Τρία σενάρια για διάλογο: Ελληνοτουρκικές συνομιλίες, περιφερειακή διάσκεψη, άτυπες Λευκωσίας- Άγκυρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις στο παρασκήνιο για έναρξη συζητήσεων για εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με πρωταγωνιστές του παρασκηνίου τη Γερμανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. και την Κομισιόν, εξετάζονται διάφορα σενάρια με στόχο την έναρξη διαλόγου.

Πρώτο, να ανακοινωθεί έναρξη διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδος και Τουρκίας, με πρώτο θέμα τον καθορισμό ατζέντας.

Δεύτερο, το Βερολίνο καλοβλέπει την πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Τι θα γίνει, όμως, με την Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει η Άγκυρα «εκλιπούσα»; Αυτό δυσκολεύει τη σύγκλησή της.

Τρίτο, για να παρακαμφθούν οι τουρκικές αγκυλώσεις, έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις προς την Άγκυρα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν άτυπες συναντήσεις με τη Λευκωσία για καθορισμό ΑΟΖ. Δύσκολα θα αποδεχθεί μια τέτοια διευθέτηση η Άγκυρα, σημειώνεται ωστόσο, ότι στο παρελθόν έγιναν δύο τουλάχιστον άτυπες/ μυστικές συναντήσεις, μεταξύ Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου, για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως το νέο σκηνικό που επιχειρείται να διαμορφωθεί θα διαφοροποιήσει ενδεχομένως και τις προσεγγίσεις, τις τακτικές. Είναι σαφές πως όταν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα τίθεται από την Αθήνα.

Ωστόσο, για τη Λευκωσία το ζήτημα θα είναι ανοικτό από τη στιγμή κατά την οποία οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης θα συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία θα πορευτούν από της ενάρξεως του διαλόγου με διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

  • Ενδείξεις, πάντως, ότι η Άγκυρα θα αλλάξει στάση δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Αντίθετα, μάλιστα, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για εντοπισμό κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της υλοποίησης ενός μεγαλεπήβολου επεκτατικού σχεδιασμού, μέσα και από την προσπάθεια ανάδειξης της κατοχικής δύναμης σε ενεργειακή δύναμη!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τρία σενάρια για διάλογο: Ελληνοτουρκικές συνομιλίες, περιφερειακή διάσκεψη, άτυπες Λευκωσίας- Άγκυρας

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα