Το τελευταίο πολιτικό πόκερ ή η ενδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]    www.kalkis.eu

Η κυβέρνηση Τσίπρα ενεπλάκη σε βαθιά πολιτική κρίση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τον Πρωθυπουργό της

 

πΓΔΜ, ερήμην της αντιπολίτευσης, για την αλλαγή ονόματος, την αναγνώριση  μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας  των βορείων γειτόνων μας. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ελληνικής βουλής είχαμε τα εξής : επί 300 βουλευτών, 151 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Από τους δεύτερους οι 145 βουλευτές ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητοι και 2 διαφωνούντες (υποτίθεται) των ΑΝΕΛ. Οι 148 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την κυβέρνηση. Κι ένας απουσίαζε στο εξωτερικό.

Αντιμέτωπος με την παραίτηση του κυριαρχιστή συμμάχου του, Πάνου Καμμένου, αρχηγού των ΑΝΕΛ, ο οποίος θεωρητικά παραμένει αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, έστω και οριακή. Οι κακόπιστοι ισχυρίζονται ότι ήταν άλλη μια αριστεροδεξια συμπαιγνία. Τούτο αποτέλεσε ένα προτελευταίο πολιτικό πόκερ στην αριβιστική σταδιοδρομία ενός πρώην κομμουνιστή που προσπαθεί τώρα να το παίξει κεντρώος. Το τελευταίο του πόκερ θα είναι η ίδια η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με πάνω από 151 ψήφους για την οποία πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα όλοι ανεξαιρέτως οι δυτικοί μας σύμμαχοι. Εκτός από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τον οποίο χρησιμοποίησε για το παρελκυστικό του δημοψήφισμα του 2015 (το ΟΧΙ θριάμβευσε για να απορριφθεί από τον ίδιο), αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να παίξει άλλη επιτυχή πολιτικάντικη παρτίδα, αν οι συγκληρονόμοι του ΠΑΣΟΚ (Γ.Α.Π. – Φώφη) και οι τρελαμένοι, από την έλλειψη εξουσίας, αυλικοί τους δεν το καταστήσουν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.  Η κλεψύδρα εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα τελειώνει ούτως ή άλλως. Άλλα πολιτικά δανεικά δεν υπάρχουν. Το τελευταίο θα πρέπει να είναι του προνομιούχου Θανάση Θεοχαρόπουλου. Αλήθεια πόσα κέρδισε πολιτικά από αυτόν το ΠΑΣΟΚ, όταν τον έκανε δωρεάν βουλευτή επικρατείας ;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων χόρτασε από την αχαλίνωτη ψευδολογία, τον ερασιτεχνισμό και την αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι τοκογλύφοι, για να δανειστώ ένα σκληρό συριζαϊκό κοσμητικό επίθετο, δεν υπάρχουν να του χορηγήσουν 3η εκλογική ευκαιρία. Ο,τι και να κάνει θα περάσει από τη βάσανο των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο. Κι εκεί θα πιεί το πικρό ποτήρι της δεινής ήττας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αν δεν κάνει νωρίτερα εκλογές, το πιο σώφρον για τους Συριζαίους θα ήταν να κάνει την ίδια ημερομηνία τετραπλές εκλογές ταυτόχρονα. Δηλαδή : ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, ώστε να πιεί ένα και μόνο ποτήρι-γίγας της ήττας, με τετραπλά φαρμακερά εκλογικά υγρά. Διαφορετικά τους περιμένουν επαναλαμβανόμενες μαύρες μέρες τις οποίες δεν θα τις αντέξουν οι πολλαπλές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Πασοκικής. Θα τους δούμε σύντομα  να ξεκατινιάζονται στα τηλε-παράθυρα, γιατί είναι και φλύαροι αερολόγοι, μετά το ξεπέζεμα από την εξουσία.

Ακόμα κι ο φιλικός προς το ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης θεωρεί ότι ο «Τσίπρας είναι ένας αρτίστας του ρίσκου» («Tsípras, c’est un artiste du risque !»), στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνει πρόκειται για «ένα ελεγχόμενο ρίσκο» («un risque maîtrisé»), σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Libération στην Αθήνα Fabien Perrier στις 15-1-2019. Πράγματι, αν ήταν διαφορετικός, θα είχε προχωρήσει το 2015 στην υλοποίηση του «ένας νόμος με ένα άρθρο», στην έξοδό μας από το ευρώ που τότε δεν ήταν φετίχ και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεσμικά δεν γινόταν διαφορετικά. Όμως τι έκανε τότε ; Κώλωσε, αν δεν έλεγε τερατώδη ψέματα που τα πίστεψε το 62% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα (5-7-2015). Είναι δηλαδή ένας σιγουράντζας πολιτικάντης, όπως είναι και το διακομματικό σύνολο του πολιτικαντισμού. Αν δεν είναι σίγουρος για το ισχυρό φύλλο του, δεν κάθεται στο χαρτοπαιχτικό τραπέζι του πόκερ. Και η περίπτωση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε πριν λίγες μέρες, είναι δυο τέτοιες περιπτώσεις. Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι, αν διενεργούσε ένα σχετικό δημοψήφισμα, θα το έχανε πανηγυρικά. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις αλλά και τα μαζικά συλλαλητήρια. Η κύρωση της εν λόγω συμφωνίας στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, ακόμα και με 149 ψήφους του επιτρέπει να κάτσει με σιγουριά στο τραπέζι του πολιτικάντικου πόκερ. Πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι σουλατσαδόροι που θα ψηφίσουν τη συμφωνία, όχι γιατί πραγματικά την πιστεύουν ως λύση, αλλά για να επιχειρήσουν να σώσουν το πολιτικάντικο σαρκίο τους στις επόμενες εκλογές, ως συνεργαζόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή ο γράφων δεν έχει το αλάθητο του Πάπα, αναφέρεται και στην σχετική ισχυρή άποψη ενός πολύ ειδικού, του Γεωργίου Σεφερτζή, πολιτικού αναλυτή, ο οποίος θεωρεί ότι «η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τον Τσίπρα, αντί να τον αποδυναμώσει» («Loin de le fragiliser, la situation pourrait renforcer Tsípras»), όπως δήλωσε στις 15-1-2019 στην εφημερίδα Libération και συγκεκριμένα στη δημοσιογράφο Μαρία Μαλαγκάρδη. «Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η χώρα παραμένει σε μεγάλη οικονομική δυσκολία», συμπληρώνει η ίδια δημοσιογραφική πηγή.

Και γιατί θα ισχυροποιηθεί ο Τσίπρας κατά τον κ. Σεφερτζή ;

«Διότι θα απελευθερωθεί από ένα βαρίδιο, τον σύμμαχο Πάνο Καμμένο. Οι ξένοι εταίροι της Ελλάδας δεν χώνεψαν ποτέ αυτήν τη συμμαχία με αυτό το μικρό εθνικιστικό δεξιό κόμμα. Έτσι ο Τσίπρας απαλλάσσεται και από τους εξίσου επίμονους επικριτές στο κόμμα του για αυτή την παραφύση συμμαχία. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός διευκολύνει τη μετατροπή του δικού του κόμματος, του Συρίζα, στην ενσάρκωση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Όσο για τον ηγέτη των ΑΝΕΛ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμέμενος, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση, είναι η τελευταία του ελπίδα να σώσει το κόμμα του, που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Βασικά, πρόκειται για ένα διαζύγιο κερδίζεις-κερδίζω».

Η Φώφη, ο Γ.Α.Π. και οι αυλικοί τους ακούνε ;

Ο γράφων, παρά τον σεβασμό που τρέφει στους ειδικούς, θεωρεί από πολιτική διαίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει την τελευταία του χαρτωσιά.

Τα τερατώδη ψέματα που είπε δεν χωνεύονται με τίποτα από την τεράστια πλειοψηφία των νέο-ελλήνων, ακόμα κι αν αυτοκτονήσει το ΠΑΣΟΚ.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΠΟΚΕΡ-ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ- ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΙΞΕΙ Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ -ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙ-ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ -ΑΝΤΙ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΕΣ ΔΙΑΘΞΣΕΙΣ Ο Λ Ω Ν ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΟ ΝΗΜΑ -ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ”ΜΕΤΡΑ” ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ-. (ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 200Ο).
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1985, ΜΕ ΤΟ (ΙΝΔΑΛΜΑ)ΟΛΩΝ ΤΩΝ ”ΟΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ” ΑΝΔΡΕΑ , ΠΟΥ ”ΕΔΙΩΞΕ” ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΔΗΩΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ” ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ”ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ”;;;.
    ΟΣΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΕΞΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ-ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ”ΒΑΛΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ” Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΝ ΣΥΜΒΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ” ΘΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΛΕΞΣΝΔΡΕΙΑ” ΚΑΤΑ ΚΑΒΑΦΗ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ -ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ- ΚΑΙ ”ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ” ΚΑΙ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΙΚΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ , ΠΟΥ ”ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ” ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ ,ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
    ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ -ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΝΝΗ- ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ , ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΟΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα