Το τέλος της ιστορικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε πως δεν είναι ένοχος για «υποκίνηση» της φονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο, έπειτα από μια ιστορική δίκη στη Γερουσία, που σημαδεύτηκε από τη μετάδοση σοκαριστικών εικόνων.

Χάρη στην ισχυρή ακόμη υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ο δισεκατομμυριούχος απέφυγε την καταδίκη, όμως επτά γερουσιαστές του κόμματός του ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία, ο πρώην πρόεδρος χαιρέτισε το τέλος ενός «κυνηγιού μαγισσών», υποσχόμενος να συνεχίσει να υπερασπίζεται «το μεγαλείο της Αμερικής».

Είναι η δεύτερη απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ σε ισάριθμες διαδικασίες αποπομπής, μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ διά του παρόντος απαλλάσσεται», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που προήδρευε της διαδικασίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας: 57 ψήφοι υπέρ της καταδίκης του, 43 κατά. Οι 50 Δημοκρατικοί χρειάζονταν 17 ρεπουμπλικανικές ψήφους προκειμένου να τον καταδικάσουν στη βάση ενός κανόνα δύο τρίτων.

«Παράλογη» κατηγορία ή ένας πρόεδρος που «πρόδωσε» τους Αμερικανούς υποστηρίζοντας τους ταραξίες; Οι δικηγόροι του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου και οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί που ανέλαβαν τον ρόλο της πολιτικής αγωγής ενώπιον της Γερουσίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί πέντε ημέρες.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτή η πολιτική μασκαράτα», είπε ένας από τους δικηγόρους του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μάικλ βαν ντερ Βιν, στην αγόρευσή του χθες, Σάββατο.

«Λίγη σημασία έχει ο απολύτως τρομερός όγκος εικόνων ταραχοποιών που μπορέσαμε να δούμε, και το επίπεδο του συναισθήματος που εισήχθη σε αυτή τη δίκη, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ είναι αθώος των κατηγοριών που παρουσιάστηκαν εναντίον του.»

«Το να θεωρηθεί, στη βάση των ενδείξεων που είδατε, πως ο κ. Τραμπ ήθελε πραγματικά, και προκάλεσε ουσιαστικά σκόπιμα ένοπλη εξέγερση για να ανατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν παράλογο», επιχειρηματολόγησε.

Πίσω από αυτήν την κατηγορία, υπάρχει κυρίως ο «φόβος» των Δημοκρατικών να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλέγεται το 2024, είπε.

  • «Παράφορο πλήθος»

Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να κρίνεται ένοχος, ώστε στη συνέχεια με μια νέα ψηφοφορία να επιτύχουν να μην μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα.

Κατά τη γνώμη τους, είναι ο κύριος υπεύθυνος των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, όταν ένα πλήθος οργισμένων υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Είναι στο εξής προφανές, χωρίς τη σκιά μιας αμφιβολίας, πως ο Τραμπ υποστήριξε τις πράξεις του παράφορου πλήθους και άρα πρέπει να καταδικαστεί. Είναι τόσο απλό», είπε ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών εισαγγελέων, στη σχεδόν δίωρη ομιλία του.

«Τη στιγμή που είχαμε την περισσότερη ανάγκη για έναν πρόεδρο που να μας προστατεύει και να μας υπερασπίζεται, ο πρόεδρος Τραμπ αντί γι΄αυτό μας πρόδωσε σκόπιμα. Παραβίασε τον όρκο του» να προστατεύει τη χώρα, είπε ένας από τους εννέα Δημοκρατικούς δημόσιους κατήγορους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ντέιβιντ Σίσιλιν.

Αναμιγνύοντας σοκαριστικά βίντεο της βίας και επιλεγμένα αποσπάσματα από προεδρικές δηλώσεις, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν από την αρχή της δίκης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι αποποιήθηκε τον ρόλο του ως «ανώτατος διοικητής» για να γίνει «ανώτατος υποκινητής».

Όπως είπαν, «υποδαύλισε τη δυστροπία» των οπαδών του επί μήνες με ένα «μεγάλο ψέμα» παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα «κλεμμένων» εκλογών έπειτα από «απάτες» για τις οποίες ποτέ δεν έδωσε αποδείξεις.

Και στις 6 Ιανουαρίου, την ώρα που οι εκλεγμένοι του Κογκρέσου επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, «άναψε το φυτίλι», είπαν, φωνάζοντάς τους: «Χτυπάτε σαν τον διάβολο».

Αφού ξεκίνησε η επίθεση, περίμενε ώρες προτού καλέσει τους οπαδούς του να «επιστρέψουν στα σπίτια τους». Συνολικά πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, είπε.

Για τους δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ, αν η αιματηρή επίθεση ήταν «τρομερή», αυτή η «άδικη» δίκη, δεν είναι παρά ο καρπός μιας «πολιτικής εκδίκησης».

Προβάλλοντας με τη σειρά τους βίντεο προσεκτικά μονταρισμένα, διαβεβαίωσαν πως το μαχητικό λεκτικό του Ντόναλντ Τραμπ εγγράφεται σε μια «συνηθισμένη πολιτική ρητορική» που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος το οποίο εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Υπογράμμισαν επίσης πως ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τους οπαδούς του να πορευθούν «με ειρηνικό και πατριωτικό τρόπο» στο Καπιτώλιο.

Πολύ διακριτικός μέχρι τώρα, ο επιδραστικός επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, γνωστοποίησε λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης πως θα ψήφιζε υπέρ της απαλλαγής του Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες. Μια «δύσκολη απόφαση» όπως είπε, η οποία χωρίς αμφιβολία σφράγισε το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας.

Μετά την ψηφοφορία, είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πράγματι «υπεύθυνος» για τη βία της 6ης Ιανουαρίου αλλά η Γερουσία δεν είχε τη δικαιοδοσία να τον καταδικάσει.

Η αίθουσα συνεδριάσεων της αμερικανικής Γερουσίας. EPA, SENATE TELEVISION HANDOUT

Πληροφορίες AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Το τέλος της ιστορικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα