Το σχέδιο των Ισραηλινών για την επόμενη ημέρα της ΕΛΒΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πέρα από στρατιωτικά οχήματα, στο μέλλον αναμένεται να στραφεί και στην παραγωγή θωρακισμένων πολιτικών οχημάτων.

Την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) από την κοινοπραξία της SK Group με την Plasan προεξοφλεί η αγορά, καθώς κατέθεσε τη μοναδική πρόταση στη σχετική διαδικασία. Πρόκειται για σχήμα ισραηλινών συμφερόντων, του οποίου ηγούνται ο επιχειρηματίας Samy Katsav (SK Group), ο διευθύνων σύμβουλος της Plasan, Dani Ziv, που από κοινού θα ελέγχουν περί το 90% της νέας ΕΛΒΟ, και ο Ελληνας επιχειρηματίας Αριστείδης Γλίνης, ο οποίος πιθανότατα και θα είναι επικεφαλής του management της ελληνικής εταιρείας. Η πρόταση κατατέθηκε στις 13 Ιουλίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του επιχειρηματικού σχεδίου, που αποτελεί μέρος της διαγωνιστικής διαδικασία αναμένεται να γίνει έως τις 27 Αυγούστο οπότε και θα ανοίξει και η οικονομική προσφορά. Κατόπιν και εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, οι επενδυτές θα αναλάβουν να συγκροτήσουν τη νέα εταιρεία μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Η «απόβαση» των Iσραηλινών στην προβληματική μονάδα της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη φέρεται να έχει το πράσινο φως και της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο άναψε μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Eλληνα πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών του στο Ισραήλ. Η παραγωγική διαδικασία της νέας εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το επιχειρηματικό σχέδιο της υποψήφιας αγοράστριας κοινοπραξίας, οργανώνεται σε τέσσερις κύριες λειτουργίες (μηχανουργείο, υπερκατασκευές, βαφή και συναρμολόγηση) και περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων (lines of business): στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και πολιτικά οχήματα. Αλλά και επιπρόσθετες κατηγορίες προϊόντων ενδέχεται να προστεθούν στο μέλλον, «βάσει των δυνητικών ευκαιριών στην αγορά και την αναπτυξιακή δυναμική της νέας εταιρείας». Αυτές αφορούν θωρακισμένα πολιτικά οχήματα, πρόσθετα συστήματα θωράκισης στρατιωτικών οχημάτων, φορητά όπλα και ηλεκτροοπτικό εξοπλισμό.

Η διοίκηση της νέας εταιρείας «αναγνωρίζει πως ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛBΟ αποτελεί το καταρτισμένο με μακρόχρονη εμπειρία προσωπικό της. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να αξιοποιήσει έως και το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, βάσει αξιολόγησης των δεξιοτήτων και της εμπειρίας τους, διασφαλίζοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την τεχνική και λειτουργική ετοιμότητα της εταιρείας, τη μεταφορά γνώσης και την εκπαίδευση του νέου προσωπικού. Το πλάνο στελέχωσης της νέας εταιρείας θα παρουσιάζει σταδιακή αύξηση, ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής και το χρονοδιάγραμμα των έργων.

Στο πέμπτο έτος λειτουργίας, εκτιμάται πως η νέα εταιρεία θα απασχολεί σχεδόν 600 άτομα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τη διαγωνιστική διαδικασία εκποίησης του ενεργητικού της ΕΛΒΟ τρέχει η EY, που λειτουργεί κατ’ εφαρμογήν της απόφασης 191/2014 του Εφετείου Θεσσαλονίκης ως ειδική εκκαθαρίστρια της ΕΛΒΟ και εκπροσωπείται νόμιμα για τους σκοπούς της ειδικής εκκαθάρισης από τον Μιχάλη Χουρδάκη.
Η κοινοπραξία SK Group/Plasan ενδιαφέρεται να αποκτήσει την ΕΛΒΟ διότι μεταξύ άλλων αποκτά έτσι ευρωπαϊκό και νατοϊκό διαβατήριο για τα προϊόντα της που φιλοδοξεί να διαθέτει όχι βέβαια μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Η σημαντική εμπειρία της ΕΛΒΟ στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη διαδρομή, τις δυνατότητες marketing και την υλοποίηση σημαντικών έργων σε περισσότερες από 45 χώρες που έχουν να επιδείξουν οι επενδυτές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η νέα ΕΛΒΟ να καταστεί ένας σημαντικός εταίρος για πολλές συναφείς επιχειρηματικές ευκαιρίες, αναφέρουν πηγές της «Κ». Τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικεί η κοινοπραξία, το τίμημα για τα οποία δεν αναμένεται να εντυπωσιάσει με το ύψος του, είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα