Το Ναυαρίνο, η ανεξαρτησία και οι μεγάλες δυνάμεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στον απόηχο των εορτασμών για την Επανάσταση του ’21 η Welt ανατρέχει στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Σοκ για την ποδοσφαιρική Γερμανία η ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία.

    
Gemälde Seeschlacht bei Navarino | Iwan Konstantinowitsch Aiwasowski

Αρχικός σχεδιασμός των μεγάλων δυνάμεων δεν ήταν η ανεξαρτησία, αλλά η αυτονομία των ελληνικών εδαφών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μία άλλη έκβαση, υπενθυμίζει η εφημερίδα Die Welt: «Οι οδηγίες που είχαν λάβει οι ναύαρχοι άφηναν μεγάλα περιθώρια ερμηνείας. Προκειμένου ‘να τερματιστεί η αναρχία στην Ελλάδα’, στόχος ήταν ‘ο εξαναγκασμός σε μία συμφωνία εκεχειρίας’, η οποία όμως δεν θα διαταράσσει τις αγαθές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε περίπτωση άρνησης θα μπορούσαν να ληφθούν ‘ενδεδειγμένα μέτρα’ με τους επικεφαλής των στόλων να διαθέτουν ‘σημαντική ευχέρεια ως προς την επιλογή τους’. Σε αυτή τη συμφωνία είχαν καταλήξει οι εκπρόσωποι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας το 1827 στο Λονδίνο. Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, που ζητούσε να σταματήσει επιτέλους το αιματοκύλισμα στην Ελλάδα, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είχαν επιλέξει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τα συμφέροντά τους. Από τη μία πλευρά έπρεπε να τερματιστούν το χάος και οι οικονομικές συνέπειες αυτού στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά Αγγλία και Γαλλία ήθελαν να σταθεροποιήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε να εξακολουθεί να αποτελεί ανάχωμα στη ρωσική επέκταση προς τον Νότο».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «για τους Έλληνες η συμφωνία του Λονδίνου ήταν η σωτηρία που ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στα πρώτα χρόνια της εξέγερσης απέναντι στους Οθωμανούς οι άτακτες δυνάμεις τους είχαν φανεί σχεδόν αντάξιες των Τούρκων. Αλλά ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί ο σύγχρονα εκπαιδευμένος στρατός του αντιβασιλέα της Αιγύπτου, στον οποίο το 1824 ο Σουλτάνος ανέθεσε την καταστολή της εξέγερσης». Αποτέλεσμα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και της παρέμβασης των μεγάλων δυνάμεων: «Τα χερσαία στρατεύματα των Αιγυπτίων παρέμειναν αλώβητα, αλλά από τη στιγμή που ο στόλος είχε καταστραφεί, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τον χειμώνα, ελλείψει ανεφοδιασμού. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τσάρου, ο οποίος το 1828 κήρυξε πόλεμο στον Σουλτάνο. Οι Οθωμανοί θα πρέπει να ευγνωμονούν τους Άγγλους και τους Γάλλους, καθώς με παρέμβασή τους ο Τσάρος Νικόλαος σταμάτησε την προέλαση προς την Κωνσταντινούπολη, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Αδριανούπολης. Σε αυτή ο Σουλτάνος συναινεί στη Συμφωνία του Λονδίνου του 1827, με τη διαφορά ότι το νέο ελληνικό κράτος- η Πελοπόννησος, η ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τον Βόλο και την Άρτα, καθώς και ορισμένα νησιά του Αιγαίου– δεν κηρύσσεται απλώς αυτόνομο, αλλά ανεξάρτητο».

Ψυχρή υποδοχή για την Επίτροπο Γιόχανσον στη Λέσβο

Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών ΥποθέσεωνΗ Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον

Τη Λέσβο και τη Σάμο επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και η υποδοχή δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική, επισημαίνει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Süddeutsche Zeitung: «Ο αρμόδιος περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης απείχε από τη συνάντηση. Όπως δήλωσε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, Αθήνα και Βρυξέλλες δημιουργούν τετελεσμένα με τα σχέδιά τους για την οικοδόμηση νέων καταυλισμών, χωρίς να διαβουλεύονται με τους κατοίκους. Την περασμένη χρονιά είχαν σημειωθεί εν μέρει βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και κατοίκους των νησιών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατασκευή νέων προσφυγικών δομών. Τα πνεύματα μάλλον δεν θα ηρεμήσουν μετά την εξαγγελία της Γιόχανσον ότι η ΕΕ πρόκειται να διαθέσει περίπου 276 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο και τη Χίο».

«Ασύλληπτη ήττα» για τους Γερμανούς

Βόρεια Μακεδονία, πανηγυρισμοίΈξαλλοι πανηγυρισμοί για τους παίκτες της Βόρειας Μακεδονίας

‘Ολοι γνωρίζουν ότι η Εθνική Γερμανίας βρίσκεται σε φάση ανανέωσης: δοκιμάζει κάθε τόσο νέα πρόσωπα και δεν βγάζει τον καλύτερο της εαυτό μέσα στο γήπεδο. Αλλά η χθεσινή εντός έδρας ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία μάλλον ξεπέρασε και τις πιο απαισιδιόδοξες προβλέψεις. «Ντροπιαστικό: Ασύλληπτη ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία» είναι ο τίτλος της Bild, που διερωτάται: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς η Γερμανία σε 75 ημέρες θα παίξει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας μάλιστα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι πριν από τη διοργάνωση γνωρίζουμε την ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία, το νούμερο 65 της παγκόσμιας κατάταξης».

«Κωμωδία στο Ντούισμπουργκ. Ο Πάντεφ και η παρέα του ρεζιλεύουν την εθνική Γερμανίας» είναι ο τίτλος της αθλητικής ιστοσελίδας SPOX. Σε πιο νηφάλιο ύφος το ποδοσφαιρικό περιοδικό Kicker σημειώνει: «Πρώτη γερμανική ήττα σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον Σεπτέμβριο του 2001- Η Εθνική Γερμανίας υπέστη μία εντελώς απρόσμενη ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία το βράδυ της Τετάρτης». Στο ίδιο μήκος κύματος το Spiegel Online γράφει: «Η Εθνική Γερμανίας συμμετέχει στους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1934. Από τότε έχει υποστεί δύο ήττες, το 1985 από την Πορτογαλία και το 2001 από την Αγγλία. Και τώρα μία ακόμη ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία…»

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα