Το μάθημα των Ιμίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Στην εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” της 30 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάσαμε ένα δεκατετράλεπτο βίντεο απο τα όσα είπε ο Λυμπέρης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πριν τέσσερα χρόνια. Στο πάνελ: Δημήτρης Τσαϊλάς Υποναύαρχος ε.α., Γιώργος Κοκόνογλου, ταξίαρχος ε.α., Νικόλαος Παούνης, Βαλκανιολόγος- Διεθνολόγος.

Δεκαπεντάλεπτο απόσπασμα απο ομιλία του Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ την περίοδο των Ιμίων.

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή είναι λίγα τα 24 χρόνια από τότε(31 Ιανουαρίου 1996) , θα ήταν προτιμώτερο -τώρα μάλιστα που έγινε ο γιός του Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού -να μη ”απολαμβάναμε” την απολογητική ομιλία του ναυάρχου κ.Λυμπέρη στην παρουσίαση του Βιβλίου του, με τις συνηθισμένες των συνηθισμένων και υποταγμένων προς την πολιτική εξουσία κρατικών λειτουργών δικαιολογίες .
    Δυστυχώς ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ήταν κατώτερος των περιστάσεων , γιατί αλλοιώς το προς την Πατρίδα και τον όρκο της υπερασπίσεως της καθήκον θα τον ”εσπρωχνε” αμελητί στην παραίτησή του από την θέση του με δύο φράσεις.
    ”Δεν αντέχω να διαχειριστώ ισοβίως την υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Πατρίδος μου ,λόγω πολιτικής σκοπιμότητος,που διεπίστωσα ότι επικρατεί σε όλα τα κυβερνητικά επιπεδα.”
    Αντιθέτως συνέβαλε πρωταρχικώς στην πολιτική διαχείριση της υποχωρήσεως και έξέθεσε εξ’ίσου τα ”στρατά” ,που διοικούσε και τον στόλο ,που έστειλε πομπωδώς στα Ίμια -ίσως χειρότερα- από τον Αρχηγό του ΓΕΝ του 1974 ναύαρχο Αραπάκη ,που κατευξετέλισε κυρίως την κυβερνητική και στρατιωτική ηγεσία του 1973-74.
    Όταν δεν μπορεί ένας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να πείσει τους πολιτικούς και όταν μάλιστα τους αναγνωρίζεις το δικαίωμα να κηρύττουν τον πόλεμον ΤΟΤΕ παραμερίζει.
    Δεν δίνει η Πολιτεία και η Πατρίδα σε όλους τους αξ/κούς ξίφος και δυο αγκαλιές παράσημα για να ”υποτάσσονται”-ιδίως οι ανώτατοι- στις όποιες πολιτικές ,η, πολιτικάντικες (αναξιοκρατικές προαγωγές ,ή, ιδιοτελείς μεταθέσεις και άλλες εξυπηρετήσεις) αποφάσεις τους .
    ΦΥΣΙΚΑ -και εν τέλει- δεν έπρεπε να εκλεγεί ο ναύαρχος κ.Λυμπέρης ανπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του πανίσχυρου και μετά το 1994 Ανδρεικού ΠΑΣΟΚ ,στην οποίαν ”έμπλεξε ” με τους συντρόφους κ.κ. Σημίτη ,Πάγκαλο ,Αρσένη ,Βενιζέλο κλπ,οι οποίοι στα Ίμια -ενόψει θανάτου του Ανδρέα- τον απαξίωσαν.
    Θα περιμέναμε από τον ναύαρχο κ.Λυμπέρη να αφήσει ευχή και κατάρα σε όλους τους στρατιωικούς να αποφύγουν όσο είναι στην ενεργεια την κομματικοποίηση τους και ιδίως την τσύτισή τους-όπως αυτός- με οποιοδήποτε κόμμα ,πράγμα που καθιερώθηκε από την 10ετία του 1980 και συνεχίζεται -δυστυχως-.

    • @Σ.Α.Ν. έχεις ένα δίκιο, μαζί σου και εγώ, αλλά, μήπως τα περιμένουμε όλα από έναν μια ζωή, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα με τους περισσότερους ήρωες, λάθος!!!, ο λόγος γνωστός, όλοι ψάχνουν τον μ@λκα που θα βγάλει το φίδι από τη τρύπα.
      Για τον Λυμπέρη και την εποχή του πιστεύω ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως απέναντι στον Σημίτη και την “πολιτική” του, ας μην ξεχνάμε ότι τα “συγκροτήματα” τον έβγαζαν ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό της χώρας συνεχώς τα επόμενα 10 χρόνια.
      Το πρόβλημα μας είναι διαχρονικό πλέον και δεν δικαιολογούμαστε να πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί που έφεραν την χώρα από το 1945 και μετά μέχρι εδώ θα μας σώσουν

      • Λυπούμαι ,αλλά δεν του αναγνωρίζω έκπληξη του κ. Λυμπέρη ,γιατί τους εγνώριζε όλους στο ΚΥΣΕΑ από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ,στην οποία είχε εκλεγεί προ του 1996 , ο δε βαθμός, η θέση και η εμπειρία του,τού έδιδε το δικαίωμα να ”αντισταθεί”-εν ανάγκη και δια της επιτοπίου παραιτήσεως του- , όπως μάλλον θα είχε κάνει ένας μη κομματικοποιημένος Ανώτατος Αξ/κός.
        ΚΑΙ τέλος,τέλος ας μη παραπονείται εναντίον των συγκεκριμένων πολιτικών ,που από το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξαν μετά την επαναφορά του στην ενέργεια ως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ .
        Δεν είναι ο πρώτος σε υψηλές θέσεις ,που τον ρωτά αργότερα η Ιστορία ”τι έκανε για την Πατρίδα” ,ή, που δεν αφήνει καλή υστεροφημία.
        Θα ικανοποιούσε σχεδόν όλους τους Έλληνες, αν έκανε έκκληση για μη κομματικοποίηση των εν ενεργεία κρατικών υπαλλήλων και δη των ”ενστόλων” και των Δικαστικών ,για να μη βλάπτουν την Πατρίδα και τους πολίτες και να ”μη τους τρώνε οι κότες”
        Υ.Γ Αναγκαστικώς ,φίλε, κ. Stratus κάποιος -όχι πολλοί-εξ αυτών ,που μας κυβέρνησαν από το 1949 (το 1945-49 μας έσωσαν και την Χώρα από τον κομμουνισμό)θα μας σώσει,εκτός αν περιμένουμε εξωγήινους ,ή, βασιλιάδες και δικτάτορες -κομμάτι δύσκολο ως μέλη Δημοκρατικών Διεθνών Οργανισμών-.
        Μήπως μετά απ’αυτά δεν πρέπει να πιστεύυουμε στα Δημοσιογραφικά Συγκροτήματα και τα τηλεοπτικά Κανάλια;;;.

  2. Αγαπητέ κύριε Σαββίδη,

    – Γιατί ενώ είχε δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία να φυλαχθούν τα Ίμια με στρατιωτικά αποσπάσματα, τοποθετηθηκε απόσπασμα μόνο στην ανατολική νησίδα; Ποιός ευθύνεται για αυτό;

    – Αν τοποθετείτο ελληνική δύναμη και στην δυτική νησίδα θα υπήρχε η εξέλιξη με το ελικόπτερο και την αμοιβαία απόσυρση των αποσπασμάτων και των σημαιών;

    – Η αποβίβαση τουρκικού αποσπάσματος στην δυτική νησίδα είχε διπλωματικό κόστος για την Ελλάδα;

    – Οι ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες δεν γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει φανερό θερμό επεισόδιο μεταξύ των Μελών του; Το ΝΑΤΟ μας εισηγείται (ακόμη και πρόσφατα) να μην είμαστε εμείς που πρώτοι θα “ανοίξουμε πυρ” (στην διπλωματική γλώσσα);

    – Έχετε πληροφορηθεί την συνέντευξη του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο για το τι είπαν με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όταν συναντήθηκαν μετά την λήξη της θητείας τους για τη βραδιά των Ιμίων;

    – Αν την είδατε στο ίντερνετ δεν σας κάνει εντύπωση ότι εκείνη την βραδιά τα παραπλέοντα πλοία ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ είχαν απενεργοποιησει το ηλεκτρονικό πεδίο της περιοχής, με ό,τι σημαίνει αυτό; Και ότι οι εντολές του τουρκικού αποσπάσματος ήταν ότι σε περίπτωση που γίνει απόβαση στην δυτική νησίδα ελληνικού αποσπάσματος να το υποδεχθούν ειρηνικά;!

    – Είναι διπλωματικά σωστό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να απορρίπτει σημεία της επιστολής του Προέδρου των ΗΠΑ προς την Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας;

    Σας ευχαριστώ,

    • από έγκυρη πηγή υπαξιωματικού ηλεκτρονικού πολέμου γνωρίζω ότι τη νύχτα των Ιμίων, πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου των Η.Π.Α, ανέβηκε νοτίως της Ρόδου και απενεργοποίησε τα πάντα τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου, έχει είδη υποθεί ότι το ελικόπτερο καρφώθηκε με ταχύτητα στο νερό, και ότι είχε προλάβει να πει ότι παρουσιάσθηκε πρόβλημα πρίν την πτώση, ο ίδιος μου είπε ότι εκείνη τη στιγμή μόνο με τα ντουφέκια μπορούσαν να ρίξουν διότι όλα ήταν “νεκρά”.
      Μου αρέσει φυσικά που συνεχίζουν την ιστορία της βύθισης του Τουρκικού στόλου, αν εννοούν πρίν τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, ναι θα ήταν εφικτό, αλλά με το μπλακαουτ που επέβαλαν οι Αμερικάνοι αποκλείεται να υπήρχε στόχευση με ηλεκτρονικά μέσα κλπ κλπ

  3. CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ – https://wp.me/p3OlPy-WT – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
    Εισ. Ιαν. 2020. Η επέτειος της κρίσης των Ιμίων μετά από 24 χρόνια προσφέρεται για συζήτηση των κύριων ζητημάτων της εθνικής στρατηγικής. Εάν μη τι άλλο γιατί επί ένα τέταρτο του αιώνα τίποτα βασικά δεν έγινε για να αναπτυχθεί αξιόπιστη εθνική στρατηγική, να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της και να εφαρμόσει τις πρόνοιες του δικαίου της θάλασσας για την επικράτειά της. Το γεγονός πως μερικοί αμφισβητούσαν ή υποβάθμιζαν την Τουρκική απειλή για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα –ταυτόχρονα οι ίδιοι καταπολεμούσαν λυσσαλέα (scripta manent) την αποτρεπτική στρατηγική δολοφονώντας τον επιστημονικό χαρακτήρα όποιου ανέλυε αυτό το ζήτημα βάσιμα και με ορθολογιστικά επιχειρήματα συμβατά με τα αξιώματα και τις τυπολογίες της στρατηγικής θεωρίας– δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Η κλιμάκωση του Τουρκικού αναθεωρητισμού είναι λογική συνέπεια των δικών μας στάσεων και αναπόδραστα πολλά επέρχονται. Ένα Θουκυδίδειο αξίωμα, σωστά υπογραμμίζει: «”περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα , παρά των εχθρών τα σχέδια” “Περικλής Θουκυδίδου Α144»
    Η Τουρκική απειλή εξαρχής αδιατάραχτα είναι αυτό που στην στρατηγική ανάλυση ορίζεται ως «απέραντη απειλή». «Απέραντη απειλή» θεωρείται η έγερση πολλών αναθεωρητικών αξιώσεων με σκοπούς των οποίων τα σύνορα είναι θολά. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στη Θράκη ή εάν ευκαιρίας δοθείσης θα μπορούσε να την καταλάβει ή τι θέλει στο Αιγαίο όπως δείχνουν παρελθούσες εξεζητημένες δηλώσεις της Τσιλέρ όπως «ούτε στο Ιόνιο να μην εφαρμοστεί» το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ θολά και αδιευκρίνιστα αναφέρθηκε σε δύο εκατοντάδες νησίδες και βραχονησίδες. Σκόπιμες είναι οι παλινδρομήσεις για τον αριθμό των νησιών που διεκδικεί, το μέγεθός τους ακόμη και την περιοχή που βρίσκονται. ….. … https://wp.me/p3OlPy-WT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα