Τσίπρας: «Κατάπιατε αμάσητα 65 δις μέτρα και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τις αντικρουόμενες απόψεις και την αναντίστοιχη ρητορική του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Μητσοτάκη». Στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ είπε με δηκτικό ύφος: «Κατάπιατε αμάσητα 65 δις μέτρα και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως με μεγάλη κατανόηση παρακολούθησε «την καταστροφολογία που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης», ενώ συμπλήρωσε σκωπτικά πως του δόθηκε η εντύπωση πως «το 2015 παραλάβαμε τον παράδεισο και πως εμείς οδηγήσαμε τη χώρα στην κόλαση».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την υπεροπλία της προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία αναπαρήγαγαν τυφλά την ίδια ρητορική.

«Τελικά, δεν αρκεί στην πολιτική αυτή η υπεροπλία μέσω των ΜΜΕ, των εκδοτών, των καναλαρχών και των πληρωμένων τρολ στα social media. Και δεν αρκεί γιατί η πολιτική θέλει στρατηγική, μυαλό και ψυχή και πάνω απ’ όλα όσο καλός κι αν είναι κάποιος, η πολιτική έχει να κάνει και με την πραγματικότητα και τα προβλήματα των ανθρώπων» είπε για να συνεχίσει σε ίδιο ύφος:

«Δεν τα καταφέρνετε να πείσετε κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι θα πουν, και δεν συμφωνώ μ’ αυτό, γιατί δεν το έχετε. Όχι, απλά είστε αυτοεγκλωβισμένος στην στρατηγική του ψευδοπροφήτη που διαρκώς διαψεύδεται. Γιατί όταν δεν έρχεται η καταστροφή γραφικοποιείται αυτός που την προφητεύει».

«Φανταστείτε τον εαυτό σας το Μάιο του 2019, όταν θα βρισκόμαστε πριν τις ευρωεκλογές, γιατί εκεί αναμετρώνται οι πολιτικοί. Φανταστείτε λοιπόν, το Μάη του 2019, ότι θα έχετε κλείσει 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που θα ζητά αδιάλειπτα εκλογές κι αυτές δεν θα έρχονται. Επίσης, που θα προβλέπει κόφτες, καταστροφές και αποτυχίες που δεν θα επαληθεύονται. Πώς το σκέφτεστε αυτό; Είναι σοβαρή στρατηγική;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Είχατε μία ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα. Και την πετάτε γιατί λέτε μονίμως δύο πράγματα: Ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν τα σποτ από τώρα με αυτές τις δηλώσεις γιατί σε δυο χρόνια θα διανύουμε ήδη ένα χρόνο εκτός μνημονίων. Και εκείνη την περίοδο θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, αυτά που ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε. Τότε που θα ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας και εκείνοι δεν θα έχουν ξεχάσει ότι τα καταψηφίσατε. Ποιος θα σας πιστεύει τότε;».

Ο κ. Τσίπρας λοιδώρησε, μάλιστα, το γεγονός πως ο οργανωτικός επεκτατισμός του ακραίου αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη κινδυνεύει να εκτοπίσει τον κ. Μητσοτάκη από τη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πολύ φοβάμαι πως υιοθετώντας διαρκώς τις απόψεις του Γεωργιάδη πολύ δύσκολα θα αλλάξετε ρητορική. Φοβάμαι, δε, παραχωρώντας εξουσία (στον Γεωργιάδη) μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Δηλαδή, παραχωρώντας τα κλειδιά (του κόμματος), μη βρεθείτε έξω από το σπίτι…».

«Πλέον, περνάμε σε θετική ατζέντα, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν σε μια καταστροφική καραμέλα. Κι όταν αυτό καταστεί αντιληπτό στην πλειοψηφία και την κοινή γνώμη θα έχετε χάσει το σύμμαχό σας, δηλαδή την καταστροφολογία» ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι κανένας πολίτης δεν θα θυμάται τότε ούτε μία θετική πρόταση από την πλευρά της ΝΔ.

«Όταν η πραγματικότητα δεν συνάδει μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» υπογράμμισε, εξηγώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε ακόμα και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, ονομάζοντάς τες ιδεοληψίες.

Παρακάτω, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο χρέος και στον οδικό χάρτη που θα φτάσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Ταυτόχρονα, στηλίτευσε τη μεταβολή της ρητορικής της ΝΔ, σε συνάρτηση με τα κραταιά ΜΜΕ, σχολιάζοντας πως «τότε τα ΜΜΕ και η ΝΔ άλλαξαν τροπάριο, καθώς δεν λένε ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν συμφωνούμε, αλλά την καταστρέφουμε γιατί συμφωνήσαμε.

» Κι όταν ακούω αυτή τη συζήτηση, μου έρχεται στο μυαλό ένα κουίζ που μας έβαζαν όταν ήμασταν μικροί. Αν 1 κιλό σίδερο ή 1 κιλό βαμβάκι έχουν το ίδιο βάρος. Έχω την εντύπωση κ. Μητσοτάκη πως δεν θα απαντούσατε σωστά».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ξαφνικά, όπως είπε, έγινε αντιμνημονιακή και νοιάζεται για τις κινητοποιήσεις, ανακαλύπτοντας και τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ κατά την διαπραγμάτευση, είπε, σιγόνταρε τους δανειστές. Σε αυτό το σημείο, επέκρινε το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, λέγοντας πως ταξίδεψε όχι με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά με τη φανέλα του ΔΝΤ. «Βάλατε τους ευρωβουλευτές σας να κριτικάρουν την Κομισιόν επειδή παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας», ήταν το επόμενο σχόλιό του.

«Διότι πριν 5 μήνες φέραμε το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και μας λέγατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό επειδή δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές και τι μας λέτε τώρα: Αφού δώσατε αυτό και το καταψηφίσαμε, δώστε κι άλλα τόσα τώρα και χωρίς συνεννόηση με τους δανειστές» τόνισε.

«Ταυτόχρονα, δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ παράλληλα καταθέτετε κι άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω» είπε με περιπαικτικό ύφος προς τον κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας όμως σε ανάλογη διάθεση:

«Τώρα που τελειώνει το παραμύθι της παρένθεσης, φοβάστε γιατί δεν ξέρετε τι σας ξημερώνει γιατί η ιστορία σας είναι γεμάτη με ρεμούλες, μίζες και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Γι’ αυτό φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα».

Αναφορικά με τα μέτρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα δύο κυριότερα σημεία της «καταστροφολογίας», επισημαίνοντας ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδεται συνειδητά αναφορικά με τον στόχο που πρέπει να πιαστεί για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Συγκεκριμένα, είπε πως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ ότι πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5% κι όχι 3,5%, που αναγράφεται και στο πολυνομοσχέδιο. «Και στο γιο μου αν βάλω την άσκηση 3,5 + 1 – 1, θα απαντήσει πως το αποτέλεσμα μας κάνει 3,5. Γιατί παραπλανείτε τον ελληνικό λαό; Κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε…» υπογράμμισε.

Το δεύτερο σημείο που κατέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο χαρακτηρισμός του μεσοπρόθεσμου από τη ΝΔ ως 4ο μνημόνιο, λέγοντας προς τον κ. Μητσοτάκη «σπεύσατε να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ που σας στηρίζουν». Παράλληλα, ξεκίνησε να καταθέτει στα πρακτικά τίτλους τίτλους «έγκυρων εφημερίδων», που όπως είπε: «Ενώ οι ίδιες έβλεπαν κατά τη θητεία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ success story, τώρα βλέπουν την καταστροφή».

Μετέπειτα, χαρακτήρισε ισορροπημένη τη συμφωνία που θα οδηγήσει σε οριστική λύση της βιωσιμότητας του χρέους μέσω της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση για μέτρα το 2019 και το 2020» ανέφερε και συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας πως τα μέτρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα εφαρμοστούν μόνο αν υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. «Εσείς βγαίνατε και λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ζητάγατε πιστοποιητικά βιωσιμότητας» τόνισε με δηκτικό τρόπο προς τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας: «Εσείς, πάντα λέγατε θα εφαρμοστούν και θα εφαρμοστούν και δεν διεκδικήσατε ποτέ τη λύση του χρέους».

Τέλος, ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο για να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη μετά τη δευτερολογία του τελευταίου, σχολίασε τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας: «Κατάπιατε αμάσητα 65 δις μέτρα και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα».

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα