Τρέχουν για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2020, 8:43 πμ
Διπλωματικός πυρετός γι’ αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς. Η σημερινή συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών ΕΕ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σηματοδοτεί ουσιαστικά την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας σύνοδο. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι αυξημένο κυρίως λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και την εμπλοκή της Ρωσίας. Χθες ήταν προγραμματισμένο ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο τελικά αναβλήθηκε. Η προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας ανησυχεί την Ουάσινγκτον, η οποία δεν θέλει να δει στη Λιβύη ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό της Συρίας. Τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον Μάικ Πομπέο, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και κρίθηκε αναγκαία η παρουσία σήμερα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Λευκωσία και Αθήνα επιδιώκουν τόσο την εμπλοκή των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς την Άγκυρα. Οι απειλές της Τουρκίας θα συζητηθούν σήμερα μετά από αίτημα της Ελλάδας. Τόσο η ελληνική Κυβέρνηση όσο και η κυπριακή επιδιώκουν μία ενδεχόμενη πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στο θέμα. Η προσοχή στρέφεται κυρίως προς τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχηγών κρατών τον Ιούλιο, με Αθήνα και Λευκωσία να εντείνουν τις διπλωματικές διεργασίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Από 1η Ιουλίου αρχίζει και η γερμανική προεδρία, με το Βερολίνο να έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι επαφές και με τις χώρες της περιοχής, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ, ενώ την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στο Κάιρο, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ. Στις 23 του μήνα ακολουθεί το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.
Φιλελεύθερος
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην φωτογραφία βλέπομε ένα τουρκικό σεισμογραφικό (;) σκάφος. Η Τουρκία, ενώ δεν έχει υδατάνθρακες, διαθέτει δικά της σεισμογραφικά και γεωτρητικά σκάφη. Η Ελλάδα, ενώ έχει υδατάνθρακες, δεν διαθέτει τέτοια σκάφη. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα