Το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας απλώνεται στο βόρειο Λίβανο – Πώς ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΣΟΥΝΙΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ

Διανομή τροφίμωνα από την τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ μετά την έκρηξη στη Βηρυτό / Φωτογραφία: IHH via AP
Τρύφωνας Καϊσερλίδης
Η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας φαίνεται ότι απλώνεται στο βόρειο Λίβανο χρησιμοποιώντας τα σουνιτικά ισλαμικά της διαπιστευτήρια και την τουρκική εθνικότητα για να ενισχύσει την απήχησή της σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες του λιβανέζικου πληθυσμού.

Μετά τη νίκη της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη σιϊτική Χεζμπολάχ στις εκλογές του 2018 οι σουνιτικές χώρες του Περσικού Κόλπου έδωσαν την εντύπωσαν ότι τρόπον τινά παραχωρούν τον Λίβανο στο Ιράν, αναφέρει ο Τζόναθαν Σπάγιερ, αναλυτής του Jerusalem Institute for Strategic Studies σε άρθρο του στην Jerusalem Post επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να καλύψει το κενό αυτό χρησιμοποιώντας ως μοχλό το σουνιτικό Ισλάμ και όπου μπορεί, την τουρκική εθνότητα σε κατάλοιπα τουρκικών πληθυσμών που ζουν στο Λίβανο, όπως έχει κάνει στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, όπου διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται παρασκηνιακά με στόχο κυρίως απλούς πολίτες και εστιάζονται κυρίως στην Τρίπολη του Λιβάνου, αστικό κέντρο του σουνιτικού πληθυσμού της χώρας και στο Ακάρ, όπου ζει η μειονότητα των Τουρκομάνων. «Η Τουρκία εργάζεται αργά και επιμελώς μέσω ΜΚΟ και κρατικών οργανώσεων αρωγής όπως η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) για να εδραιώσει το πάτημά της στη χώρα», λέει. Η ΤΙΚΑ έχει αναλάβει διάφορα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας στις προαναφερθείσες περιοχές του Λιβάνου, όπως το άνοιγμα δρόμων και πηγαδιών για πόσιμο νερό και άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς και με διανομή τροφίμων, όπως έγραψε τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Al Akhbar, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τον λιβανέζικο ενημερωτικό ιστότοπο Asas ο εκατομμυριούχος Μπαχάα Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ενεπλάκη σ’ ένα σχέδιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για τη δημιουργία ενός δικτύου θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών στην Τρίπολη.
Ο Σπάγερ επικαλείται στο άρθρο του και διάφορες αναφορές για την αυξανόμενη εμπλοκή της τουρκίας στο Λίβανο, όπως τις αποκαλύψεις από τις λιβανέζικες μυστικές υπηρεσίες στο Al Arabiya για την «απίστευτη ποσότητα» όπλων από την Τουρκία που φθάνουν στον βόρειο Λίβανο. Στις αρχές του περασμένου μήνα ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Μοχάμεντ Φαχμι, ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Τούρκων και δύο Σύριων στην προσπάθειά τους να περάσουν λαθραία τέσσερα εκατ. δολάρια στο Λίβανο με πτήση από την Τουρκία. Ο υπουργός είπε ότι το ποσό επρόκειτο να διατεθεί για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου. «Ο σκοπός του δικτύου», σύμφωνα με τον Σπάγιερ, «ήταν να δράσει ως εργαλείο για την προώθηση της τουρκικής επιρροής στο Λίβανο και να είναι έτοιμο να κινητοποιηθεί στους δρόμους στην κατάλληλη συγκυρία».
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα