλλά ευτυχώς για τη χώρα δεν έρχεται το μαύρο, έρχονται άλλα χρώματα».

Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

Ομολόγησε ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Υπερεκτιμήσαμε την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης αναφορικά με τις αγορές. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο, διότι ανταποκρίθηκαν οι αγορές».

Προανήγγειλε πάντως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές. «Αυτό είναι ένα πιο εύκολο καλοκαίρι – Δεν πρέπει όμως να ησυχάσουμε» τόνισε. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε καλύψει μέρος των χαμένων θέσεων στην αγορά εργασίας, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά – σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν θα δούμε άμεσα αυτές τις αλλαγές. Θα έρθουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα έρθουν και οι θέσεις εργασίας. Ήδη υπάρχει αύξηση απο το 2015».

Οπως είπε «δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε. Δεν ακούσαμε τις φωνές που έλεγαν βγείτε, ή μη βγείτε.Είχαμε υπερκάλυψη προσφοράς πάνω από δύο φορές, δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εχουμε καλύψει το 1/3 στην καταστροφή στην αγορά εργασίας.

Ιστορική στιγμή η έξοδος στις αγορές

Χαρακτήρισε ως «ιστορική στιγμή» την χθεσινή ημέρα της 15ης Ιουνίου ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 είχε επικοινωνιακούς σκοπούς. «Η ζωή έδειξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική – Ηταν στη λογική να χτιστεί ένα success story» υποστήριξε. Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εκδοθεί το ομόλογο το 2014 ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 δεν είχε σχέση η κοινωνία με σήμερα. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2014 δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2017. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις».

«Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας» είπε και πρόσθεσε «κλειδώσαμε μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, όταν με βάση το σύμφωνο σταθερότητας θα έπρεπε να είναι 2,6%».

Οι δανειστές μας επιβάλλουν «στενό κορσέ»

«Να μην τρελαθούμε κιόλας. αυτοί μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ, αυτοί επιβάλλουν τους φόρους, μην κοροϊδευόμαστε κιόλας» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στους δανειστές. Προανήγγειλε επίσης: «Θα έχουμε την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% θα έχουμε μείωση του φόρου αλληλεγγύης, θα έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

Οπως τόνισε «δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς την χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και λεηλατημένη. Δύο χρόνια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, οι δείκτες είναι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται, οι επενδυτές έρχονται. Μια μερίδα πολιτών τραβά ακόμη κουπί, το ξέρουμε. Σχεδιάζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, από το 2021 που θα είναι εκτός μνημονίων. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει τώρα «να σχεδιάσουμε το αύριο, όχι να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν». Επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο. Οσα εισπράξουμε θα πάνε για φοροελαφρύνσεις». Κατηγόρησε τους δανειστές ότι εκείνοι επιβάλλουν την υψηλή φορολογία ενώ επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ λέγοντας: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δε θα ρωτάγαμε την κα Velculescu, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους εδώ και 7 χρόνια» για να σημειώσει: «Αν ισχύουν όσα λέει το ΔΝΤ για το χρέος, τότε όσοι εμπιστεύθηκαν χθες την ελληνική οικονομία δεν ξέρουν τι έκαναν» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης είπε αρχικά πως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη ωστόσο προσέθεσε: «Αλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Οι υπουργοί και οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε άποψη και να ασκούμε κριτική σε αποφάσεις που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλο διάκριση των εξουσιών και άλλο η πολιτική των διακρίσεων».

Για Βαρουφάκη

Για όσα λέει ο Βαρουφάκης ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι απ’ όλα αυτά δεν γνωρίζατε; Τι απ’ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση;». Πρόσθεσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας να πουλήσει το βιβλίο του» και ευχήθηκε ειρωνικά «καλές πωλήσεις». «Η ιστορία το έχει αποδείξει» είπε ερωτηθείς αν έκανε λάθος στην επιλογή Βαρουφάκη.

Το πρώτο 6μηνο του 2015, ήταν 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού. Είναι καταγεγραμμένη μια σοβαρή υπόθεση με το να την ευτελίζουμε με το εγώ μας. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και μάχη.

Για εξεταστική έγινε η συζήτηση στη Βουλή. Κάθε τόσο που θα έχουμε επιτυχία στην οικονομία, θα καταθέτει πρόταση εξεταστικής η αντιπολίτευση. Δεν ακολουθώ το άγχος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει να καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση. Θυμάται τις δύσκολες στιγμές ενώ είμαστε εδώ. Σε λίγο θα κάνει προεκλογική καμπάνια με την ατζέντα του κ. Βαρουφάκη.

Για τον συμβιβασμό του 2015

Αναφερόμενος στους χειρισμούς του το 2015 είπε πως φτάσαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό. «Δεν είναι εύκολο να μιλάς εκ των υστέρων. Δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε τις αντιδράσεις. Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων με πίστη σε άνισο αγώνα, για να μην προδώσω την εντολή του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση».

Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε επίσης ότι δεν ανέμενε τις αντιδράσεις των δανειστών: «Το ομολογώ δεν περίμενα το ευρωπαϊκό σύστημα είναι τόσο κυνικό απέναντι στην μάχη ενός λαού» είπε. Πρόσθεσε δε πως «ο ελληνικός λαός μάχεται και πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αναβαθμίστηκε πλέον η εικόνα μας στο εξωτερικό».

«‘Η με τον Βαρουφάκη θα παίζετε, ή με τις παλιές εξαγγελίες. Ή θέλαμε να πάμε την χώρα στα βράχια ή λέγαμε ψέματα. Ένα από τα δύο συμβαίνουν. Διαλέξτε. Εμείς δεν φέραμε την επιτροπεία, εμείς οδηγούμε την έξοδο από την επιτροπεία και την καταστροφή» υποστήριξε.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή. Αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε μέχρι τέλους, εκεί που δεν υπήρχε αύριο. Τότε φτάσαμε σε συμβιβασμό. Πήγαμε σε εκλογές μετά. Οι προηγούμενοι έκαναν πρώτα εκλογές και μετά έκαναν συμβιβασμούς. Μετά την συμφωνία εμείς κάναμε εκλογές. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο».

Καταλαβαίνω ότι το κοκτέιλ φόρων είναι επιβαρυντικό

Παράλληλα είπε ότι πλέον «το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές», ότι «χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο» και πως «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί πως «το κοκτέιλ φόρων και εισφορών είναι επιβαρυντικό» και πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στην φορολογία. «Το να συνδέσεις το ασφαλιστικό με το εισόδημα, είναι δίκαιο. Πρέπει να σώσουμε το καράβι. Οι πιο δυνατοί πρέπει να πάρουν το κουπί, όχι οι αδύνατοι. Κάποιοι έκαναν λούφα, να φέρουν τα λεφτά από το εξωτερικό. Κάποτε καθόντουσαν στο κατάστρωμα όταν βούλιαζε το πλοίο».

Είπε ακόμη ότι οι έλεγχοι στις λίστες είναι αρκετοί και τα έσοδα πολλαπλάσια από το παρελθόν αλλά σημείωσε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμη από τις εισπράξεις. Έχει φέρει αποτελέσματα ο νόμος, αν και είχαμε αρνητική εξέλιξη από τη δικαιοσύνη για την παραγραφή χρεών. Ωστόσο σεβόμαστε την απόφαση. Γίνεται προσπάθεια. Υπάρχει βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε που υπήρχε στην Υγεία σταμάτησε. Όποια πέτρα σήκωνες υπήρχε διαφθορά».

Για τα Εξάρχεια

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην ασφάλεια και την παραβατικότητα. Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια, τα χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερη περιοχή, και υπενθύμισε την πρόσφατη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν έχω ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από τα Λιόσια, το Μενίδι, το δήμο Αχαρνών. Πρέπει να βρούμε μια λύση σίγουρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα». Πάντως τόνισε πως η Ελλάδα μένει μια χώρα ασφαλής όταν όλη η Ευρώπη δεν είναι, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε πως η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πως έχει απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση, «για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας πρέπει να προσέχει την ειρήνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση έχει σημαντική γεωπολιτική θέση η οποία έχει ενισχυθεί». Επανέλαβε πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λαός μας έχει υποφέρει, πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «περάσαμε την περιπέτεια και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτή η τιτάνια προσπάθεια θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, δεν εφησυχάζουμε αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα», τόνισε.

«Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν και καλές ειδήσεις που όμως δεν προβάλλονται.

Πηγή: Τσίπρας: Σε ένα χρόνο από σήμερα βγαίνουμε από τα μνημόνια | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα