Το Βερολίνο δείχνει να μην θέλει να οξύνει τις σχέσεις με την Μόσχα

Σε φάση κλιμάκωσης της έντασης εισέρχονται οι σχέσεις Γερμανίας – Ουκρανίας, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο και μάλιστα με την φράση του ότι είναι ανεπιθύμητος.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι ανεπιθύμητος στο Κίεβο. Και για το λόγο αυτόν δεν θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σχεδίαζε κοινή επίσκεψη με τον Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των τριών βαλτικών χωρών (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) στο Κίεβο ως μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ουκρανία, είπε ο Σταϊνμάιερ κατά την επίσκεψή του χθες στη Βαρσοβία.

«Θα το έκανα. Αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπόψη – αυτό δεν είναι επιθυμητό στο Κίεβο», εξήγησε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι στο στόχαστρο έντονης κριτικής της Ουκρανίας ως συνδιαμορφωτής της πολιτικής προσέγγισης της Γερμανίας στη Ρωσία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η υποστήριξη του αγωγού «Nord Strem 2» ήταν σαφώς λάθος και στην εκτίμηση για τον Πούτιν «παραπλανήθηκα, όπως και άλλοι επίσης», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Το Κίεβο επιρρίπτει στο Βερολίνο ελλιπή υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή κάποιου μέλους της γερμανικής κυβέρνησης , από την οποία το Κίεβο ζητά την προμήθεια και βαρέων όπλων.

Το Κίεβο περίμενε ότι θα εγκριθούν οι πωλήσεις των Α/Κ Πυροβόλων Pzh-2000, των ΤΟΜΑ MARDER και των Α/Α π/β Gepard αλλά το Βερολίνο λέει όχι καθώς δεν θα ήθελε να οξύνει την κατάσταση με την Ρωσία.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/trigmoi-stin-dysi-to-kievo-theorei-anepithymito-ton-germano-proedro-eixe-arnithei-na-steilei-varea-tethorakismena/