Το καλό το παληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Οι Κούρδοι του την έφεραν του Ερντογάν!!!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι Κούρδοι κατεβαίνουν στις εκλογές με νέο κόμμα, το Yeşil Sol Parti

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το τουρκικό βαθύ κράτος και οι δύο συγκυβερνώντες, Ερντογάν και Μπαχτσελί, είχαν συμφωνήσει να απαγορεύσουν στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) να κατέλθει στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η διαδικασία απαγόρευσης ξεκίνησε εδώ και μήνες με δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι είχαν ζητήσει αναβολή της υποβολής τελικής υπεράσπισης για μετά τις εκλογές, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ως ημερομηνία υποβολής την 11η Απριλίου.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, τελική ημερομηνία υποβολής του καταλόγου των υποψηφίων βουλευτών για όλα τα κόμματα, είναι η 10η Απριλίου.

Οι Κούρδοι αντιλήφθηκαν στο σχέδιο του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης. Θα τους άφηναν να υποβάλλουν τον κατάλογο των υποψηφίων βουλευτών και μετά από λίγες ημέρες θα έκλειναν το κόμμα και δεν θα είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές της 14ης Μαιου.

Μπορεί οι Κούρδοι μεμονωμένα να ψήφιζαν και να επηρέαζαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα είχαν βουλευτές στο κοινοβούλιο και δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συνταγματική μεταρρύθμιση, για επάνοδο από την Προεδρική στην προεδρευόμενη Δημοκρατία, η οποία θα ήταν περίπου αδύνατον να επιτευχθεί, αφού οι έδρες του HDP θα κατανέμονταν μεταξύ Εθνικής και Λαϊκής Συμμαχίας.

Γι’ αυτό οι Κούρδοι, που αντιλήφθηκαν την παγίδα, ανακοίνωσαν χθες ότι θα κατέλθουν στις εκλογές με το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) της Τουρκίας έλαβε την απόφαση να κατέλθει στις εκλογές υπό την ομπρέλα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (Yeşil Sol Parti), το οποίο το είχαν στο… συρτάρι, δια παν ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κατέταξε πρόσφατα το Πράσινο Αριστερό Κόμμα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που μπορούν να εισέλθουν στις εκλογές στις 14 Μαΐου. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλουν τους καταλόγους υποψηφίων βουλευτών στο YSK έως τις 10 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι πριν την σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του HDP, που αναμένεται να γίνει σήμερα, όπου πρόκειται να ληφθεί η σχετική απόφαση, ο φυλακισμένος πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς μοίρασε το λογότυπο του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας: “Παρακαλώ, πάρτε μια έγχρωμη εκτύπωση αυτής της εικόνας και κολλήστε την στην πόρτα του ψυγείου σας και στις πόρτες του δωματίου στο σπίτι. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς να ξέρει τι είναι. Θα είναι απαραίτητο. Ελάτε φίλοι, χέρι με χέρι”.

Τη δικογραφία με το αίτημα για κλείσιμο του HDP την κατέθεσε ένας κρατικός εισαγγελέας τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας την απαγόρευση του κόμματος για φερόμενους δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται τέτοιους δεσμούς. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο κατά του HDP τον Ιούνιο του 2021 μετά από μια πολυετή καταστολή υπό την εξουσία του Ερντογάν, κατά την οποία χιλιάδες μέλη του HDP έχουν δικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την “τρομοκρατία”. Παρ’ όλα αυτά, παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις βουλευτών, δημάρχων και χιλιάδων μελών του, το HDP  συνεχίζει να παρουσίαζεται ως το τρίτο κόμμα στο σύνολο της Τουρκίας ακόμα και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Κούρδοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το Πράσινο Αριστερό Κόμμα.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στις κάλπες.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα