Το φιάσκο με την «εκλογή» ψευδομουφτή στην Θράκη και ο διχασμός των ακραίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Eurokinissi

Μετά από μια «διαδικασία» παρωδία οι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής ανακοίνωσαν χθες ότι εξελέγη τελικά ο εκλεκτός τους Μουσταφά Τράμπα στη θέση του ψευδομουφτή Ξάνθης, με την πλειοψηφία των μελών της μειονότητας να γυρίζουν την πλάτη στις μεθοδεύσεις των ακραίων της μειονότητας και της Άγκυρας, καθώς η χθεσινή «ψηφοφορία» είχε την σφραγίδα του Χαλίτ Ερέν και του Προεδρικού Μεγάρου της Άγκυρας.

Οι ακραίοι της μειονότητας και η λεγόμενη «Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» ανακοίνωσαν ότι μετά την προσευχή της Παρασκευής σε 83 τζαμιά εμφανίστηκαν 7.320 μειονοτικοί και δι ανατάσεως της χειρός ανέδειξαν «μουφτή» τον εκλεκτό του Προξενείου και του Χ.Ερεν, τον Μουσταφά Τράμπα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδικασία ήταν 3.978 αλλά καθώς μια τέτοια ανακοίνωση θα απονομιμοποιούσε και στο εσωτερικό των ακραίων τον νέο ψευδομουφτή επέλεξαν να ανακοινώσουν έναν μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πρακτικά και η καταμέτρηση των υψωμένων χεριών εναπόκειται στον κάθε ιμάμη.

Πάντως, ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός μια και είναι χαρακτηριστικό ότι το μειονοτικό Κόμμα ΚΙΕΦ στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε συγκεντρώσει στον Νομό σχεδόν 16.000 ψήφους και επίσης ο συνολικός αριθμός των μελών της μειονότητας μπορεί να αγγίζει τα 30.000 άτομα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να χαιρετίσει την «εκλογή» του νέου ψευδομουφτή και να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωση του κατηγορεί την Άγκυρα για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας και προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη». Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «είναι άξιον απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται…»

Η Αθήνα τονίζει ότι είναι «τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια» και υπενθυμίζει ότι η Ελληνική Βουλή ψήφισε πρόσφατα τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η «Ελλάδα, ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο». Και η Αθήνα βεβαίως υπενθυμίζει ότι η Τουρκία «προέβη σε σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο των «Σεπτεμβριανών» του 1955, κάτι που, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αναστοχασμό από την πλευρά της Τουρκίας».

Στην Θράκη η χθεσινή διαδικασία, ήταν η ρεβάνς του Χ.Ερεν και των ανθρώπων του στην περιοχή και η ενίσχυση της φράξιας της εφημερίδας «Μιλιέτ» που ο νέος ψευδομουφτής είναι αρθρογράφος της.

Ο Χ.Ερεν καταγόμενος από τα Αρριάνα, ως επικεφαλής του IRCICA του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με στενούς δεσμούς με το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα έχει εξελιχθεί στον ισχυρό παράγοντα του τουρκισμού στην Θράκη. Ο γιος του μάλιστα έχει διορισθεί από τον Τ.Ερντογάν ως επικεφαλής στον πολύ σημαντικό για το τουρκικό καθεστώς «Σύνδεσμο Συγγενών Τουρκικών Κοινοτήτων Εξωτερικού» που υπάγεται απευθείας στην Τουρκική Προεδρία. Ο Αμπντουλαχ Ερέν μάλιστα έσπευσε με ανάρτηση του στο twitter να χαιρετίσει την εκλογή του Μ.Τράμπα και να εκφράσει την…ελπίδα ότι η Ελλάδα «θα διορίσει τον μουφτή που θα εκλεγεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».

Αυτή η εξέλιξη όμως αναδεικνύει και τις εσωτερικές συγκρούσεις στον χώρο της μειονότητας καθώς ο νέος ψευδομουφτής είναι επίλεκτο μέλος της ομάδας της μειονοτικής εφημερίδας «Μιλιέτ» και του διευθυντή της Τζεγκίζ Ομέρ που έχουν τη στήριξη του Χ.Ερέν και ήταν σε ανοικτή σύγκρουση με τον αποθανόντα ψευδομουφτή Αχμετ Μετε. Επίσης, η «εκλογή» του Μ.Τράμπα αποκαθιστά μια «παράδοση» καθώς όλοι οι ψευοδομουφτήδες κατάγονταν από τον Εχίνο, (όπως και ο κ.Τράμπα) εκτός του Α.Μέτε (ο οποίος προέρχονταν από το χωριό Ωραίο). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όταν είχε πεθάνει ο ψευδομουφτής Εμιν Αγγά στη «ψηφοφορία» που ακολούθησε η ομάδα της «Μιλιέτ» είχε στηρίξει τον Χραλογλου ανθυποψήφιο του Μέτε, ο οποίο αφού ανέλαβε την ψευδομουφτεία ήταν σε διαρκή αντιπαράθεση με την ομάδα αυτή αλλά και τον Χ.Ερέν.

Η χθεσινή εξέλιξη θα σημάνει πάντως ανακατατάξεις στο εσωτερικό των ακραίων της μειονότητας.

Για την Αθήνα αυτό που προέχει τώρα είναι να δρομολογήσει την εκλογή νέων μουφτήδων με τον νέο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και να επιδιωχθεί να αναδειχθούν στις θέσεις αυτές ικανοί θεολόγοι που υπάρχουν στη μειονότητα και έτσι ο θεσμός των Μουφτειών να αποκτήσει το κύρος και την ισχύ που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως θρησκευτικός θεσμός αλλά και ως ανάχωμα στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στη Θράκη.

Liberal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα