Το State Department απαντά στην ακραία ρητορική Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως δίνει τον τόνο και στην ρητορική Ερντογάν.

    
Türkei Präsident Erdogan

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε άμεσα στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που έκανε ακραία επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό και είπε ότι στην Κύπρο δεν τίθεται πλέον θέμα Ομοσπονδίας, αλλά δύο ξεχωριστών κρατών.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου. Μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να διευκολύνει την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων, είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, απάντησε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην τουρκική Δικαιοσύνη δεν συνάδει με το κράτος δικαίου. Η δίκη είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να διατάζει τα τουρκικά δικαστήρια, είπε ο Χαμί Ακσόι. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μέσα είχαν ανακοινώσει ότι χθες αναμενόταν επικοινωνία του Τσαβούσογλου με τον νέο αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν επ ουδενί μια εσωτερική σύγκρουση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει όμως η κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν την στιγμή που γίνονται βήματα για διαπραγματεύσεις Ελλάδας Τουρκίας; Οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού που θεώρησε πρόκληση ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν περιείχαν καμία προσωπική αιχμή, ούτε κάποια καινούργια τοποθέτηση της Ελλάδας για το Κυπριακό.

Μήνυμα προς ΗΠΑ;

Ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι ΜπλίνκενΟ νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε και στον Μακρόν που είχε ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.

Οι εξελίξεις θα δείξουν αν πρόκειται για μήνυμα προς ΗΠΑ που τώρα πιέζουν ασφυκτικά ειδικά για τους S400, αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν πιεστεί περαιτέρω. Η εκδοχή που εκφράζεται από αναλυτές ότι πρόκειται για ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα οικονομικά προβλήματα, όπως στο παράδειγμα της εξαγγελίας διαστημικού προγράμματος, φαντάζει ισχνή.

Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου στην Αθήνα.

Στο μεταξύ η Άγκυρα περιμένει από χθες την εξαγγελία της ώρας που ο Πρόεδρος Ερντογάν θα απευθυνθεί με διάγγελμα για να ανακοινώσει κάτι σημαντικό στον τουρκικό λαό. Οι εικασίες ποικίλλουν. Από την εξαγγελία νέου κοιτάσματος στην ανατολική Μεσόγειο, στο πρότζεκτ διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη έως και μια πιθανή επενδυτική συνεργασία με τον γνωστό επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα