Τριανταπέντε μέρες κάτω από τη θάλασσα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έμειναν τα πληρώματα των υποβρυχίων 35 (ίσως και περισσότερο) μέρες σε βάθος 15,5 μέτρων κάτω από τη θάλασσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε διαρκή επιφυλακή, με τα σόναρ τους να εντοπίζουν κάθε υποβρύχιο επιβουλέα των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων

Τριανταπέντε μέρες κάτω από τη θάλασσα | tovima.gr

Έμειναν τα πληρώματα των υποβρυχίων 35 (ίσως και περισσότερο) μέρες σε βάθος 15,5 μέτρων κάτω από τη θάλασσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε διαρκή επιφυλακή, με τα σόναρ τους να εντοπίζουν κάθε υποβρύχιο επιβουλέα των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μόλις προχθές, παραμονές της ανακοίνωσης για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, διατάχθηκαν να αναδυθούν στην επιφάνεια και να επιστρέψουν στη βάση τους στο Ναύσταθμο. Τη διαταγή την εξέδωσε, πραγματικά με συγκινητικό τρόπο ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, ένα βαρύ όνομα για το Πολεμικό Ναυτικό καθότι είναι γιος του ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην περίοδο των Ιμίων. Ιδού λοιπόν τι έλεγε, μόλις προχθές ανάμεσα στα άλλα η διαταγή του αρχηγού του Στόλου προς όλα τα πληρώματα όλων των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού:

«Καλή επιστροφή. Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα. Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε σας πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας. Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν»…

Και αφού τους προτρέπει να ξεκουραστούν και να συμμαζέψουν τα πλοία τους τονίζει: «Οταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί». Άλλωστε αυτό που στο Πολεμικό ναυτικό ονομάζουν «πλουν κατά τοιχαρχίες» σημαίνει ότι όλοι από τον κυβερνήτη έως τον τελευταίο ναύτη είναι συνεχώς σε θέση μάχης.

Δεν είναι λίγος ο χρόνος των 35 και πλέον ημερών μέσα σ΄ένα υποβρύχιο συνεχώς κάτω από τη θάλασσα. Ακόμα και τώρα που υπάρχει μια αποκλιμάκωση στην ΝΑ Μεσόγειο και τα πολεμικά πλοία επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους, τα περισσότερα πληρώματα των φρεγατών των πυραυλακάτων, των πλοίων υποστηρίξεως, των αρματαγωγών και βεβαίως των υποβρυχίων βρίσκονται σε επιφυλακή. Δεν έχουν, όπως λένε ναύτες και αξιωματικοί, τον παραμικρό εφησυχασμό απέναντι σε έναν εξαιρετικό απρόβλεπτο γείτονα. Ειδικά για τα πληρώματα των υποβρυχίων, των αόρατων κυνηγών του Αιγαίου, όπως ονομάζουν τα υποβρύχια Type 214 (τύπος Παπανικολής) του Πολεμικού Ναυτικού.  Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης του Oruc Reis τα πληρώματα των υποβρυχίων παρέμεναν στις θέσεις τους, χωρίς καμία επαφή με τον έξω το κόσμο. Ούτε καν ανέβαιναν στην επιφάνεια, ώστε να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους προκειμένου να μην εντοπιστεί η θέση τους. Περίπου 40 άτομα πλήρωμα, σαν μια οικογένεια, κοιμόντουσαν ο ένας δίπλα στον άλλον, γιατί στα υποβρύχια δεν υπάρχουν καμπίνες ξεχωριστές για αξιωματικούς και ναύτες και μερικοί κοιμόντουσαν δίπλα από τις τορπίλες. Μοναδική τους επαφή με τον έξω κόσμο το περισκόπιο, αλλά αυτό ήταν για άλλες αποστολές…
***

Ο ανησυχητικός αριθμός των κρουσμάτων πάνω από τα 300

Ο ανησυχητικός τριψήφιος αριθμός, πάνω από το 300 εμφανίστηκε και πάλι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα στη χώρα μας, από τα οποία 210 στην Αττική που παραμένει πρωταθλήτρια στα κρούσματα, ενώ υπάρχουν και 8 νεκροί  μέσα σ΄ένα 24ωρο και 77 οι διασωληνωμένοι. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βάζουν λουκέτο λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ανανεώσει τη σχετική λίστα το τελευταίο 24ωρο και τα σχολεία που έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα να ανέρχονται πλέον σε 63. Εξελίξεις υπάρχουν όμως για τους αρνητές της μάσκας: Να οδηγούνται στο αυτόφωρο τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του Διαδικτύου καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» επισημαίνει σε εγκύκλιο του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

***

Ο Χαρδαλιάς, το ράσο και το Άγιο Όρος

Έντονο σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο που έχει γίνει… viral στο διαδίκτυο που δείχνει τον Νίκο Χαρδαλιά να ακουμπά στο χέρι ενός παπά στην Καρδίτσα (χωρίς να έχει μάσκα, ούτε ο Χαρδαλιάς ούτε ο παπάς), μετά την επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού που πραγματοποιήθηκε στην Οξυά. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας λέει πως δεν φίλησε κανένα χέρι, ότι αυτό που έγινε είναι ότι «έκλινα το πρόσωπό μου στο ράσο του παπά, εκφράζοντας μ αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό μου». Αυτό μου είπε, αυτό σας μετέφερα.  Πάντως το Διαδίκτυο το… γιόρτασε, έγινε ένα μικρός χαμός από σχόλια του τύπου ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι σκόνταψε και πιάστηκε από το χέρι του παπά».

***
Ρώτησα αρμοδίως (περισσότερο… αρμοδίως δεν γίνεται) πώς είναι δυνατόν στο Αγιο Ορος να υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα, ώστε να προβληματίσει τον Σωτήρη Τσιόδρα και να μεταβεί εσπευσμένως στην Αθωνική Πολιτεία. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Ότι στο Άγιο Όρος δεν κρατούσαν κανένα απολύτως μέτρο. Ωσάν να νόμιζαν ότι ο κορωνοϊος δεν μπορούσε ποτέ να φθάσει εκεί..
***
 

Η Ελλάδα στην καρδιά του

 

Άνταμ Μπόιλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (FDC) των ΗΠΑ, της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας που βολιδοσκοπεί αυτή την περίοδο μεγάλης εμβέλειας επενδύσεις  στην Ελλάδα – κυρίως στην ενέργεια- είναι μαθαίνω πιστός φίλος της χώρας μας. Ο 41 ετών Μπόιλερ είχε βρεθεί στα ελληνικά νησιά για πρώτη φορά το 2008 για το γαμήλιο ταξίδι του και έκτοτε κράτησε για πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα. Ο Μπόιλερ μέσα σε αυτά τα χρόνια διέγραψε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα ως μάνατζερ σε διάφορους αμερικανικούς οργανισμούς και κατάφερε το 2019 να τοποθετηθεί CEO της FDC, με σύμφωνη γνώμη και Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Η μεγαλύτερη του επιτυχία πάντως είναι προσωπική και όχι επαγγελματική, καθώς μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια απέκτησε 4 παιδιά. Και όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα….

***

Ο Κουτσούμπας στην Καρδίτσα

 

Μετά τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην πολύπαθη Καρδίτσα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που πάει Καρδίτσα. Ήταν στην κηδεία του Βαγγέλη Μπούτα, του “στρατηγού του κάμπου”, όπως τον έλεγαν οι αγρότες στα μπλόκα. Ο γραμματέας του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Καρδίτσας Β. Τσιάκο αλλά και με εκπροσώπους φορέων και πληγέντων.

***

Πίνακες μέσα στη λάσπη

Να σημειώσω εδώ ότι ο Θανάσης Παφίλης μίλησε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να της θέσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου στο υπόγειο της βρίσκονται μέσα στις λάσπες, περίπου 3000 έργα των Δ. Γιολδάση, Γ. Γούλα, και άλλων Θεσσαλών ζωγράφων. Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού την άμεση κινητοποίηση του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού και τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων προκειμένου να διασωθούν και να αποκατασταθούν αυτά τα ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας, έργα.
***

Σαν σαρδέλες στο Μετρό!

Οι χτεσινές εικόνες από τον συνωστισμό των επιβατών στους σταθμούς του μετρό έκαναν το γύρο του διαδικτύου με ποικίλα σχόλια. Ήταν εικόνες που οι ίδιοι οι επιβάτες ανέβαζαν στα κοινωνικά δίκτυα ή έστελναν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μαθαίνω μάλιστα ότι ήταν τέτοια η αγανάκτηση και η οργή των επιβατών που αρκετοί ήταν αυτοί που έπεφταν με δύναμη πάνω στους σταματημένους συρμούς, που έλεγες ότι θα τους μετακινούσαν. Και να σκεφτεί κανείς ότι χτες, ήταν και η πρώτη μέρα εφαρμογής των ειδικών μέτρων για την πανδημία, στην Αττική. Τις εικόνες αυτές ανέβασε και στο λογαριασμό του στο Twitter, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ όπου έγραψε: “Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την μετατροπή των ΜΜΜ σε εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού. Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός!”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα