«Το Σύνδρομο Της Αβάνας» αλλοίωσε τον εγκέφαλο Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα -Τι δείχνει νέα έρευνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο εγκέφαλος 40 πρώην υπαλλήλων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα, που εμφάνισαν τα συμπτώματα του «συνδρόμου της Αβάνας» εμφανίζει σήμερα αλλοιώσεις σύμφωνα με ένα έρευνα.

Οι άνθρωποι αυτοί παρουσίασαν συμπτώματα έντονων πονοκεφάλων, ζάλης και ναυτίας, αφού υπεβλήθησαν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, σε ηχητική επίθεση με μικροκύματα. Αξονικές εγκεφάλου σε 23 άνδρες και 17 γυναίκες που παρουσίασαν τα συμπτώματα έρχονται να επιβεβαιώσουν αλλαγές στους συνδέσμους του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο 48 άλλων υγιών ατόμων.

Η αλλοίωση είναι αποστομωτκή αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνα, η ερευνητής Δρ. Ραγκίνι Βέρμα, καθηγητής ακτινολογίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν συγκεκριμένα συμπτώματα και παρατηρείται μια κλινική ανωμαλία που αντικατοπτρίζεται στον εγκεφαλογράφημα» είπε.

Το μυστήριο με τους ασθενείς στην Κούβα

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική εξέταση στους 21 εργαζόμενους της πρεσβείας στην Αβάνα δεν έδειξε σημαντικές αλλοιώσεις. Το θέμα του «συνδρόμου της Αβάνας προέκυψε το 2016. Γιατροί και επιστήμονες που εξέτασαν 21 από τους συνολικά 33 διπλωμάτες και συγγενικά τους πρόσωπα, οι οποίοι εμφάνισαν τα περίεργα συμπτώματα με έντονους πονοκεφάλους, συμπέραναν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τότε, ότι «βασικός ύποπτος» είναι τα μικροκύματα. Οι περισσότεροι από αυτούς απομακρύνθηκαν από το νησί ως το 2017.

«Αρχικά όλοι διατηρούσαν αμφιβολίες, αλλά τώρα όλοι συμφωνούν ότι κάτι υπάρχει εκεί», είπε ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης για τα συμπτώματα των θυμάτων. Ο δρ Ντάγκλας Χ. Σμιθ πρόσθεσε ότι οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες που μελέτησαν τις πιθανές επιθέσεις είναι «ολοένα και πιο βέβαιοι» ότι τα θύματα υπέστησαν εγκεφαλικές βλάβες.

Σύνδρομο της Αβάνας εμφάνισαν και Καναδοί εργαζόμενοι
Η κυβέρνηση του Καναδά αποσύρει τους μισούς διπλωμάτες της χώρας από τη διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Κούβα, απόφαση που έγινε γνωστή αφού άλλο ένα στέλεχος του προσωπικού της εμφάνισε συμπτώματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που έχει πλήξει Aμερικανούς και Kαναδούς διπλωμάτες στην Αβάνα και τα αίτιά της παραμένουν ακόμη ανεξήγητα.

Το νέο κρούσμα αύξησε στους 14 τον αριθμό των Καναδών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους που έχουν εμφανίσει τα περίεργα συμπτώματα του ούτως καλούμενου «Συνδρόμου της Αβάνας».

Το AP είχε δημοσιεύσει τον ήχο που φέρεται να προκάλεσε τα συμπτώματα στους εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία
Σκεπτικισμός στην επιστημονική κοινότητα για την έρευνα

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν συμμερίζονται όλοι τα αποτελέσματα της έρευνας. «Τα ευρήματα αλλοιώσεων στον εγκέφαλο δεν αποδεικνύουν εγκεφαλικό τραύμα ή ζημιά» αναφέρει ο καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ. Τζον Στόουν. Αντίστοιχα, συνάδελφός του στο πανεπιστήμιο της σκοτσέζικης πρωτεύουσας, ο δρ. Σέρτζιο Ντελα Σάλα φαίνεται να υποστηρίζει πως κάποιοι από τους ασθενείς είχαν ιστορικό διάσεισης πριν βρεθούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Κούβα.

Ανάμεσα στους σκεπτικιστές της θεωρίας της επίθεσης με ηχητικά κύματα, επιστήμονες που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος να προκαλέσει κανείς σοβαρό τραυματισμό σε άνθρωπο μόνο μέσω του ήχου. Υπάρχουν μάλιστα και εκείνοι που αποδίδουν τους περίεργους ήχους που ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι πως άκουσαν πριν παρουσιάσουν συμπτώματα στη… φύση. Συγκεκριμένα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο ήχος που περιέγραψαν ορισμένα από τα θύματα, ταιριάζει με εκείνον ενός γρύλου, κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/syndromo-abanas-koyba-amerikanoi-diplomates-ereyna

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα