Το κρίσιμο ραντεβού για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 7Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ραντεβού στις Βρυξέλλες δίνουν αύριο οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και ζητήματα που άπτονται του πακέτου «μέτρων και αντιμέτρων».

 
Το κρίσιμο ραντεβού για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά λόγω των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ, ενώ μία ακόμα εκκρεμότητα -το ενεργειακό- έχει απομείνει από τη δεύτερη αξιολόγηση (για τα υπόλοιπα θέματα έχουν βρεθεί κοινά σημεία).

 Στόχος είναι αύριο στη συζήτηση που θα έχουν κεντρικοί «παίκτες» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωποι των δανειστών) να γίνουν βήματα προσέγγισης. Ετσι θα μπορέσει το Εurogroup να καταγράψει πρόοδο και να στείλει ένα θετικό μήνυμα, με στόχο τα ανοιχτά θέματα να διευθετηθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 7 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα δύο κρίσιμα ζητήματα θα επηρεάσουν καθοριστικά το τελικό πακέτο της συμφωνίας. Στις 20 του επόμενου μήνα η Εurostat θα δώσει επίσημα στοιχεία για τα πλεονάσματα του 2016, που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν το 3,2%.

Αυτό θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και να μειώσει την απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ (το 1% θα προέλθει από το αφορολόγητο και η μάχη δίνεται για να πέσει στο 0,75% από 1% η απαίτηση από τις συντάξεις).

Ακολουθεί από τις 21 έως τις 23 Απριλίου η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των κινήσεων και των προσδοκιών του Ταμείου.

Αναπτυξιακή προοπτική
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πως στόχος είναι μια συνολική συμφωνία, που θα λύνει όλα τα θέματα και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική.

Στόχος της συζήτησης, όπου θα συμμετάσχουν ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι των δανειστών, είναι να γίνουν βήματα προσέγγισης.
Στόχος της συζήτησης, όπου θα συμμετάσχουν ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι των δανειστών, είναι να γίνουν βήματα προσέγγισης.

Ουσιαστικά όλες οι πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τα μέτρα και τα αντίμετρα (η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφιστούν ταυτόχρονα), τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, αλλά και τον οδική χάρτη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ετσι η χώρα θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει δοκιμαστικά στις αγορές εντός του 2017.

Σε μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο επιχείρησαν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για να καταγραφεί πρόοδος εν όψει του αυριανού Εurogroup.

Για περισσότερες από έξι ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος συζητούσαν με τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα ανοιχτά θέματα.

Στο πρώτο τμήμα της τηλεδιάσκεψης o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζήτησε θέματα ενέργειας, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Πηγή που γνωρίζει την πορεία της διαπραγμάτευσης τονίζει πως από τον τελευταίο γύρο επαφών έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο. Και προσέθετε πως θέματα όπως τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό -που γνώριζαν εκ των προτέρων πως δεν θα έκλειναν οριστικά την Παρασκευή- θα συζητηθούν εκ νέου αύριο.

Πάντως, η ίδια πηγή σημειώνει πως «τα μέτρα και τα αντίμετρα προχώρησαν πολύ». Οπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής» οι ενότητες των αντιμέτρων είναι οι εξής: ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων (ώστε να περιοριστούν σε έναν βαθμό απώλειες από το ψαλίδισμα του αφορολόγητου), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων (ενδεχομένως ψαλίδισμα της συμμετοχής στα φάρμακα), δράσεις κοινωνικής πολιτικής (π.χ. μέτρα για την παιδική φτώχεια, σχολικά γεύματα), προγράμματα απασχόλησης και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες.

Το ύψος της ελάφρυνσης
Και ενώ στα περισσότερα αντίμετρα υπάρχει πρόοδος για το ύψος των δράσεων, στον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος της ελάφρυνσης (με την κυβέρνηση να επιθυμεί ένα πιο γενναίο πακέτο).

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επισημαίνει στις συζητήσεις με τους δανειστές πως η λύση θα πρέπει να υλοποιεί όσα συμφωνήθηκαν στο Εurogroup του Φεβρουαρίου και να οδηγεί σε ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (net).

Στο ενεργειακό οι δανειστές πιέζουν να παραχωρηθούν με διαγωνισμούς μονάδες της ΔEΗ, προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση ιδιωτών στον λιγνίτη και στα νερά. Η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη αξιολόγηση, επισημαίνοντας πως δεν είχε τεθεί ανάλογο θέμα.

Μία λύση θα ήταν η αξιολόγηση της πορείας των δημοπρασιών στο τέλος του 2017 -δηλαδή να τρέξουν φέτος τα ΝΟΜΕ- και στη συνέχεια να εξεταστεί αν τελικά χρειάζεται η λήψη εναλλακτικών μέτρων (να σημειωθεί πως το ενεργειακό ενδιαφέρει κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και όχι το ΔΝΤ).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
[email protected]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα