Προς επιβεβαίωση του «συντονισμού μας» με τους «συμμάχους» μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ έγινε το ΚΥΣΕΑ. Προς το παρόν οι αντιδράσεις τους είναι οι συνηθισμένες: λόγια πολλά αλλά χωρίς να φαίνονται έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Δε μας ενοχλεί αυτό , αφού το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να μείνει όσο το δυνατόν πιο μακριά απ ΄ αυτή τη κρίση. Ήδη έχουμε εκτεθεί αρκετά.

Εξετάστηκε το ενεργειακό ζήτημα για το οποίο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα έχουμε εξάρτηση από την ενέργεια που εισάγουμε από το εξωτερικό κι αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Κατά την συνεδρίαση έγινε ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ εξετάστηκαν και οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου “η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου”.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές του Κιέβου και της Μαριούπολη είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν σε ότι απαιτηθεί τους έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς που ζουν στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια αναφορικά με την τροφοδοσία φυσικού αερίου και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού ανεφοδιασμού της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

“Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας”.

https://www.militaire.gr/to-kysea-synedriase-gia-na-epivevaiosei-to-syntonismo-mas-me-toys-symmachoys-se-ee-kai-nato/