Το ουκρανικό δίλημμα διχάζει τη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κριτική στην επιστολή Χάμπερμας για αποφυγή ενεργού συμμετοχής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η διολίσθηση της Γερμανίας σε μια «de facto» ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας έχει θορυβήσει σειρά Γερμανών διανοουμένων, που επιχειρούν με επιστολές και άρθρα να πείσουν τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Ολαφ Σολτς να μην εγκαταλείψει την προσεκτική γραμμή της στήριξης του Κιέβου χωρίς ευθεία συμμετοχή. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο σημαντικότερος εν ζωή φιλόσοφος και κοινωνιολόγος της χώρας, με παρέμβαση στην εφημερίδα S.Z. υποστηρίζει ότι όσοι επικρίνουν με ηθικούς όρους τη γερμανική κυβέρνηση για απραξία δεν αντιλαμβάνονται πόσους κινδύνους εγκυμονεί η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο φάσμα ανάμεσα στην ήττα της Ουκρανίας από τη μία πλευρά ή την κλιμάκωση και πυροδότηση τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου από την άλλη.

Ο Χάμπερμας σημειώνει ότι η αρχική απόφαση της Γερμανίας για μη συμμετοχή στον πόλεμο ήταν ηθικά σωστή και επικρίνει την αναντιστοιχία ανάμεσα στις ιαχές πολέμου και στο γεγονός ότι αυτές εκφράζονται από την ασφάλεια του καθιστικού. Ο 92χρονος φιλόσοφος ζητάει «έναν συμβιβασμό τον οποίο θα μπορούσαν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές», σημειώνοντας ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων «δεν αφήνει περιθώρια για επικίνδυνο πόκερ». «Η αδύναμη μνήμη στην οποία βασίζονται οι σημερινές διαμάχες είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος», επισημαίνει ο Χάμπερμας, περιγράφοντας ως εξής τη βασική διαχωριστική γραμμή στη γερμανική κοινωνία: «Οι μεν αντιλαμβάνονται τους πολέμους μόνον ως νίκη ή ήττα, οι δε γνωρίζουν ότι οι πόλεμοι εναντίον πυρηνικών δυνάμεων δεν μπορούν να κερδηθούν».

Ο 92χρονος φιλόσοφος προτάσσει την προσπάθεια εκεχειρίας και την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου που δεν μπορεί να κερδηθεί.

Σφοδρή κριτική στο άρθρο του Χάμπερμας άσκησε o σχολιαστής της εφημερίδας FAZ, Ζίμον Στράους, ο οποίος ενοχλήθηκε κυρίως με τις αναφορές του Χάμπερμας σε «ηθικό εκβιασμό» της γερμανικής Βουλής από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι αλλά και με τις αναφορές του στη νέα γενιά. «Σε μια περίοδο που η ρητορική του Κρεμλίνου είναι όλο και πιο φιλοπόλεμη, η αναφορά του Χάμπερμας σε σύγκρουση επιχειρημάτων είναι μικρή παρηγοριά. Μάλλον αυτές τις δομικές αλλαγές πρέπει να τις σχολιάσει κάποιος άλλος», κατέληξε.

Αντιθέτως, σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Χάμπερμας κινήθηκαν διανοούμενοι, με προεξάρχουσα τη φεμινίστρια δημοσιογράφο Αλις Σβάρτσερ, που κάλεσαν με ανοικτή επιστολή τους τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς να μην προσφέρει στη Ρωσία «αφορμές για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά να «συνεισφέρει επειγόντως στην ταχύτατη δυνατή επίτευξη εκεχειρίας και σε έναν συμβιβασμό τον οποίο θα μπορούσαν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα