Το μελάνι της Άγκυρας με τους S-300 της Κρήτης και τα όσα έγιναν την ημέρα που οι Τούρκοι άκουγαν το kill στο cockpit των F-16…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Εξιλαστήριο θύμα αναζητά η Άγκυρα την στιγμή που η ίδια είναι πραγματικά στρυμωγμένη κυρίως με το θέμα των S-400. Και αυτός είναι ο λόγος που καταδεικνύει την Αθήνα ως χώρα- χρήστη του συστήματος αεράμυνας, S-300, που με αυτό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «κλείδωσε» τα τουρκικά F-16.

Το βέβαιο πάντως είναι πως με τις διαρροές αυτές, η Τουρκία εμμέσως παραδέχεται τις παραβιάσεις που κάνουν τα τουρκικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών, καθώς οι ίδιοι λένε πως τα αεροσκάφη τους «κλειδώθηκαν» όταν βρίσκονταν δυτικά της Ρόδου… Άρα αυτά ήταν εκεί, δίχως σχέδιο πτήσης και χωρίς άδεια των Ελληνικών αρχών ώστε να βρίσκονται στον διεθνή εναέριο χώρο, εντός του FIR Αθηνών…

Και σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε την 23η Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν lock on από τους S-300.

Πρόκειται για ημέρα υπερπτήσεων, 78 παραβιάσεων και εισβολής μεγάλων σχηματισμών (6άδες & 8άδες) κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μάλιστα η 23η Αυγούστου καταγράφεται ως μια από τις ημέρες που παρανόμως οι Τούρκοι εισέβαλαν με 21 μαχητικά, από τα οποία 15 ήταν οπλισμένα. Είχαν γίνει 8 σκληρές αερομαχίες και στις περισσότερες οι γείτονές μας βρέθηκαν αεροπορικώς, δαρμένοι!

Η 23η Αυγούστου ήταν η μέρα που έγιναν οι πρώτες διαρροές από την Τουρκία, πως βρέθηκαν τα μαχητικά της κλειδωμένα από τα μπλε φτερά.

Βεβαίως εκείνη η διαρροή δεν αφορούσε το ίδιο 24ωρο αλλά το προηγούμενο, όταν δηλαδή η 4τράδα των Ελληνικών F-16 Block 52 plus από την Κρήτη, κυνήγησε πάνω από το Καστελόριζο τα 5 τουρκικά F-16 που ήθελαν με το ζόρι να συνοδεύσουν το Αμερικανικό Β-52.

Και επειδή το γινάτι και η πονηριά δεν τους είχε περάσει, σχεδίασαν την επομένη, δηλαδή την 23η Αυγούστου να γίνουν μαζικές έκνομες ενέργειες οι οποίες δεν έμειναν αναπάντητες.

Οι αερομαχίες

Οι 8 αερομαχίες είναι εύλογο πως περιείχαν lock on και είναι μια απορία, πως το αεροπορικό kill, οι Τούρκοι το είδαν να έρχεται από το έδαφος και τους S-300.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο νέος κύκλος παραπληροφόρησης μέσω διαρροών του τουρκικού υπουργείου άμυνας, πηγές από το Ελληνικό υπουργείο, σημείωναν σκωπτικά ότι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στην τουρκική «μονταζιέρα» και τα fake news που διακινούνται από εκεί.

Παράλληλα και στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι εφόσον υπήρχαν δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, τουρκικά αεροσκάφη, δίχως άδεια εισόδου στο FIR Αθηνών- πόσο δε μάλλον στον Εθνικό Εναέριο Χώρο- τον πρώτο λόγο είχαν οι πιλότοι και τα μαχητικά επιφυλακής ώστε ν’ αναγνωρίσουν, ν’ αναχαιτίσουν και να εμπλακούν εφόσον ήταν απαραίτητο με τους παράνομους εισβολείς στον Ελληνικό ουρανό.

Και οι ίδιες πηγές συνέχιζαν λέγοντας πως δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος εμπλοκής ενός επίγειου συστήματος αεράμυνας.

Σ’ ότι αφορά τους S-300 εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι να υπενθυμίσει προς τους συμμάχους ότι υπάρχει αυτό το σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα. Το οποίο να σημειώσουμε αν και πάντα επιχειρησιακό, ποτέ δεν ενσωματώθηκε απόλυτα στην Ελληνική αεράμυνα.

Και αυτό διότι η Ελλάδα ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί δυτικής τεχνολογίας ραντάρ που είναι ενσωματωμένα στο Νατοϊκό δίκτυο και ως εκ τούτου δεν είναι συμβατά με τους S-300.

Η Άγκυρα καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα ως χρήστη του S-300 την ώρα που η ίδια διαθέτει τους S-400 ως το κύριο σύστημα αεράμυνας, μεγάλου βεληνεκούς.

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν της πονηριάς, μαρτυρούν στο Ελληνικό Επιτελείο και την αμηχανία που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς την ώρα που Τούρκοι συζητούν στις ΗΠΑ για το μέλλον των τουρκικών F-16, «σκάει» η είδηση από την Ρωσία για τη συνέχιση του προγράμματος παράδοσης των S-400.

Πάντως τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία εβδομάδα δείχνουν την κλιμάκωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Εικόνα από αερομαχία και “kill” από Ελληνικό Mirage 2000-5 κατά τουρκικού F-16. Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Το μελάνι της Άγκυρας με τους S-300 της Κρήτης και τα όσα έγιναν την ημέρα που οι Τούρκοι άκουγαν το kill στο cockpit των F-16…

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι Τούρκοι παραβίαζαν την εθνική μας κυριαρχία κι έπρεπε όχι μόνο να τους “κλειδώσουν” με τους S-300, αλλά και να τους καταρρίψουν. Η Ελλάς ήταν ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ!

    Αντ’ αυτού και προς μεγάλην μας ντροπή, είδαμε/ακούσαμε/διαβάσαμε την φοβική διάψευση των Αθηνών, αντί ν’ δούμε/ακούσομε/διαβάσομε την επιβεβαίωσή της και την διαβεβαίωση ότι την προσεχή φορά θα γίνει χρήση τού συστήματος.

    Ο Μητσοτάκης είχε πει στο Κογκρέσο και στην συνέχεια στο Bloomberg, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πλέον παραβιάσεις τής εθνικής μας κυριαρχίας. Αν είχε λίγη τσίπα, θα είχε παραιτηθεί, ο καραγκιόζης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα