Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε 36ωρη εκεχειρία στην Ουκρανία – «Υποκρισία» λέει το Κίεβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πούτιν έδωσε ήδη εντολή για εκεχειρία στην Ουκρανία λόγω των Χριστουγέννων που εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 τοπική ώρα την Παρασκευή έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Χριστούγεννα.

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου σημειώνεται πως ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» με την Ουκρανία, αφού υποστήριξε την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Όπως σημειώνεται τον Ιούνιο, ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Ουκρανίας «προστατεύουν τη Ρωσία… καθοδηγούμενα από ένα εσωτερικό ηθικό συναίσθημα που βασίζεται στην ορθόδοξη πίστη».

Η Ουκρανία απορρίπτει την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου για κατάπαυση του πυρός ως «κυνική παγίδα»

Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα ως «κυνική παγίδα».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος πρότεινε εκεχειρία από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τοπική ώρα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρησιμοποιεί το αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Αλλά ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, απέρριψε γρήγορα την ιδέα ως «κυνική παγίδα», επισημαίνοντας ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Η ROC [Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία] δεν είναι μια αρχή για την παγκόσμια Ορθοδοξία & ενεργεί ως «προπαγανδιστής πολέμου». Η ROC ζήτησε τη γενοκτονία των Ουκρανών, υποκίνησε μαζικές δολοφονίες και επιμένει στην ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της RF [Η Ρωσική Ομοσπονδία]. Έτσι, η δήλωση της ROC για ‘εκεχειρία των Χριστουγέννων’ είναι μια κυνική παγίδα & ένα στοιχείο προπαγάνδας», έγραψε στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, κατήγγειλε την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εκεχειρία τα Χριστούγεννα και κατηγόρησε τη Μόσχα για «υποκρισία» που καλεί την Ουκρανία να κηρύξει επίσης εκεχειρία.

«Πρώτον. Η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει αμάχους. Όπως κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

«Η Ουκρανία καταστρέφει μόνο τα μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της… Δεύτερον. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα έχει «προσωρινή εκεχειρία». Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ενώ δεν είχαμε ακόμη κάποια επίσημη δήλωση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι θα είναι σύμφωνη με αυτό που είπε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Δηλαδή και εκείνος θα σημειώσει πως πρόκειται για υποκρισία από ρωσικής πλευράς.

Ανοιχτός σε διάλογο ο Πούτιν

Νωρίτερα την Πέμπτη, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε πει στον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικό διάλογο με την Ουκρανία, αλλά μόνο εάν το Κίεβο αποδεχθεί τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Όπως αναφέρει η Daily Mail ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, πίεσε τον Πούτιν να κηρύξει «μονομερή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν μίλησε τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις τελευταίες του προσπάθειες ως διαμεσολαβητής να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του 10μηνου πολέμου, που ξεκίνησε όταν ο Ρώσος δεσπότης διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/179413/to-kremlino-anakoinose-36ori-ekexeiria-stin-oukrania-i-antidrasi-tou-kievou

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα