Τρίτο «όχι» στην έκδοση Τούρκων στρατιωτικών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

BE6C54F2B1E84A20E6B231DCD7D77992 (1)

Το απόγευμα της Παρασκευής από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου κατά της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών κατά τη σημερινή (σ.σ. Παρασκευή) πρότασή του προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου και εισαγγελέας της έδρας κ. Νίκος Παντελής. Με τέσσερις (τους τελευταίους) από τους αξιωματικούς στο εδώλιο, ο κ. Παντελής διατύπωσε το σκεπτικό του με άξονα την απουσία προοπτικής δίκαιης δίκης, την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, ακόμη και με αναδρομική ισχύ, στην Τουρκία.

Το «όχι» του κ. Παντελή είναι το τρίτο κατά σειρά από την πλευρά των εισαγγελέων έδρας ενώ η απόφαση και για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς αναμένεται τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, με το οποίο τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου με άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός, πού είναι;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

«Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται αντικειμενικότητα και αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση, μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ, ακόμα και με νόμιμο τρόπο» είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Παντελής.

Ο ίδιος θύμισε απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το 1975, («την απόφαση με την οποία οι έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφασή του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα»), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στη Γαλλία χωρίς να εκδοθούν ποτέ στην Ιταλία.

«Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;» επεσήμανε.

Οι μάρτυρες και οι αξιωματικοί

«Έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν έλληνα. Σώστε τους» είπε ο κ. Απόστολος Δοξιάδης από το βήμα του μάρτυρα – μεταξύ άλλων κατέθεσαν και οι καθηγητές κκ. Κωστής Τσιτσελίκης και Δημήτρης Χριστόπουλος, αναφερόμενοι στις συνθήκες αυθαιρεσιών και διώξεων που επικρατούν στη γείτονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Έκκληση να μην εκδοθούν στη χώρα τους απηύθυναν προς το δικαστήριο και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, υπό τον φόβο για τη ζωή τους.

Οι ίδιοι περιέγραψαν τι συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασώσεις τραυματιών. Κατέθεσαν μάλιστα το μυαλό τους πήγε σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.

«Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τις ζωές μας» τόνισε είς εξ αυτών. «Προτιμήσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε, κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει».

Οι εκζητούμενοι υποστήριξαν ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί προ πολλού από τις αρχές, με έναν να τονίζει την απόλυση της εγκύου, δασκάλας, συζύγου του από δημόσιο σχολείο.

«Θέλω να σας πω ότι δεν έχει πλέον εισόδημα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μας. Μάλιστα, όταν ο πατέρας μου της είπε στο τηλέφωνο να της δώσει κάποια χρήματα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του επεσήμαναν ότι πρόκειται για δωρεά σε τρομοκρατική οργάνωση».

http://www.tovima.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα