Το μεγάλο «κόλπο»: Η Pfizer τετραπλασίασε την τιμή των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τρελά κέρδη για την Big Pharma που βρίσκεται υπό έρευνα από την Εξεταστική Επιτροπή της ΕΕ

Το μεγάλο «κόλπο» με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μετά την άφθονη χρηματοδότηση που εισέπραξαν από τα ταμεία των κρατών σε όλο τον πλανήτη ετοιμάζονται να μονιμοποιήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους με πρωτοπόρο την Pfizer η οποία αποφάσισε να τετραπλασιάσει την τιμή του εμβολίου σε περίπου 110 έως 130 δολάρια ανά δόση, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγορών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι η ίδια εταιρεία που οι συμφωνίες της για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ διερευνώνται από την Εξεταστική Επιτροπή της ΕΕ καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για «υπόγειες διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Pfizer και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αυτό σημαίνει πως η τιμή θα τετραπλασιαστεί με την έναρξη του έτους 2023. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Φυσικά εννοείται πως και οι άλλες εταιρείες θα πράξουν τα ίδια κάνοντας ανάλογες «αναπροσαρμογές»

Σημειώνεται ότι ακόμα και τώρα η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει στους Έλληνες εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους είτε να εμβολιαστούν με τα πειραματικά σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιριών είτε να πραγματοποιούν rapid tests που θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους για να πάνε στην εργασία τους.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως το εμβόλιο κατά τoυ Covid-19 θα γίνεται αναμνηστικά κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης (άσχετα με το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του κρίνεται ως ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμη).

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε από τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρίας Αντζελα Λούκιν, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι αναμένει πως το εμβόλιο -που σήμερα παρέχεται δωρεάν σε όλους- θα διατεθεί χωρίς κόστος σε άτομα που έχουν ασφάλιση, είτε ιδιωτική είτε κρατική.

Όλα αυτά και ενώ υπάρχει ομολογία  κατά την διάρκεια της κατάθεσης της προέδρου διεθνών αγορών της Pfizer, Janine Small, στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ανωτάτου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας με την οποία παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν είχε δοκιμαστεί για την ικανότητά του να αποτρέπει την μετάδοση του ιού!

Ο Α.Μπουρλά απέφυγε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της ΕΕ όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την αγορά των εμβολίων από την Pfizer

Αυτού του ύψους οι αυξήσεις τιμών δεν εξέπληξαν τη Wall Street, καθώς η χαμηλή ζήτηση για εμβόλια ωθεί τους κατασκευαστές σε τιμολογιακές προσαρμογές, ώστε να «βγουν» οι προβλέψεις εσόδων για το 2023 και εξής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει αυτή τη στιγμή περίπου 30 δολάρια για κάθε δόση Pfizer/BioNTech. Το 2023 η αγορά αναμένεται να περάσει στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή αντανακλά τη συνολική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας του εμβολίου και δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών», είπε η Λούκιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους πρόσβαση θα έχουν στο εμβόλιο άτομα χωρίς ασφάλιση.

Η Pfizer αναμένει πως η αγορά Covid-19 για ενήλικες θα κινείται σε ετήσια βάση στα επίπεδα της αγοράς αντιγριπικών εμβολίων, αλλά η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

Μέχρι στιγμής οι αναμνηστικές δόσεις υστερούν σε σχέση με τα περσινά ποσοστά στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη z-score η Ελλάδα έχει υπερβάλλουσα θνητότητα τα έτη 2021 και 2022 που είναι χρονιές μαζικών εμβολιασμών κατά Covid-19.

Ο συγκεκριμένος δείκτης επιτρέπει την σύγκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και με απλά λόγια, όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η περιβάλλουσα θνητότητα.

Κάτι το οποίο δεν συνέβη το 2020 που ήταν χρονιά πανδημίας αλλά δεν είχαν ακόμα βγει τα εμβόλια κατά του Covid-19, ενώ το πολύμηνο ολικό lockdown ξεκίνησε προς το τέλος του έτους.

Tα γραφήματα που δείχνουν την εξέλιξη της θνητότητας και του δείκτη z-score δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα euromomo.eu.

https://www.pronews.gr/kosmos/to-megalo-kolpo-i-pfizer-tetraplasiase-tin-timi-ton-emvolion-tis-kata-tou-koronoiou/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα